Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +24 °C
Apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

papildināta - Premjers: visticamāk, būs vēl jāmazina budžeta izdevumi

Pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (JL) sacīja, ka, "visticamāk, būs nepieciešami papildus fiskālās konsolidācijas pasākumi", atzīstot, ka "korekcijas būs jāveic gan budžeta izdevumu, gan ieņēmumu sadaļā", vēsta aģentūra LETA.

Dombrovskis uzsvēra, ka valdībai vēl nav "plāna B", kas paredzētu daudz lielāku izdevumu samazinājumu, kā to prasa starptautiskie aizdevēji, tomēr šāds uzdevums tikšot dots Finanšu ministrijai. Tiklīdz Einārs Repše (JL) atgriezīsies Latvijā, viņiem būs jāsagatavo konkrēti priekšlikumi.

Ministru prezidents atzina, ka šāds plāns būs jāsagatavo maksimāli ātrā laikā, jo līdz budžeta iesniegšanai Saeimā vairs nav atlicis daudz laika.

Dombrovskis arī uzsvēra, ka joprojām turpinās sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem, tās esot tikai pusceļā un Latvija joprojām ir iespējams pārliecināt starptautiskos aizdevējus par daudz mazāku budžeta izdevumu samazināšanu.

Valsts prezidentam Valdim Zatleram ir pārliecība, ka Latvijas valdība strādā ciešā sadarbībā gan ar starptautiskajiem aizdevējiem, gan arī ar sociālajiem partneriem, lai panāktu, ka tās saistības, kuras Latvija ir uzņēmusies, izpilda. Viņš norāda, ka pēdējās divās dienās Latvija ar Zviedriju ir nonākušas "pie zināma konstruktīva modeļa, kurā Zviedrija un Latvija tomēr runās par to, kas jādara, lai Latvijas ekonomika neciestu un tajā pašā laikā, lai visas saistības, ko Latvija ir uzņēmusies, tiktu izpildītas". Viņš uzskata, ka kontroles skaitlis ir budžeta deficīts 8,5% apmērā. "Tad vienmēr ir šis grūtais jautājums, ko darīt - samazināt izdevumus vai celt nodokļus un atrast pareizo attiecību starp nodokļu celšanu un izdevumu samazināšanu, lai veidotos šis skaitlis, ko mēs visi tagad zinām - 500 miljoni latu," teic prezidents.

Starptautiskie aizdevēji “kā simbolu” ir izvēlējušies atteikšanos ieviest mājokļa nodokli visiem iedzīvotājiem, komentējot Zviedrijas amatpersonu vērsto kritiku pret Latviju par solījumu nepildīšanu nākamajā gadā izdevumus samazināt par 500 miljoniem, Latvijas radio sacīja valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (JL).

“Viens pasākums, kas starptautiskos aizdevējus nokaitinājis, kur gan nav tik liela fiskālā efekta, ir šis nekustamā īpašuma nodoklis, bet, acīmredzot, tas ir paņemts kā simbols – ka apņemās, bet tad viena partija paziņo, ka pārdomājām un balso pret. Tas neapšaubāmi ir sarunas sarežģījis,” radio sacīja premjers. Atgādinām, ka pret mājokļa nodokļa ieviešanu iestājas Tautas partija.

Viņš pieļāva, ka šo nodokli tomēr vajadzēs ieviest, ja starptautiskie aizdevēji uzstās uz 500 miljonu latu tēriņu samazinājumu 2010.gada budžetā. V.Dombrovskis informēja, ka valdība strādās arī pie šāda scenārija.

“Finanšu ministrijai būs jāgatavo priekšlikumi, kādā veidā to varētu sasniegt, ja līdz tam lieta nonāks. Domāju, ka nosacītais plāns B pie priekšlikumiem jau tuvākajā laikā ir jāsāk.”

Viņš uzsvēra, ka valdība strādās, lai starptautisko aizdevēju naudu saņemtu, bet tai vienlaicīgi ir jāaizstāv savas intereses un “galu galā jāstrādā uz to, lai programma būtu tāda, kas nodrošinātu maksimāli strauju ekonomikas atveseļošanos”. Protams, ir jāmazina budžeta deficīts, to jau neviens nenoliedz, atzina V.Dombrovskis.


(papildināta ar 5. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas