Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

papildināta - Piedāvā Saeimas vēlēšanās vienu sarakstu visos apgabalos

Dažus mēnešus pēc tam, kad Saeima izšķīrās Saeimas vēlēšanu likumā atcelt lokomotīvju principu, kas liedz līderiem kandidēt visos vēlēšanu apgabalos, Tautas partijas (TP) deputāts Kārlis Leiškalns ir iesniedzis priekšlikumu, kas līdzīgi kā Eiropas Parlamenta vēlēšanās dotu iespēju partijām visos vēlēšanu apgabalos pieteikt vienu un to pašu sarakstu.

Tas nozīmē, ka partijai būtu nepieciešama tikai viena, nevis piecas lokomotīves. Pret vienas lokomotīves principu bija arī Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš vēlēja veikt šīs izmaiņas savā 14.janvāra ultimātā partijām. Jaunais laiks ir lūdzis pirmdien koalīcijas pārstāvju sanāksmes darba kārtībā iekļaut arī diskusiju par Saeimas vēlēšanu likumu, jo esot pēdējais brīdis vienoties par grozījumiem tajā. Saeimas vēlēšanas notiks nākamā gada oktobra pirmajā sestdienā. JL aicinās paredzēt, ka vēlētāju reģistrs, kas ir pašvaldību un EP vēlēšanās, būtu jāizmanto arī Saeimas vēlēšanās, lai vēlētāji balsotu savā deklarētajā dzīvesvietā, nevis citā apgabalā, Dienu informēja JL līdere Solvita Āboltiņa. Viņa bija rezervēta pret K.Leiškalna ideju, "kuru varētu atbalstīt partijas, kam nav piecu lokomotīvju". K.Leiškalna iniciatīva nozīmētu, ka partija ar vienu sarakstu piesaka sevi visos apgabalos. Tas, viņaprāt, atbrīvotu vēlētāju no nepieciešamības pārvietoties pa Latviju, lai nobalsotu par sev tīkamu kandidātu, kurš viņa dzīvesvietā nestartē. TP frakcijas priekšsēde un arī Juridiskās komisijas vadītāja Vineta Muižniece nevēlējās izteikt savu viedokli, jo par to neesot lemts, bet idejas jau esot dzirdētas visdažādākās. Bijušais TP frakcijas vadītājs Māris Kučinskis risku saredz vēlētāju nespējā orientēties sarak­stā ar 100 deputātu kandidātiem, un tad Saeimā varot ievēlēt tikai līderus un rīdziniekus. Viņš arī nesteidz atbalstīt vēlētāju reģistra ieviešanu Saeimas vēlēšanās, kas varētu mazināt vēlētāju aktivitāti, jo vēlēšanu dienā, kas ir brīvdiena, daudzi atstāj dzīvesvietas, kur būtu jābalso.

Sabiedrība Citai politikai uzskata, ka TP tādējādi vēlas palielināt oligarhu ietekmi. Leiškalna priekšlikums ir nopietns apdraudējums demokrātijai un solis atpakaļ, lai atkal stiprinātu oligarhu ietekmi Latvijas politikā, vērtē partija.
„Ar skumjām jākonstatē, ka Tautas partija par katru cenu vēlas atgriezties pie vecās sistēmas, kad daži cilvēki – bagāti oligarhi – ievelk Saeimā partiju savu biznesa interešu īstenošanai. Acīmredzami, pēc sakāves nesen notikušajās pašvaldību vēlēšanās, Tautas partija ir sapratusi, ka sakāve to gaida arī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās. Leiškalna priekšlikums skaidri apliecina, ka Tautas partijai vairs nav līderu, kas būtu augstu vērtēti sabiedrībā,” norāda Artis Pabriks.

Sa­tversme nosaka, ka, sadalot Latviju atsevišķos vēlēšanu apgabalos, Saeimas deputātu skaits, kas ievēlams katrā vēlēšanu apgabalā, noteicams proporcionāli katra apgabala vēlētāju skaitam. K.Leiškalns uzskata, ka viņa ierosme nav pretrunā ar šo pantu un tieši vēlētāju pārvietošana ar autobusiem uz citiem vēlēšanu apgabaliem kropļojot šo normu.

(papildināta ar SCP viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas