Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

papildināta -NoPride: Vienotība ar Mozaīku gatavo viendzimuma laulību legalizāciju

Politisko partiju apvienība Vienotība un lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienība Mozaīka sagatavojusi likumprojektus viedzimuma laulību legalizācijai, portālu Diena.lv informēja biedrības NoPride vadītājs Jānis Šmits.Biedrības No Pride rīcībā esot nonākusi sagatavoto likumprojektu pakete, kopskaitā 24 likumi,  kuru mērķis ir legalizēt laulības viena dzimuma personu starpā, pielīdzinot to tradicionālai laulībai.

Likumprojekti jau esot izskatīti _Vienotības_ Saeimas frakcijā, norāda J.Šmits.  "To mērķis ir izgāzt priekšā stāvošās prezidenta vēlēšanas, kā arī graut LR Satversmē nostiprināto tradicionālās laulības modeli un noziedzīgi vērsties pret jau tā katastrofālo demogrāfisko situāciju Latvijā", uzskata viendzimuma partnerattiecību legalizācijas pretinieks.Jautāts, kā šie likumprojekti saistīti ar Valsts prezidenta vēlēšanām, J.Šmits prognozēja – ja prezidents Valdis Zatlers izteiks tam atbalstu, par viņu nevarēs balsot konservatīvie politiskie spēki Saeimā _Par labu Latviju_, _Visu Latvijai!_/TB/LNNK un arī _ZZS_, savukārt, ja V.Zatlers paudīs noraidošu attieksmi, viņu noķengās par homofobu un neatbalstīs _Vienotība_.

Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis atzina, ka pirmdien frakcijas sēdē Vienotība uzklausījusi nevalstisko organizāciju viedokli. Viņš norāda, ka neredz sakaru starp šiem likumu grozījumiem un prezidenta ievēlēšanu.

"Neredzu sakaru starp prezidenta ievēlēšanu un grozījumiem likumos, kuri ir ļoti tāli līdz nopietnai diskusijas uzsākšanai. Sensitīvie likumprojekti iet ļoti ilgi Saeimā, sevišķi tik pretrunīgas lietas, uz kurām kāds mēģina iegūt politiskos punktus. Uz brīdi, kad vēlēs prezidentu, šie likumprojekti vēl nebūs Saeimā, es tā domāju," pauž Dz. Zaķis.

Izstrādātais Reģistrēto partnerattiecību likums nosaka, ka partnerattiecības būs tiesības reģistrēt divām viena dzimuma personām, informēja J. Šmits.

Tāpat kā reģistrējot laulības, arī reģistrējot viendzimuma partnerattiecības, partneri pēc savas vēlēšanās varēs izraudzīties viena partnera uzvārdu par savu reģistrēto partnerattiecību kopējo uzvārdu, viens no partneriem varēs savam uzvārdam pievienot otra partnera uzvārdu vai arī partneri veidos kopēju dubultu uzvārdu no abu partneru uzvārdiem.

Pārdzīvojušais partnera partneris varēs mantot tāpat kā pārdzīvojušais laulātā laulātais, un arī citas mantiskās attiecības starp viena dzimuma reģistrētiem partneriem tiks regulētas tāpat kā laulātajiem, paredz Mozaīkas izstrādātais likumprojekts.

Līdz ar Reģistrēto partnerattiecību likumu izstrādāti arī grozījumi Administratīvā procesa likumā, Ārstniecības likumā, Dzīvesvietas deklarēšanas likumā, likumā "Par dzīvojamo telpu īri", likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", Publisko iepirkumu likumā, likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", Krimināllikumā, Kriminālprocesa likumā, Latvijas Sodu izpildes kodeksā, Pacientu tiesību likumā, Patvēruma likumā un Civilstāvokļa aktu likumā, visos likumos papildinot vārdus laulība un laulātais ar vārdiem reģistrētas partnerattiecības un reģistrēts partneris.

Saeimas Cilvēktiesību komisijas Ingrīda Circene (Vienotība) apgalvo, ka frakcijā šādi grozījumi likumos nav gatavoti.

"Ir bijušas konceptuālas sarunas, ka varētu reģistrēt partnerattiecības, taču par laulībām neesam runājuši. Personīgi man gan nav nekādu aizspriedumu," pauž I. Circene.

(Pievienoti Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Dzintara Zaķa un Vienotības deputātes Ingrīdas Circenes komentāri.)

Top komentāri

Nu bet,
N
Ja sevi uzskatām par normālu attīstītu valsti, līdzvērtīgu pilsoniskām Rietumeiropas valstīm, tad tam jau sen bija jānotiek. Laiks iziet no totalitārisma režīmu paliekām cilvēku apziņā un virzīties uz sabiedrības labdabīgu attīstību.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas