Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

papildināta - Jaunlatvija pret iesaistīšanos Par labu Latviju

Jaunlatvija, kuras izveidi atbalstīja arī pirmais atjaunotās Latvijas prezidents Guntis Ulmanis, ceturtdien nobalsoja pret dalību partiju apvienībā Par labu Latviju, ko tagad vada G.Ulmanis.Iesaistīšanos atbalstīja tikai trīs kopsapulces delegātu, kuru vidū nebija arī partijas vadītāja Didža Šmita. Septiņi balsojumā atturējās. Visi delegāti, kas uzrunāja partijas biedrus kopsapulcē, pauda savu negatīvo nostāju pret iesaistīšanos _Par labu Latviju._Jaunlatvija par galveno uzdevumu uzskata veiksmīgu startu pašvaldību vēlēšanās, kas gaidāmas 2013.gadā.

Zandis Klebais kopsapulcē informēja, ka Jaunlatvijai sarunas par sadarbību notika arī ar Vienotībā pārstāvēto Pilsonisko savienību, kura izteikusi piedāvājumu stāties Pilsoniskajā savienībā, kas nav šķitis pieņemami, jo tas nozīmētu partijas darbības izbeigšanu. Arī ideoloģiski abi politiskie spēki esot atšķirīgi, jo PS liek uzsvaru uz nacionālajiem jautājumiem. Vienotība arī esot bijusi ieinteresēta liela finansējuma piesaistīšanā, ko Jaunlatvija nav varējusi solīt.

D.Šmits, kas pats arī neatbalstīja iesaistīšanos partiju apvienībā Par labu Latviju!, skaidroja, ka arī PLL uzsvaru liek nevis uz saturu, bet formu, kā bija redzams apvienības dibināšanas sapulcē. Tiesa, vēsturē paliks fotouzņēmumi, kur D.Šmits kopā ar apvienības Par labu Latviju! veidotājiem ir uz skatuves Ķīpsalas hallē.

Debatēs izskanēja vairāki argumenti, kāpēc tuvināšanās Tautas partijai un LPP/LC nav vēlama. Agnis Apermanis atgādināja, ka Jaunlatvija tika dibināta kā alternatīva līdz šim valdošajiem spēkiem, jo pretējā gadījumā tiešām nebūtu vērts veidot jaunu partiju, bet varētu stāties Tautas partijā, vai LPP/LC. No šī viedokļa, viņaprāt, arī Pilsoniskās savienības piedāvājums bijis loģisks. Gatis Senkāns atgādināja, ka TP un LPP/LC 9.Saeimas velēšanās apgāja priekšvēlēšanu kampaņas ierobežojumus, bet Jaunlatvijai būtu jaiestājas par godīgu politiku.

Delegāti arī sacīja, ka nevienai no apvienībai tā īsti vēl kāda partija nav vajadzīga, un katras politiskā spēka darbības pamatā ir jābūt mērķim apliecināt sevi Saeimas vēlēšanās.

Jaunlatvija atkārtoti sasauks biedru kopsapulci 22.jūlijā, jo ceturtdien nepiedalījās nepieciešamais biedru skaits, lai pārvēlētu partijas vadību. Jaulatvijā reģistrējušies 203 biedri, lai varētu notikt balsojums, bija nepieciešama 102 delegātu klātbūtne.

D.Šmits, kuru atkārtoti izvirzīja līdera amatam, atzina, ka ir pieļāvis kļūdas. Viņš aicināja biedrus padomāt arī par citām kandidatūrām uz līdera amatu, taču, ja būs nepieciešams, viņš turpinās vadīt partiju. D.Šmits arī apstiprināja, ka ne viņš personīgi, ne Jaunlatvija nepiedalīsies Saeimas vēlēšanās. “Mums nav nepieciešamās kapacitātes, lai jēgpilni startētu.”

«Tā ir neizmantotā iespēja,» tā par partijas Jaunlatvija lēmumu neiesaistīties Tautas partijas un LPP/LC veidotajā partiju apvienībā Par labu Latviju! piektdien sacīja LPP/LC līderis Ainārs Šlesers. Viņš teica, ka Jaunlatvija ir neliela organizācija, kura pat nespēj savākt kopsapulcē vadības ievēlēšanai nepieciešamo kvorumu, bet tajā esot gaiši cilvēki, kuriem iesaistīšanās apvienībā būtu bijusi laba iespēja parādīt sevi politikā.

A.Šleseru tikai pārsteidzot, cik ātri cilvēks, ar ko viņš domāja Jaunlatvijas līderi Didzi Šmitu, ir mainījis viedokli, «vai tikai tas nav saistīts ar politiskām aizkulisēm, par kurām man nav nojausmas». Neoficiāli bija izskanējis, ka pie Jaunlatvijas šūpuļa savulaik stāvējuši par Aivara Lemberga oponentiem uzskatītie Ventspils uzņēmēji, kuri tagad iebilduši pret Jaunlatvijas sadarbību ar apvienību Par labu Latviju!.

Savukārt D.Šmits Dienai piektdien apgalvoja, ka ne ar vienu oligarhu neesot ticies un «neesmu nevienam partiju nopārdevis». Jaunlatvija 10.Saeimas vēlēšanās neplāno piedalīties.

Jaunlatvija
ir dibināta pirms pašvaldību vēlēšanām, kas notika 2009.gada jūnijā Nacionālajā teātrī.

(papildināta ar pēdējām rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas