Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

papildināta - Izmeklēs sieviešu filmēšanu, iespējams, Maxima pielaikošanas kabīnēs

Internetā publicēts video, kurā redzams, ka kādā lielveikalā apsardze ar video novērošanas kamerām seko līdzi sievietēm, kas pielaiko peldkostīmus un apakšveļu. Ieraksts, iespējams, tapis _Maxima _lielveikalā Imantā, Slokas ielā. To neizslēdz arī SIA Maxima Latvija preses sekretārs Ivars Andiņš.

No materiāla nav noprotams, kur un kad ieraksts tapis, tādēļ Maxima Latvija vērsīsies policijā, lai tā atrastu vainīgo. Pēc paša uzņēmuma domām, notikušo varētu būt pastrādājis kāds jau senāk par dažādiem disciplinārpārkāpumiem atbrīvots darbinieks - ar domu atriebties.

Pēc I.Andiņa teiktā, lielveikala video novērošanas kameras ļauj pārskatīt plašu darbības lauku, taču, tiklīdz tās tiek pavērstas uz apģērbu pielaikošanas kabīnēm, nostrādā bloķēšanas sistēma, kas neļauj apsardzei monitorā redzēt neko vairāk kā tikai bālu izplūdušu laukumu. "Acīmredzot, pieliekot pūles, kāds ir ļaunprātīgi sistēmu uzlauzis un ieguvis attēlus, ko parasti nevar redzēt," viņš saka. Tā bijusi "mērķtiecīgi ļauna" rīcība, jo apsardzes darbinieks vai darbinieki ne tikai skatījušies notiekošo monitorā, bet arī filmējuši tur redzamo, iespējams, lai video izplatītu tālāk.

I.Andiņš stāsta, ka šī gada pavasarī Datu valsts inspekcija pārbaudīja lielveikala Slokas ielā 115 video novērošanas sistēmu un atzina to par atbilstošu likuma prasībām. Arī šobrīd bloķēšanas sistēma strādā un apģērbu pielaikošanas kabīnēs notiekošais nav redzams.

Apsardzi Maxima lielveikalos nodrošina uzņēmuma Iekšējās drošības departaments, kurā pēc šī incidenta paredzēts veikt pārbaudi un izvērtēt vadības atbildību.  

Arī Datu valsts inspekcija sākusi pārbaudi par iespējamo video novērošanu tirdzniecības centra Maxima pielaikošanas kabīnēs un ieraksta noplūdi internetā. Inspekcijas priekšnieces pienākumu izpildītāja Sanita Vetšteina stāsta, ka personas tiesības uz privātumu regulē Fizisko personu datu aizsardzības likums un tas neatļauj lielveikaliem ar video novērošanas kamerām kontrolēt apģērbu pielaikošanu kabīnēs. "Ja mērķis ir novērst zādzības, tad to var sasniegt arī citā veidā, kas daudz mazāk aizskar cilvēka privātumu, piemēram, uzskaitot, cik preces tiek ienestas pielaikošanas kabīnē un cik no tās tiek iznestas," viņa norāda.

Atbildīgais par datu apstrādi un to drošību ir to turētājs, šajā gadījumā Maxima Latvija. "Viņiem ir jānodrošina, lai sistēma netiktu atbloķēta," saka S.Vetšteina. Inspekcija vēl centīsies noskaidrot, vai ieraksta veikšanā un noplūdē ir vainojams pats lielveikals vai kāds no tā darbiniekiem.

Par Fizisko personu datu aizsardzības likuma pārkāpumu var piemērot brīdinājumu vai naudas sodu. Fiziskām personām naudas sods var būt no 50 latiem līdz 400 latiem, bet juridiskām personām -  no 1000 latiem līdz 8000 latiem.

S.Vetšteina atzīmē, ka personas, kuras sevi ir atpazinušas šajā video, var vērsties pret lielveikalu tiesā, vai kompensāciju par nodarīto morālo kaitējumu un goda un cieņas aizskārumu pieprasīt no uzņēmuma sarunu ceļā.  

(pievienotas pēdējās četras rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas