Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

papildināta - FOTO: Pasaulē norisinās akcija Zemes stunda

Ar gaismu izslēgšanu Jaunzēlandē, sestdien sākās akcija Zemes stunda, portālu Diena.lv informēja projekta vadītāja Edīte Husare.

Tās laikā visā pasaulē valstu iedzīvotāji, uzņēmumi, pašvaldības un valstu vadītāji izslēdz apgaismojumu uz vienu stundu, lai simboliski parādītu savu atbalstu turpmākām rīcībām mūsu planētas ilgtspējīgai nākotnei.

Šogad Zemes stunda notiek 134 valstīs un teritorijās, kas ir jauns akcijas dalībnieku skaita rekords un ikviens akcijas dalībnieks tiek aicināts apņemties kādu videi draudzīgas rīcības īstenošanu, ko varētu paveikt ikdienā.

Zemes stunda notiek 26.martā no 20:30 līdz 21:30 pēc vietējā laika un kā pirmie akcijā iesaistījās Jaunzēlande un Fidži. Visā pasaulē uz stundu izdzisīs ievērojamākās celtnes un objekti – Eifeļa tornis Parīzē, Jēzus statuja Riodežaneiro, Londonas acs un Big-Bens Londonā, Sidnejas Operas nams, Niagaras un Viktorijas ūdenskritumi un daudzas citas. Akcijas dalībnieki visā pasaulē tiek aicināti Zemes stundu sākt ar klusuma brīdi, godinot Japānas traģēdijā bojā gājušos.

Latvijā atbalstu akcijai šogad paudušas 38 pašvaldības - Rīga, Saulkrasti, Dundaga, Roja, Ādaži, Jaunpiebalga, Beverīna, Kuldīga, Daugavpils, Pāvilosta, Aglona, Rundāle, Pļaviņas, Carnikava, Ogre, Rucava, Jūrmala, Olaine, Dobele, Kocēni, Lielvārde, Rugāji, Skrīveri, Ropaži, Balvi, Preiļi, Valka, Jelgava un Jelgavas novads, Tukums, Jaunpils, Krāslava, Liepāja, Ķegums, Jēkabpils, Ventspils, Talsi un Limbaži. Akciju, domājot par resursu taupību ikdienā, atbalsta arī LR Saeima, Ministru prezidents Valdis Domborvskis un Vides ministrs Raimonds Vējonis. Apņēmību piedalīties paudis Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Zemes stundas laikā vairākās no pašvaldībām notiks īpaši Zemes stundai veltīti pasākumi. Uz Zemes stundas kopīgu pavadīšanu tiek aicināti Rīgas, Ogres, Dobeles, Valmieras, Liepājas un Cēsu iedzīvotāji.

Akciju Zemes stunda ar savām aktivitātēm atbalsta arī uzņēmumi, izslēdzot apgaismojumu biroju ēkām un reklāmām.

Akcija Zemes stunda aizsākās 2007. gadā Sidnejā, kad divi miljoni cilvēku izslēdza apgaismojumu savos mājokļos uz vienu stundu, lai tādējādi demonstrētu attieksmi pret klimata izmaiņām. Pērn Zemes stunda bija kļuvusi par lielāko globālo akciju, pārspējot visu iepriekš cerēto - akcijā piedalījās simtiem miljonu cilvēku vairāk nekā 120 valstīs 4000 pilsētās, kuru vidū arī daudzas Latvijas pašvaldības.

Kā ziņots, jau trešo gadu Pasaules Dabas fonds (PDF) sadarbībā ar portālu Diena.lv aicina piedalīties fotogrāfiju konkursā. Šā gada konkursa tēma ir Zemes stunda: mana apņemšanās labākai planētai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas