Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

papildināta - Brigmanis: ZZS nav Zatlera ievēlēšanas garants

Valsts prezidents Valdis Zatlers nebūs koalīcijas virzīts kandidāts, un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) nav viņa ievēlēšanas garants, žurnālistiem ceturtdien norādīja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pēc koalīcijas frakciju kopsēdes ar Zatleru.

Savukārt "Vienotības" līdere un Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa žurnālistiem teica, ka Zatlers būs koalīcijas vairākuma virzīts kandidāts. Vienlaikus viņa atzina, ka koalīcijai nav 55 balsu, jo Brigmanis negarantē visu savu 22 deputātu atbalstu.

"Nav bijusi doma, ka [par Zatlera kandidatūras izvirzīšanu] varētu parakstīties visi frakcijas deputāti, lai tādā veidā pārbaudītu. Kandidātu var izvirzīt arī viens deputāts, bet man kā koalīcijas vadītājai premjera prombūtnē ir svarīgi, lai būtu abu partiju pārstāvju paraksti zem šī iesnieguma, divi, trīs vai pieci - nav svarīgi, " piebilda Āboltiņa.

Uz jautājumu, vai iesniegumu varētu parakstīt kopā ar "Par labu Latviju" (PLL), kas vēlas pirmie izvirzīt Zatlera kandidatūru otrajam prezidentūras termiņam, Āboltiņa atbildēja, ka svarīgākais ir, lai tas būtu koalīcijas izvirzīts kandidāts.

"Vai tas būs kopā vai ne, tas nemaina būtību, svarīgi, cik būs kandidātu," viņa piebilda.

Lai gan Brigmanis nav mainījis viedokli par Zatleru, iesniegumā par Zatlera kandidatūras izvirzīšanu ZZS līderis neparakstīsies, jo nevarot garantēt visu 22 ZZS frakcijas deputātu atbalstu Zatleram. Viņš arī šaubījās par "Vienotības" 33 deputātu vienprātīgu atbalstu Zatleram.

Vienlaikus "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis žurnālistiem uzsvēra, ka var garantēt visu "Vienotības" deputātu atbalstu pašreizējam prezidentam.

Pēc tikšanās ar Zatleru joprojām nav skaidra ZZS pozīcija - Brigmanis norāda, ka nevar garantēt 22 deputātu balsis un lielāka skaidrība no ZZS būs pēc 19.maija, kad var sākt izvirzīt kandidātus prezidenta amatam.

Āboltiņa tikšanos ar Zatleru vērtēja kā atklātu un gudru, deputāti uzdevuši daudzus jautājumus, arī neērtus, bet prezidents atbildējis godīgi un atklāti. Sarunas beigās izteikts atbalsts Zatlera līdzšinējai iekšpolitiskajai un ārpolitiskajai darbībai.

"Ja ir mehānisms, kas labi strādā, un mehānismā ir detaļa, kas labi strādā, nevajadzētu to mainīt," citējot deputāta un inženiera Kārļa Šadurska ("Vienotība") teikto, norādīja Saeimas spīkere.

Uzreiz pēc tikšanās Brigmanis bija nerunīgs, vien minēja, ka personīgās domas nav mainījis un atbalsta Zatleru, bet pārējiem frakcijas deputātiem ir laiks lēmuma pieņemšanai. Uz jautājumu, vai pēc šīs tikšanās varētu palielināties ZZS atbalsts Zatleram, Brigmanis izvairīgi sacīja: "Es negribētu ar pārsteidzīgām prognozēm pašreiz nākt klajā."

Savukārt Zaķis atkārtoja, ka "Vienotība" atbalsta Zatlera pārvēlēšanu un 19.maijā apvienība viņu arī izvirzīšot. Viņš pauda pārliecību, ka visi 33 apvienības deputāti balsos par Zatleru. "Mēs novēlam prezidentam labu ceļamaizi un veiksmīgu visu procesu, kas saistīts ar ievēlēšanu," pavēstīja Zaķis.

"Es pašlaik vērtēju Zatlera iespēju tikt atkārtoti pārvēlētam daudz augstāk nekā to, ka mēģina izplatīt informāciju par to, ka varētu būt kaut kādas sazvērestības un balsu varētu nepietikt. Nē, tam es nepiekrītu. Es redzu, ka balsu pietiks, es redzu, ka to, kas balsos par, ir daudz vairāk nekā to, kas balsos pret," klāstīja Zaķis un piebilda, ka tikai atsevišķi ZZS pārstāvji šaubās par Zatleru.

Savukārt Āboltiņa atgādināja, ka arī opozīcijā esošā apvienība PLL paudusi atbalstu Zatleram.

Zatlers pauda pateicību frakcijām par uzaicinājumu tikties, deputātu jautājumi bijuši dažādi - sākot no ārpolitikas un beidzot ar ļoti personīgiem jautājumiem.

"Es centos atbildēt uz visiem [jautājumiem] ļoti godprātīgi. Pēc zāles reakcijas es spriežu, ka tas arī izdevās, un es esmu gatavs tikties arī mazākās grupās, ja kāds to vēlēsies," apliecināja Zatlers. "Jutos kā ļoti labā, abpusēji uzticības gaisotnē balstītā sarunā."

Uz jautājumu, vai neveiksmīgu vēlēšanu gadījumā viņš piekritīs kandidēt vēlreiz, Zatlers atbildēja, ka nekad nav komentējis situācijas "kā būtu, ja būtu". Prezidents uzsvēra, ka lielākā daļa deputātu viņam paudusi atbalstu un nebija neviena, kas aicinājis balsot pret.

(papildināts viss teksts.)

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas