Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Mandātu komisija noraida Saskaņas deputātu prasību atlikt Zaķa mandāta apstiprināšanu

Otrdienas rītā pieci partijas Saskaņa deputāti saistībā ar vēlētāju balsu pirkšanas skandālu iesnieguši lūgumu atlikt partijas Vienotība politiķa Dzintara Zaķa Saeimas deputāta mandāta apstiprināšanu uz trīs mēnešiem. Šo iesniegumu izvērtēs Saeimas pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija.

Par Saskaņas iesniegumo atlikt Zaķa mandāta apstiprināšanu nobalsoja divi, bet pret bija astoņi deputāti, bet divi atturējas. Noraidošaias balsojums tika pamatots ar to, ka nav pietiekama juridiska pamatojuma, kāpēc šo lūgumu apmierināt.

Savukārt Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja Dina Meistere pauda, ka iesniedzējiem jāpamato sava prasība. Kamēr tā nav pamatota, deputātiem nav tiesiskā pamata atlikt deputāta mandāta apstiprināšanu.

Saskaņā ar Centrālās velēšanu komisijas datiem deputātu kandidāti, kuri ievēlēti 12.Saeimā, otrdien pirmajā sēdē dos svinīgu solījumu: "Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus". Katrs jaunievēlētais deputāts solījumu apliecina ar savu parakstu.

Uz 12.Saeimas pirmo sēdi ieradušies visi 100 Saeimā ievēlētie deputāti, pavēstīja sēdes vadītāja Solvita Āboltiņa (Vienotība), kura turpinās to darīt, līdz tiks ievēlēts 12.Saeimas priekšsēdētājs.

Uz sēdi ieradies arī Jānis Junkurs, kurš plānojot deputāta mandātu nolikt saistībā ar saņemtu darba piedāvājumu ārzemēs. Viņš gan atturējās atbildēt uz žurnālistu jautājumiem, vai mandātu noliks jau otrdien.

Pēc svinīgā solījuma došanas Saeima balso par lēmuma projektu par 12.Saeimas deputātu pilnvaru apstiprināšanu.

Plānots, ka šajā sēdē Ministru kabinets ar paziņojumu informēs par savu pilnvaru nolikšanu. Valdība turpina pildīt savus pienākumus līdz brīdim, kad Saeima būs izteikusi uzticību jaunam Ministru kabinetam. Tas paredzēts jau trešdien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas