Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Lielajās pilsētās politiskā vadība pārsvarā nemainās; sīva cīņa Liepājā

Republikas nozīmes pilsētās ar dažiem izņēmumiem pārliecinošu vairākuma atbalstu guvuši līdz šim vadošie politiskie spēki, liecina provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Rīgā varu saglabā Saskaņas/Gods kalpot Rīgai bloks, taču zaudējot visnotaļ būtisku mandātu skaitu. Par Saskaņas/GKR apvienoto sarakstu nobalsojuši 51,36%, bet otro un trešo vietu ar niecīgu balsu starpību attiecīgi dala Mārtiņa Bondara pārstāvētais Latvijas Reģionu apvienības/Latvijas attīstībai saraksts (13,47%) un Jutas Strīķes pārstāvētā Jaunā Konservatīvā partija (13,27%). Ceturtā populārākā vēlētāju izvēle Rīgā ir Nacionālā apvienība Visu Latvijai! - TB/LNNK, par kuru balsojuši 9,11%. Provizoriskie rezultāti liecina, ka Rīgas domē iekļūs arī Vienotība, par kuru nobalsojuši 6,18%. Pārējiem politiskajiem spēkiem nav izdevies pārvarēt 5% barjeru. Dati par mandātu sadalījumu un Rīgas domē ievēlētajiem deputātiem vēl tiek apkopoti.

Jūrmalā ar 30,77% vēlēšanās uzvarējusi Zaļo un zemnieku savienība, tiekot pie sešiem mandātiem, bet Tev, Jūrmalai/Jaunās konservatīvās partijas saraksts ieguvis 21,28% vēlētāju atbalstu un četrus mandātus. Trešajā vietā ir Saskaņa ar 18,32% un trim mandātiem, bet kā pēdējā domē iekļūs Nacionālā apvienība Visu Latvijai! – Tēvzemei un Brīvībai/LNNK ar 10,61% un diviem mandātiem. 

Līdzšinējais Jūrmalas mērs Gatis Truksnis ir izpelnījies visvairāk plusu (3369), taču ir arī visvairāk svītrotais no Jūrmalas domē iekļuvušajiem - Trukšņa vārdu no saraksta izsvītrojuši 510 cilvēki.

Arī Valmierā visvairāk balsu ieguvusi pašreizējā mēra Jāņa Baika partija Valmierai un Vidzemei ar 60,32% atbalstu, tādējādi tiekot pie deviņiem mandātiem no 13. Pie diviem mandātiem Valmierā tiek Zaļo un zemnieku savienība, bet Nacionālo apvienību Visu Latvijai! – Tēvzemei un Brīvībai/LNNK un Vienotību domē pārstāvēs no katra saraksta pa vienam deputātam. 

Baiks saņēmis 3127 plusus, kas ir lielākais atbalsts no Valmieras domē iebalsotajiem, bet ticis svītrots 225 reizes. Mazāk svītrojumu saņēmuši vien četri Valmieras domē iebalsotie.

Daugavpils domē varu dalīs trīs partijas, bet valdošās koalīcijas izveidošanai būs nepieciešama vismaz divu no tām vienošanās. Ar minimālu pārsvaru uzvarējusi pašlaik valdošā Latgales partija, kuras saraksta līderis ir pašreizējais pilsētas mērs Jānis Lāčplēsis, kas ieguvusi sešus mandātus. Saskaņa, kuras saraksta līderis ir pašreizējais Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš, ieguvusi piecus mandātus, bet Riharda Eigima vadītā Mūsu partija ieguvusi četras deputātu vietas. Lāčplēsis un Elksniņš ieguvuši arī vairāk nekā 5000 plusu katrs un vien pāris simtus svītrojumu.

Savukārt Rēzeknē uzvarējusi pašreizējā mēra Aleksandra Bartaševiča vadītais Saskaņas saraksts, kas ieguvis deviņas deputātu vietas, bet apvienoto Latgales partijas, Nacionālās apvienības Visu Latvijai! Tēvzemei un Brīvībai/LNNK un Vienotības sarakstu pārstāvēs divi deputāti, savukārt pa vienam - Zaļo un zemnieku savienība un Vienota Rēzekne.

Liepājā, kur ilgus gadus pie pilsētas "stūres" bijis Uldis Sesks, izvērtās visai sīva cīņa - Seska pārstāvētā Liepājas partija vien ar pāris procentu starpību apsteidza Latvijas Reģionu apvienību. Attiecīgi Liepājas partiju atbalstījuši 31,26% vēlētāju, bet par "reģionāļiem" savu balsi atdevuši 29,15%, tādējādi Seska partijai būs tikai par vienu mandātu vairāk, proti, seši pret pieciem. Vēl Liepājas domē iekļūs Saskaņa ar 19,58% balsu, attiecīgi tiekot pie četriem mandātiem.

Individuāli visvairāk atbalstīts tika Seska konkurents Jānis Vilnītis, kuram 4400 plusi, kamēr Sesks ticis pie 3599 vēlētāju īpašas atzinības. Seska vārds no vēlēšanu zīmes arī krietni vairāk ticis svītrots - 818 reizes, kamēr Vilnīša vārds svītrots vien 182 reizes.

Ventspilī pārliecinoši varu saglabā Aivara Lemberga Latvijai un Ventspilij ar 62,13% vēlētāju atbalstu un deviņiem no 13 mandātiem. Pārējos četrus mandātus vēlētāji piešķīruši Nacionālās apvienības Visu Latvijai! – Tēvzemei un Brīvībai/LNNK, Latvijas Reģionu apvienības un Vienotības apvienotajam sarakstam.

Pašreizējais Ventspils mērs Aivars Lembergs izpelnījies 3914 plusus un 846 svītrojumus, bet Ģirts Valdis Kristovskis bijis vienīgais no konkurējošā saraksta ievēlētajiem, kurš Ventspilī saņēmis vairāk par 1000 plusiem.

Jelgavā stabilu vairākumu saglabājusi Zaļo un zemnieku savienība ar pašreizējo mēru Andri Rāviņu saraksta priekšgalā, iegūstot septiņas no 15 vietām pašvaldībā, Saskaņai ir trīs mandāti, divi - Nacionālajai apvienībai, bet pa vienam - Vienotībai, Latvijas Reģionu apvienībai un partijai KPV LV.

Jēkabpilī trīs mandātus iegūst pašreizējā mēra Leonīda Salceviča Jēkabpils reģionālā partija, divi mandāti tikuši Latvijas Zaļajai partijai, divi - Saskaņai, bet pa vienam - Nacionālajai apvienībai, KPV LV, Latvijas Reģionu apvienībai, Latvijas Zemnieku savienībai, Gods kalpot mūsu Latvijai un Latgales partijai.

 

Top komentāri

Kurzemnieks
K
Sesks atkal veidos koalīciju ar Saskaņas centru? Īsts Latvijas un Liepājas patriots.
liepājnieks
l
Bet, kad beigsies bardaks Liepājas veikalos ??? Liepājā ,Jūrmalas ielā ''Elvi'' divu maizes kukulīšu dēļ nostāvēju rindā veselu stundu jo strādāja tikai VIENA KASE ???
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas