Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Konkurence pašvaldībās būs lielāka

Četri gadi no vienām pašvaldību vēlēšanām līdz nākamajām ir pietiekami ilgs laiks, un daudz kas ir mainījies, liecina pašvaldību vēlēšanām iesniegtie kandidātu saraksti. Ir politiskie spēki, kuru vairs nav, bet to vietā ir nākušas vairākas citas partijas, kurām šīs būs pirmās pašvaldību vēlēšanas. Ir novadi, kuros iepriekš par vietām cīnījās pieci saraksti, bet tagad ir jāpagarina kandidātu pieteikšanās termiņš, jo iesniegts vairs tikai viens saraksts, – kā Pārgaujas novadā. Taču ir pašvaldības, kurās katrās vēlēšanās ir bijusi liela konkurence, un šajā ziņā nepārspēts ir Ķekavas novads.

Pirms vēlēšanām jūtama arī lielāko politisko spēku sacensība, kurš iesniegs vairāk sarakstu. Līderos negaidīti ir izvirzījusies Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK, kurai tagad nav lielas ietekmes vietējā varā. Te gan jāsaka, ka vairākās vietās šī partija piesaka nepilnas komandas, kas ir raksturīgi arī Saskaņai, kurai arī ir liels iesniegto sarakstu skaits. Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš Dienai skaidroja, ka partija vietējām vēlēšanām ir nopietni gatavojusies. Tai esot daudz nodaļu, un to cilvēki ir ieguldījuši zināmu darbu, lai uzmeklētu un uzrunātu nacionāli domājošus cilvēkus iesaistīties politikā un kandidēt vēlēšanās. Liela daļa gan esot partijas atbalstītāji, nevis biedri, bet viņu uzskati esot tuvi Nacionālās apvienības ideoloģijai, skaidroja Bērziņš.

No Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā pieejamās informācijas var secināt, ka pašvaldībās visietekmīgākā politiskā spēka titulu joprojām cer saglabāt Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS). Ja saskaita kopā ZZS, Latvijas Zemnieku savienības (LZS) un Latvijas Zaļās partijas (LZP) pieteikumus vēlēšanās, apvienības biedri kopā ir iesnieguši gandrīz simt sarakstu. Dažviet LZS un LZP konkurē viena ar otru, bet ir vietas, kur "zemsavieši" no "zaļajiem" ir pārvilinājuši kandidātus uz savu sarakstu, piemēram, Cēsu novadā. LZS komandas veidotāji gan nevēlējās konkretizēt šo informāciju. Vēl jāatgādina, ka partijas daudzviet veido arī nereģistrētas apvienības un dažās pašvaldībās kopā startē politiskie spēki, kuru sadarbība lielajā politikā būtu grūti iedomājama.

Arī Latvijas Reģionu apvienības kopējo pieteikumu skaitu vajadzētu skaitīt, summējot tās sarakstus ar tiem, ko iesniegušas apvienības dalīborganizācijas Reģionu alianse un Vidzemes partija. Līderu topa galvgalī joprojām ir arī Vienotība ar 45 sarakstiem, kas tomēr ir mazāk, nekā tai bija iepriekš. Šīs būs pirmās vēlēšanas partijai No sirds Latvijai, kura piesaka sevi 21 pašvaldībā, un partijai KPV LV – tā, tāpat kā partija Gods kalpot mūsu Latvijai, startē 15 pašvaldībās. Artusa Kaimiņa vadītais politiskais spēks KPV LV pārsvarā iesniedzis nepilnus kandidātu sarakstus, uz Ķekavas novada domi no šīs partijas startē tikai divi kandidāti, uz Saldus domi – seši kandidāti, Ventspilī partijas sarakstā ir četri cilvēki.

Pieteikto sarakstu skaitam ir nozīme, aprēķinot kampaņā atļautā finansējuma griestus. Taču visu uzrunāto partiju pārstāvji apgalvoja, ka neesot par to iedomājušies, – arī viens no KPV LV līderiem Rīgas mēra kandidāts Atis Zakatistovs. Viņš skaidroja – no partijas saraksta varot kandidēt tikai tās biedri, lielākajā daļā pašvaldību arī startējot cilvēki, kuri nekad nav bijuši politikā, izņēmums esot Limbažos un Alojas novadā. Partija neesot centusies mākslīgi palielināt kandidātu skaitu, un daudzviet arī cilvēki baidoties saistīties ar KPV LV, jo tas varot atsaukties uz viņu karjeru, stāstīja Zakatistovs.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 26.aprīļa, numurā!

Top komentāri

Otkats Baigais
O
Cīņa par tiesībām grābt, izsaimniekot un piesavināties nodokļu maksātāju naudu
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas