Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Kas izraudzīsies prezidentu

Tam nav jābūt zooloģiskajam dārzam. Tā varētu būt arī Latvijas Nacionālā bibliotēka, kur koalīcijas partiju pārstāvji vienojas par kopīgu nākamā Valsts prezidenta kandidātu. Uz to jau iepriekš neformāli partnerus aicinājis Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Ne Vienotībai, ne Nacionālajai apvienībai Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) nav ko iebilst, jo to kā ideālo iespēju iepriekš jau minējusi gan premjere Laimdota Straujuma (Vienotība), gan NA līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš. Pirmdien partijas koalīcijas sēdē arī vienojās kopīgi meklēt nākamo Valsts prezidentu. 

Par šo ieceri Brigmanis nesen informēja arī partijas biedrus vienā no reģionālajām konferencēm, kādas notiek pirms marta beigās gaidāmā Latvijas Zemnieku savienības kongresa. Vienotības frakcijas vadītāja vietnieks Kārlis Šadurskis Dienai jau pirms koalīcijas sēdes apstiprināja, ka ZZS kolēģis ar viņu šādu iespēju ir pārrunājis, bet, kamēr nav skaidri Valsts prezidenta Andra Bērziņa nodomi, "ir zināmas neskaidrības". Bērziņš tikai aprīlī plāno pateikt, vai atkārtoti kandidēs. Taču ZZS ir oficiāli paziņojusi par atbalstu Bērziņam. Noskaņojums politiskajos kuluāros mazina atbalstu prezidenta pārvēlēšanai, un zināms, ka ZZS nav plānojusi viņam vākt balsis. 

Kandidātus vēl nesauks 

Pirmdien par taktiku prezidenta vēlēšanās, izvērtējot arī kandidātu izraudzīšanās procedūru un socioloģiskos pētījumus, sākās diskusija Vienotības valdes slēgtajā sēdē. Apspriesties par to šaurākā lokā partija nolēma cerībā tā mazināt iespēju sēdē izteiktās atziņas jau tās laikā ieraudzīt medijos. Sēdē gan piedalās ne tikai valde, bet arī Ētikas komisija, kas ir pietiekami plašs cilvēku loks. Tuvākā mēneša laikā Vienotība neplāno nosaukt savu Valsts prezidenta kandidātu. Pagaidām nekas arī neliecina, ka tā varētu būt Vienotības līdere Solvita Āboltiņa vai premjere Straujuma, kuru vārdi jau izskanējuši. Ja viena vai otra pretendētu uz augsto posteni, pavērtos politiskā tirgus iespējas, kurās varētu būt ieinteresēta tieši ZZS. Premjera amats ir viens no tās mērķiem. Kontekstā ar šo posteni Brigmanis pēdējā laikā kā pirmo min aizsardzības ministru Raimondu Vējoni, nevis ekonomikas ministri Danu Reiznieci-Ozolu. "Premjere Laimdota Straujuma labi vada valdību un nav izteikusi gatavību kandidēt prezidenta vēlēšanās," Dienai uzsvēra partijas ģenerālsekretārs Artis Kampars, neredzot, kāpēc viņa būtu jāvirza par prezidenti.  

Likumā par Valsts prezidenta ievēlēšanu ir noteikts, ka kandidātu izvirzīšana notiek tikai maijā. Pretēji sabiedrības pieprasījumam vairākus mēnešus diskutēt par kandidātiem šim procesam ir atvēlēts ievērojami īsāks laiks. Valsts prezidenta pilnvaras beidzas 8. jūlijā, bet kandidāti jāizvirza ne agrāk kā 50 dienu un ne vēlāk kā 45 dienas pirms šī termiņa. Valsts prezidenta vēlēšanas notiek ne agrāk kā 40 dienu un ne vēlāk kā 30 dienu iepriekš.

Būs politiskais tirgus 

Tas bija 2007. gadā, kad Tautas partijas līdera Aigara Kalvīša vadītās valdības visas partijas vienojās par Valda Zatlera ievēlēšanu Valsts prezidenta amatā. Koalīcija ignorēja sabiedrības pretestību kandidātam, kas bija pārsteigums pat daļai tās deputātu. Kalvītis ar domubiedriem ne tikai nodrošināja koalīcijas disciplīnu, bet arī kandidāta paturēšanu noslēpumā līdz pēdējam brīdim. Toreiz partiju pārstāvju tikšanās notika nevis to birojos, bet gan zooloģiskajā dārzā un Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, kur Zatlers tolaik strādāja. Nesen radošo cilvēku diskusijā mākslinieks Aigars Bikše atzina: "Tas prezidentu vēlēšanu rezultāts vēl mums ir labs, ja atceras, ka tā prezidenta, par kuru vienojās zoodārzā, darbība vēlāk šīm interešu grupām bija pilnīgi negaidīta."

Visu Ināras Egles rakstu Kas izraudzīsies prezidentu lasiet otrdienas, 24. februāra laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas