Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 14. jūnijs
Saiva, Santis, Sentis, Tija, Saivis

Kampara deklarācijas vērtētājai Liepiņai pašai ir nepilnības deklarācijā

Apvienības Vienotība ētikas komisijas loceklei Lienei Liepiņai, kura vērtēja ekonomikas ministra Arta Kampara (Vienotība) iesniegto deklarāciju, ja var ticēt Saeimas deputātes amatpersonas deklarācijai, gada laikā vienkārši "gaisā izkūpējis" aizpērn par 6700 latiem nopirkts pilnīgi jauns traktors, šodien vēsta portāls pietiek.com.

Liepiņa ir viena no Vienotības ētikas komisijas loceklēm, kas aizvadītajā pirmdienā pēc Kampara uzklausīšanas paziņoja: "Kampara kungs ir astoņus gadus strādājis un pierādījis, kāda ir viņa nostāja un rīcība. Mums nav pilnīgi nekāda pamata domāt, ka viņš būtu kaut ko mainījis. (..) Mēs savā frakcijā esam par to diskutējuši un nonākuši pie diviem virzieniem. Viens - jārīkojas pēc principa, ka lietas ir tādas, kādas tā izskatās, un otrs - lietas nav pēc būtības vienmēr tādas, kādas tā izskatās. Un tad ir jautājums - pēc kura galu galā rīkoties? Mēs Ētikas komisijā arī Kampara kungu uzklausījām un nekādus pārkāpumus nesaskatījām."

Ētikas komisijas locekles solidarizēšanās ar ekonomikas ministru, kurš, kā portālu jau vairākkārt informējis, ir ne tikai uzrādījis ļoti apšaubāmus ienākumu avotus, bet arī ignorējis pretkorupcijas likumdošanas normas, paziņojot, ka līgums aizliedz viņam atklāt savu naudas devēju (ko likumdošana pieprasa publiskot), kļūst skaidrāka, iepazīstoties ar pašas Liepiņas amatpersonas deklarāciju - arī tajā netrūkst faktu, kas liek domāt par pretkorupcijas likumdošanas normu pārkāpšanu.

Tā savā amatpersonas deklarācijā par 2009.gadu Liepiņa cita starpā uzrādījusi 6700 latu vērtu darījumu, - par šo summu viņa iegādājusies jaunu Foton FT 404 traktoru, kurš 2009.gadā viņas deklarācijā norādīts kopā ar trim automašīnām - Subaru Legacy, Jeep Cherokee un Škoda Fabia. Taču gada laikā no Liepiņas deklarācijas, kas atrodama VID publiskajā datu bāzē, pazudušas gan divas automašīnas, gan arī jaunais traktors.

Viena automašīna, spriežot pēc deklarācijas, nodota lūžņos, taču otrs auto un jaunais traktors vienkārši pazuduši bez pēdām - nav uzrādīts neviens pats darījums, kas liecinātu par to pārdošanu, atdošanu vai uzdāvināšanu. Turklāt, ja auto ir bijis pietiekami vecs (1992.gada izlaiduma), lai tā vērtība nepārsniegtu darījumu deklarēšanas slieksni - 4000 latu, tad traktora vērtība, kā jau minēts, bijusi ievērojami lielāka un uz to viennozīmīgi attiekušies deklarēšanas nosacījumi.

Ministru kabineta noteikumi Nr.478 "Kārtība, kādā aizpildāmas, iesniedzamas, reģistrējamas un glabājamas valsts amatpersonu deklarācijas un aizpildāmi un iesniedzami valsts amatpersonu saraksti", skaidri nosaka, ka amatpersonai obligāti jāuzrāda gan informācija par tai "piederošajiem reģistrējamiem transportlīdzekļiem, kā arī tiem transportlīdzekļiem, kuri ir tā valdījumā, lietošanā vai kurus tas iegādājies uz līzinga līguma pamata, sniedz ziņas par transportlīdzekļa veidu, marku, izlaides un reģistrācijas gadu”, gan informācija „par veiktajiem darījumiem, ja to summa pārsniedz 20 Ministru kabineta noteiktās minimālās mēnešalgas, sniedz ziņas par katra darījuma apmēru attiecīgajā valūtā un darījumu pušu identifikācijas datiem".

Tātad Liepiņai deklarācijā noteikti vajadzēja uzrādīt vai nu traktoru vai arī tā pārdošanas vai atdāvināšanas darījumu. Savukārt, ja traktors nozagts vai gājis bojā, tas būtu jāuzrāda speciālajā deklarācijas paskaidrojumu sadaļā. Tomēr Saeimas deputāte šīs likumdošanas prasības līdzīgi kā Kampars vienkārši ir ignorējusi, vēsta portāls.

Liepiņa aizvadītajā nedēļā bija arī viena no tiem trim Vienotības ētikas komisijas locekļiem, kuri nespēja vai nevēlējās atbildēt uz Pietiek jautājumu, vai viņi pirms lemšanas par Kampara deklarācijā norādītajiem un nenorādītajiem faktiem vispār ir iepazinušies ar minēto valdības noteikumu normām.

Savukārt piektdien Liepiņa nevēlējās atbildēt uz portāla jautājumu par to, kādu iemeslu dēļ viņa pārkāpusi amatpersonu deklarāciju aizpildīšanas normas, neuzrādot viņas īpašumā esošu transportlīdzekli vai darījumu, ar kuru to pārdevusi vai atdāvinājusi. Tāpat Liepiņa nevēlējās atbildēt arī uz jautājumu, vai viņa gatavojas aicināt Vienotības ētikas komisiju izskatīt jautājumu par šo viņas pārkāpumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas