Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Kalniete: No aktīvas, prasīgas sabiedrības nav jābaidās

Šodien Latvija atrodas uz robežas starp tautvaldību un to, ko es saucu par varas kolektīvo putinismu. Tautvaldībā tauta ir tā, kas izlemj savu likteni, putinijā visu izlemj šaurs cilvēku loks, radot ārēju šķitumu par demokrātisko normu ievērošanu. Tāda nedrīkst būt Latvijas nākotne! Es aicinu izvēlēties tautvaldību, kurā pilsoņi patiesi piedalās lēmumu pieņemšanā un tādējādi stiprina savu valsti.

2.augusta referendums par Satversmes grozījumiem ir iespēja īstenot mūsu valsts konstitūcijā noteikto — "Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai". Tikai tad, kad cilvēki aktīvi un apzināti iesaistīsies politiskajos procesos, Latvija būs stipra valsts, kurā darbojas patstāvīgs sociālo institūciju tīkls, kas palīdz regulēt politisko un ekonomisko interešu sadursmes; tiek attīstīta sabiedriskā doma un ikvienam cilvēkam ir augsta pašapziņa.

Uz nobriedušu tautvaldību

Referendumi jeb tautas nobalsošanas nav nekas ārkārtējs. Ar referendumu palīdzību Rietumu demokrātijās tiek mērīta sabiedrības attieksme pret kopīgajai nākotnei svarīgiem lēmumiem. Tādās valstīs kā Īrija, Dānija, Šveice, kur tautas nobalsošanām jau ir senas tradīcijas, bieži tiek rīkoti referendumi par dažāda veida nacionālas un vietējas nozīmes jautājumiem. Tur politiķi saprot — referendums ir viens no labākajiem veidiem, kā cilvēkiem iesaistīties lēmumu pieņemšanā, un tad šie lēmumi kalpos kopējam labumam. Tās ir nobriedušas demokrātijas, kur cilvēki zina, ka ar referendumu palīdzību viņi paši izvēlas savu nākotni un ceļu, pa kuru iet.

Jā, referendumos politiķi dalās divās nometnēs. Vieni skaidro un aģitē par nobalsojamo jautājumu, otri — pret. Latvijā ir gluži otrādi. Latvijā diemžēl mums ir "politiķi", kuri atļaujas paziņot, ka neredz jēgu tautas nobalsošanai, ka tā nav vajadzīga un vēl vairāk — šie politiķi aicina nepiedalīties tautas nobalsošanā. Viņi apzinās, ka tādējādi viņi noniecina Satversmē garantētās tautas tiesības piedalīties likumdošanas procesā. Nobriedušas demokrātijas valstīs politiķiem, kuri iestājas pret tautas aktīvu līdzdalību politiskajos procesos, karjera pēc šādiem paziņojumiem beidzas.

Atpakaļ pagātnē

Šodien neviļus nāk prātā notikumi pirms 20 gadiem. Šķiet, pašlaik atkal atrodamies teju turpat, kur 1988.gadā, kad 7.oktobra tautas manifestācijā izskanēja sāpīga atziņa: mēs gribētu cienīt un mīlēt savus valstsvīrus, taču tādu Latvijai nav. Cilvēki jūtas neaizsargāti. Tagad sabiedrības sašutums sasniedzis tik augstu pakāpi, ka Saeimai uzticas vairs tikai 12% vēlētāju, bet politiskajām partijām — tikai 5%. Tā ir īsta demokrātijas krīze. Vai valdošā koalīcija no tā ir ko mācījusies? Nākas secināt, ka nē. Pirms gada Aigars Kalvītis jūlijā paredzēto referendumu nosauca par bezjēdzīgu, pārmetot toreizējai Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai lieku valsts naudas tērēšanu. Tomēr pagājušā gada referendumā piedalījās vairāk nekā 300 tūkstoši vēlētāju, kas parādīja neapmierinātības patieso pakāpi. Kas notika? Drīz pēc pirmā apjukuma valdošie atguvās un turpināja "rullēt" ierastajā visatļautības stilā. Vai mainījās Saeimas darba stils? Nē! Vēl pavisam nesen valdošo partiju koalīcija ar savu "balsošanas mašīnu" panāca KNAB vadītāja atstādināšanu un pieņēma "mafijas mutantu likumu", kas paredzēja atbrīvot no atbildības par naudas atmazgāšanu organizētos noziedzniekus. Pats Valsts prezidents bija spiests personīgi pieskatīt Saeimas deputātus, lai viņi šo likumu atceļ.

Tautas griba nerada haosu

Tautas tiesības rosināt Saeimas atlaišanu nav iespējams izmantot vieglprātīgi vai politisku ambīciju labā. Lūk, svarīgākie fakti, kas jāzina vēlētājiem:

1.Līdz šim tiesības rosināt Saeimas atlaišanu ir tikai Latvijas Valsts prezidentam, kurš pats savā amatā ir atkarīgs no Saeimas.

2.Ja tautai būs tiesības rosināt Saeimas atlaišanu, tad galīgā lēmuma pieņemšanai tik un tā būs nepieciešama daudzpakāpju procedūra:

- 10 000 notariāli apliecinātu pilsoņu parakstu,

- tad 1/10 (gandrīz 150 tūkst.) vēlētāju paraksti,

- tad balsojums Saeimā.

- Ja Saeima noraida savu atlaišanu, tiek rīkota balsošana, kurā jāpiedalās vismaz pusei no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita.

- Ja vairākums no viņiem nobalso par, tikai tad Saeima tiek atlaista.

Vēlētāju skaits, ar kādu varētu atlaist Saeimu, ir tieši tāds pats, kāds bija nepieciešams, iestājoties Eiropas Savienībā, vai kāds būtu vajadzīgs, balsojot par būtiskām izmaiņām ES dalības nosacījumos. Tāpēc runas par politiskām manipulācijām, kas radīs haosu valstī, vienkārši ir pilsoņu biedēšana un neuzticēšanās viņiem. Es un mani sabiedrotie Pilsoniskajā savienībā, Saeimas opozīcijā un daudzās sabiedrības grupās ticam tautas spējai gudri un tālredzīgi lemt par valstij būtiskiem jautājumiem.

Ja 2.augusta referendumu valdībai izdosies neitralizēt, tad, visticamāk, katrās nākamajās vēlēšanās piedalīsies arvien mazāks vēlētāju skaits, jo cilvēki neredzēs jēgu savai līdzdalībai politikas veidošanā. Tas nozīmēs patiesu demokrātijas apdraudējumu, kas Latvijai varētu būt sevišķi bīstams, jo padarītu to vēl vājāku pret politisko un ekonomisko spiedienu no Krievijas puses.

Taču valdošajai elitei ir bail no aktīvas, prasīgas sabiedrības. Ir pēdējais laiks pierādīt, ka tauta ir spēks. Neapmuļķojams un prasīgs! 2.augustā iesim paši un aicināsim savus draugus un paziņas balsot referendumā! Lai arī kurā vietā pasaulē jūs būtu, ja jums rūp Latvija un tās nākotne, piedalieties referendumā! Dariet to savu bērnu, tuvinieku un sevis labā. Dariet to Latvijas labā!u

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas