Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Juristi: Tiesa jaunos Latvenergo tarifus pēc būtības nevērtēs

Ja Administratīvā apgabaltiesa pieņems izskatīšanai pieteikumus, kuros apstrīdēti jaunie _Latvenergo _tarifi, tad tiesai pašai pēc būtības tarifi nebūtu jāvērtē, bet gan tas, vai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas (SPRK) pieņemtajā lēmumā sniegts pietiekams un pareizs pamatojums par tarifu atbilstību metodikai, aģentūrai LETA atzina advokātu biroja Sorainen jurists Andris Tauriņš.

Arī advokāts Aldis Gobzems atzina, ka SPRK jau ir izvērtējusi jaunos Latvenergo tarifus un tos apstiprinājusi, tāpēc šajā gadījumā tiesa var izskatīt tikai to, cik pareizi komisija ir tarifus izvērtējusi, nevis vērtēt pašu tarifu pamatotību pēc būtības. Gobzems pauda pārliecību, ka, no juridiskā viedokļa, šī faktiski ir cīņa ar vējdzirnavām.

Tauriņš papildināja, ka atbilstoši Augstākās tiesas tiesu praksei tiesas funkcija ir kontrolēt valsts pārvaldes darbības tiesiskumu, nevis valsts pārvaldes vietā pieņemt lēmumu, un tieši no tā izriet, ka administratīvajai tiesai pašai nebūtu jāvērtē tarifi pēc būtības.

Administratīvā procesa likuma ietvaros administratīvās tiesas pienākums ir veikt kontroli pār iestādes lēmuma tiesiskumu, kas nozīmē, ka tiesai ir jānoskaidro, vai administratīvais akts atbilst tiesību normām. Atbilstoši šīm normām tiesa vērtēs, vai apstrīdētais SPRK 16.februāra lēmums, ar kuru SPRK nekonstatēja Latvenergo tarifu neatbilstību regulatora 2007.gadā apstiprinātajai elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas metodikai vai tarifu neatbilstību ekonomiski pamatotām izmaksām, atbilst jau minētajai metodikai, kā arī citiem normatīvajiem aktiem.

Ja administratīvā tiesa atzīs SPRK 16.februāra lēmumu par neatbilstošu metodikai vai citiem normatīvajiem aktiem, tad tiesa atcels šo lēmumu. Ja tas tā notiks, "Latvenergo" nevarēs piemērot jaunos tarifus, bet pretējā gadījumā atzīstot SPRK lēmumu par likuma prasībām atbilstošu, uzņēmums tos varēs piemērot.

Tauriņš uzsvēra, ka administratīvās tiesas kompetencē nav piemērotās metodikas vērtēšana. Metodika, lai arī pašas SPRK apstiprināta, nav administratīvs akts, bet gan juridiskā spēka ziņā pielīdzināms Ministru Kabineta noteikumiem un šādu normatīvo aktu atbilstību tiesību normām administratīvās tiesas nevērtē.

Jurists gan piebilda, ka tomēr administratīvā procesa gaitā tiesai var rasties šaubas par metodikas atbilstību Satversmei un tādā gadījumā tiesvedība lietā var tikt apturēta, un nosūtīts motivēts pieteikums Satversmes tiesai (ST). Ja tiesai šādas šaubas nerodas, tad privātpersonas ST par metodikas atbilstību Satversmei var vērsties tikai tad, kad administratīvais process tiesā noslēdzies ar viņām nelabvēlīgu rezultātu.

Tai pašā laikā var būt arī tāda situācija, ka metodika atbilst Satversmei, bet ir pretrunā ar likumu. Šādā situācijā metodiku var apstrīdēt pat pirms administratīvā procesa tiesā pabeigšanas, taču šādā situācijā pieteikumu par metodikas atbilstības likumam izvērtēšanu nevar iesniegt privātpersonas, jo šādas tiesības ir dotas ierobežotam subjektu lokam, piemēram, ne mazāk kā 20 Saeimas deputātiem.

Jau ziņots, ka šobrīd jaunos Latvenergo tarifus, kam jāstājas spēkā 1.aprīlī, tiesā apstrīdējušas vairākas personas. Pieteikumi atcelt SPRK lēmumu par Latvenergo tarifiem iesniegti gan Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu namā, gan Administratīvajā apgabaltiesā.

Tiesas vēl pieteikums nav pieņēmušas un administratīvās lietas nav ierosinātas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas