Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Jaunais valsts apmaksāto zāļu saraksts jau radījis problēmas pacientiem

Veselības inspekcija pirmajās divās februāra nedēļās saņēmusi daudz sūdzību no pacientiem, ka viņi netiek pie zālēm, jo aptiekās nav iegādājami lētie valsts apmaksātie medikamenti, pirmdien raksta laikraksts Latvijas Avīze.

Veselības ministrija (VM) ir pieprasījusi inspekcijai līdz pirmdienai iesniegt to valsts apmaksāto zāļu nosaukumus, kuri iekļauti kompensējamo zāļu sarakstā, kas stājās spēkā no 1.februāra, bet aptiekās nav pieejami.

Jaunajā valsts apmaksāto medikamentu sarakstā 600 zālēm ir samazinātas cenas līdz pat 37%. Sarakstam pievienoti arī 104 medikamenti, kuru līdz šim sarakstā nebija. Ja slimnieks pirmo reizi saņem valsts apmaksātās zāles, ārstam receptē jāizraksta zāļu vispārīgais, nevis konkrētais nosaukums. Aptiekā pacientam jāizsniedz lētākās šā nosaukuma zāles. Ja tās nedod vēlamo terapeitisko efektu, tad ārsts, norādot pamatojumu pacienta medicīniskajā kartē, drīkst izrakstīt nākamo lētāko attiecīgā vispārīgā nosaukuma medikamentu, raksta laikraksts. 

Iepriekš vairāki medikamenti varēja būt lētākie un ārstam bija lielāka izvēles brīvība, kuru no tiem izrakstīt, bet no 1.februāra līdzvērtīgas efektivitātes zāļu grupā tāds drīkst būt tikai viens. Pacientiem, kuri līdz 1.janvārim jau bija saņēmuši kompensējamos medikamentus kādai konkrētai slimībai, medikamentu izrakstīšanas kārtība nemainās – viņi drīkst saņemt konkrēta nosaukuma zāles un piemaksāt starpību starp dārgākajām un lētākajām zālēm, kas nav ļauts tiem slimniekiem, kuri valsts apmaksātos medikamentus saņem pirmo reizi. Tādu varētu būt ap 10 %, un valsts, nedodot viņiem šo izvēles brīvību, cer ietaupīt ap 1,7 miljoniem latu. Šī ir iepriekšējā veselības ministra Jura Bārzdiņa realizētā ideja, kura jau radījusi pirmās problēmas gan aptiekām, gan pacientiem un par kurām Ministru kabinetu jau laikus brīdināja farmaceitu organizācijas, kad tika grozīti tiesību akti, lai šīs pārmaiņas varētu stāties spēkā.

Lēto zāļu saraksts ir stājies spēkā, bet, izrādās, ka ne viens vien sarakstā iekļautais medikaments aptiekās nav pieejams. To apstiprināja gan Latvijas Farmaceitu biedrība (LFB), gan arī Veselības inspekcija, kura divās nedēļās jau saņēmusi apjomīgu sūdzību kaudzi no slimniekiem, kuri netiek pie zālēm. 

LFB priekšsēdētāja Kitija Blumfelde norādīja, ka biedrība ir uzrakstījusi vēstuli gan veselības ministrei Ingrīdai Circenei, gan arī Nacionālā veselības dienesta vadībai, kur informē, ka zāļu ražotāji nav varējuši pilnībā nodrošināt, lai no 1.februāra lētākais medikaments būtu tirgū un ka steidzami ir jārod risinājums šai problēmai. "Es šobrīd nevaru jums nosaukt konkrētas zāles, jo mēs patlaban apkopojam informāciju, bet, stājoties spēkā jaunajiem noteikumiem, pirmās problēmas jau ir parādījušās – lēto zāļu trūkst. Aptiekas diemžēl nedrīkst izsniegt neko citu vietā, un pacients tāpat kā farmaceits kļūst par tādu kā ķīlnieku, jo saskaņā ar noteikumiem citu līdzvērtīgu medikamentu nedrīkst izsniegt. Ja pacients aiziet pie ārsta un saka, ka aptiekā viņa izrakstītā medikamenta nav un tas neesot arī citās aptiekās, tad ārstam nekas cits neatliek kā rakstīt zāles par pilnu samaksu. Ja kompensējamās zāles nevar iegādāties, piemēram, diabēta slimnieks, viņš var pagaidīt un mēģināt tikt galā ar cukura līmeni kādā citā veidā, tomēr ir daudz tādu slimību, kad medikamenti jālieto nekavējoties," laikrakstam komentēja K.Blumfelde.

Veselības inspekcijas komunikācijas nodaļas vadītāja Madara Lao sacīja, ka inspekcija ir izveidojusi to medikamentu sarakstu, kuri minēti sūdzībās, un patlaban pārbauda, vai tiešām aptiekās un lieltirgotavās šo zāļu nav. Arī inspekcijas pārstāve nevēlējās minēt zāļu nosaukumus, kamēr neesot pārbaudīti fakti.

VM valsts sekretārs Rinalds Muciņš laikrakstam solījis, ka ministrija maksimāli ātri rīkošoties, lai pacientiem nav jāaiziet no aptiekas neapmierinātiem. Šodien Veselības inspekcija iesniegs to zāļu sarakstu, kuras aptiekās nav iegādājamas, un ministrija lemšot par šo medikamentu svītrošanu no valsts apmaksāto zāļu listes un jaunu medikamentu iekļaušanu tajā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas