Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Iespējams, savāks vairākumu atklātam balsojumam par ģenerālprokuroru

Ir ļoti iespējams, ka piecu Vienotības deputātu atkārtoti rosinātajiem grozījumiem Saeimas Kārtības rullī, ka ģenerālprokuroru ievēl atklātā Saeimas balsojumā, šoreiz tiks savākts parlamenta vairākums. Kā liecina opozīcijā esošo Saskaņas centra un PCTVL līderu _Dienai atzītais, abas šīs frakcijas varētu balsot par rosinātajiem grozījumiem. Līdz ar to Vienotības,_ PCTVL un SC frakcijas kopā varētu nodrošināt 50 balsis.

Pēc SC līdera Jāņa Urbanoviča teiktā, viņš aicinās frakciju šoreiz atbalstīt grozījumus, jo “tas ir vienīgais veids, kā saglabāt šīs Saeimas goda atlikumu”. Apstiprinājumu tam, ka aicinās PCTVL deputātus atbalstīt atklātu balsojumu, Dienai pauda arī PCTVL Saeimas frakcijas vadītājs Jakovs Pliners. Arī viņš sacīja, ka tas ir Saeimas goda jautājums, panākt šādas izmaiņas likumdošanā. Viņš cer, ka frakcija atbalstīs viņa aicinājumu balsot “par”.

Vienotībai kopā ar diviem frakcijām nepiederošiem deputātiem ir 27 balsis, PCTVL – piecas, bet SC – astoņas. Pat, ja uz Saeimas sēdi ierodas visi deputāti, izņemot ilgstoši slimojošo Leopoldu Ozoliņu, ir ļoti liela iespēja, ka parlaments nobalso “par” atklātu ģenerālprokurora izraudzīšanos.

Vienotības deputātu mērķis ir nodrošināt, lai jau šajā ceturtdienā Kārtības ruļļa izmaiņas tiktu iekļautas parlamenta darba kārtībā. Līdz ar to izšķirošais balsojums varētu notikt nākamajā ceturtdienā. Ja Saeimai izdosies vienoties par atklātu balsojumu, tad tas varētu attiekties arī uz nākamā ģenerālprokurora izraudzīšanās kārtību. Atkārtotai izvirzīšanai ir piekritis esošais ģenerālprokurors Jānis Maizītis, kuru deputāti pagājušajā nedēļā neapstiprināja amatā. Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, kuram jāvirza kandidāts, ir atzinis, ka līdz 11.maijam ieturēs pauzi.

Jaunā laika priekšsēde Solvita Āboltiņa pirmdien Dienai atzina, ka Vienotībā šobrīd nav vienotas nostājas, vai būtu jāatbalsta petīcija, kas aicina Augstākās tiesas priekšsēdētāju Ivaru Bičkoviču atkārtoti izvirzīt ģenerālprokurora amatam J.Maizīti. Pēc S.Āboltiņas vārdiem, pagaidām kamēr nav mainīta ģenerālprokurora ievēlēšanas kārtība un nav panākts, ka tas ir atklāts balsojums, “tas neko nemainīs, jo šis ir melu parlaments”.

S.Āboltiņa uzskata, ka vienīgais veids, kā nodrošināt, lai parlamentu atkal nepieķertu melos, ir atbalstīt jau atkārtoti Vienotības deputātu iesniegtos grozījumus Saeimas kārtības rullī, kas paredz atklātu balsojumu.

Saeimas deputāti no Vienotības, ko veido Jaunais laiks, Sabiedrība Citai politikai un Pilsoniskā savienība, pirmdien atkārtoti iesniedza grozījumus Saeimas kārtības rullī, rosinot ģenerālprokuroru apstiprināt amatā, balsojot atklāti. Priekšlikumu Saeimas prezidijam iesnieguši Dzintars Zaķis, Silva Bendrāte, Anna Seile, Ilma Čepāne un Aigars Štokenbergs.

Atgādinām, ka Saeimā 15.aprīlī aizklātā balsojumā J.Maizītis netika apstiprināts ģenerālprokurora amatā, jo "par" balsoja 45 deputāti, bet "pret" 47. Šāds balsojuma rezultāts bija negaidīts, jo iepriekš tautas kalpu vairākums bija apliecinājis atbalstu J.Maizīša apstiprināšanai amatā arī uz trešo pilnvaru termiņu.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas