Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

DP: ekonomiskā krīze palielina ekstrēmisma tendences sabiedrībā

Ņemot vērā ekonomisko krīzi, sabiedrībā kopumā ir pieaugušas ekstrēmisma tendences, uzskata Drošības policijas (DP) Pretterorisma centrs. Tā rīcībā esošā informācija gan neliecina, ka valstī aktīvās ekstrēmistu organizācijas izvērtētu iespēju savu politisko mērķu sasniegšanai izmanot teroristiskas metodes, tomēr teroristiska rakstura izpausmju attīstība pašreizējā drošības situācijā nav pilnībā izslēdzama.

Kā potenciālu riska faktoru DP min atsevišķas ekstrēmi tendētas un psiholoģiski nestabilas personas, kuras, izmantojot vardarbību pret līdzpilsoņiem, var izvēlēties paust savu neapmierinātību ar savu sociāli ekonomisko apstākļu pasliktināšanos.

Intervijā Latvijas Avīzei DP vadītājs Jānis Reiniks atklāj, ka 16. martā pastāvēja vairāki apdraudējumi leģionāru pasākuma miermīlīgai norisei. "Mūsu rīcībā bija ļoti nopietna informācija, ka ir kāda personu grupa, kas gatavojas Brīvības pieminekļa apkārtnē 16. martā ievietot spridzekli. Šo informāciju ieguvām tikai iepriekšējā dienā un to steigšus pārbaudījām. Izdevās neitralizēt šo noziedznieku grupu, kas nodarbojās arī ar kredītkaršu viltošanu, narkotiku izplatīšanu. Tagad šīs personas atrodas apcietinājumā," klāsta J. Reiniks. Kredītkaršu viltotāji un narkotiku izplatītāji paši negrasījās novietot spridzekli pie Brīvības pieminekļa, tomēr šai grupai bija kontakti ar citiem noziedzniekiem, kuri vēlējās no viņiem dabūt spridzekļus. Strādājot ar potenciālajiem spridzinātājiem, DP izdevās atklāt ne tikai narkotiku izplatītājus un kredītkaršu viltotājus, bet arī jau iepriekš minēto bruņoto laupītāju grupu, kas siroja pa spēļu zālēm. "Iespējamo spridzinātāju nolūks bija grūti izprotams – varbūt iebaidīt sabiedrību ar terora aktu. Katrā ziņā viņiem nebija nekādas saistības ar radikāliem grupējumiem. Tādas iespējamās saites rūpīgi pārbaudījām," uzsver J. Reiniks.

Terorisma draudu līmenis Latvijā 2009.gada pirmajā pusgadā būtiski nav mainījies un ir saglabājies relatīvi zems. Latvijā nav konstatēta teroristiska rakstura organizāciju darbība, valstī arī nav identificētas personas, kas būtu saistītas ar starptautiskajām teroristu organizācijām.

2009.gada pirmajā pusgadā DP Pretterorisma centrs turpināja aktīvi strādāt pie nacionālās pretterorisma sistēmas pilnveidošanas, lai veicinātu tās gatavību reaģēt terorisma draudu iespējamības pieauguma gadījumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas