Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Cīņa par Rīgas atslēgām. Juris Žuravļovs: Mums ir ģimenes klans

Rīgas mēra amata kandidātus var raksturot arī viņu atbildes uz pavisam vienkāršiem jautājumiem. Un tieši šo veidu Diena šoreiz izvēlējās, lai iepazītu Rīgas domes vēlēšanām pieteikto sarakstu līderus, visiem klātienē uzdodot gandrīz vienādus jautājumus. Uz Dienas jautājumiem atbild Juris Žuravļovs (Vislatvijas Sociāldemokrātu kustība Par neatkarīgu Latviju!).

Vai varat nosaukt visas partijas, kādās esat bijis?

Pirmoreiz mani ievēlēja domē 1997. gadā, un toreiz startēju no Nacionālās progresa partijas. Pēc tam mēs nodibinājām Labklājības partiju, tad bija Sociāldemokrātiskā Labklājības partija. Mums uzbruka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), jo mēs nepatikām konkurentiem. Pēc tam nodibinājām partiju Dzimtene, lai varētu startēt vēlēšanās. 

Kāpēc jūs nonācāt KNAB uzmanības lokā?

It kā nebijām savlaicīgi iesnieguši pārskatus, un tad uzlika sodu. Tā vilkās līdzi tās astes. Pirms dažiem gadiem mēs nodibinājām šo partiju, jo sapratām, ka valsts nav neatkarīga, jo visa vara ir atdota Briselei. Tā mums visu ko iesaka, piemēram, bēgļus pieņemt. 

Kāpēc jūs tagad startējat pašvaldību vēlēšanās? Pēdējās vēlēšanas jūsu pārstāvētajam politiskajam spēkam nav bijušas veiksmīgas.

Startējam, lai parādītu, ka esam politiskā organizācija, kas eksistē. 

Jūsu sarakstā tradicionāli ir vairāki Žuravļovi. Šoreiz tāds uzvārds ir pieciem kandidātiem. Kāpēc visus radiniekus esat iekļāvis sarakstā?

Tas vēl ir maz. Mums ir ģimenes klans. Kam šodien vēl var ticēt, ja ne savai ģimenei?

Kurā Rīgas rajonā jūs dzīvojat? Vai esat apmierināts ar vidi tajā?

Tepat, kur mēs sēžam, es arī dzīvoju. (Jura Žuravļova darbavietā Brīvības bulvārī pašā Rīgas centrā – red.) Man šajā mājā ir dzīvoklis, te esmu deklarēts. Ko vajadzētu uzlabot? Es redzu, ka pašā Rīgas centrā ir bedres ielās un lūkas, kuras vajag apbraukt. Taču pie Matīsa ielas Brīvības ielu šķērso tādas tramvaja sliedes, ka tur visiem cilvēkiem ir jābremzē.

Partijas programmā jūs solāt likumīgā ceļā atjaunot sociāli atbildīgu valsts iekārtu – sociālismu. Tieši kā jūs kā Rīgas domes deputāti plānojat šo apņemšanos izpildīt?

Jāpalīdz ir sociāli neaizsargātiem cilvēkiem. Pie mums par šo jautājumu citu partiju kandidāti nerunā. Taču tas ir galvenais uzdevums.

Kandidātu sarakstā ar 21. numuru startē Agris Talo (AS Jauda inženieris – red.). Pastāstiet par šo kandidātu. 

Mums visi kandidāti ir ļoti labi cilvēki, viņi saprata, ka jāmaina esošā situācija. Es pats neesmu runājis ar visiem kandidātiem.

Cik gadu Nils Ušakovs (Saskaņa) vada Rīgas domi? Kurš pirms tam bija Rīgas mērs?

Astoto gadu Nils Ušakovs vada Rīgas domi. Pirms viņa bija Gundars Bojārs, Aivars Aksenoks, Jānis Birks, pēc kura tad arī ievēlēja Ušakovu.

Kurā maršrutā kursē 10. tramvajs? (Centrāltirgus–Bišumuiža – red.)

Tieši šodien es to tramvaju redzēju. Tam bija tikai viens vagons. Tas tramvajs brauca uz Pārdaugavu, uz Ziepniekkalna pusi.

Kurā maršrutā kursē 14. trolejbuss? (Esplanāde–Mežciems – red.)

Tas brauc uz Mežciemu, galapunkts ir aiz Gaiļezera slimnīcas.

Kurā gadā Rīga bija Eiropas kultūras galvaspilsēta? (2014. gadā – red.)

Laiks ātri skrien, pirms kādiem četriem gadiem.

Cik Rīgas pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrības jums ir zināmas? (Ir 13 – red.)

To es nevarēšu precīzi pateikt.

Nosauciet kapitālsabiedrību, kurā Rīgas pilsētas pašvaldībai pieder 49% akciju?

Tas ir Rīgas siltums.

Nesen pēc Rīgas domes opozīcijas ierosinājuma tika sasaukta domes ārkārtas sēde. Par kādu jautājumu un cikos tā notika?

Tās vienmēr notiek par to, lai kādu atstādinātu, jo nepamatoti ir iztērēti daudzi līdzekļi. Godīgi sakot, neatceros, par kādu jautājumu tā bija.

Pastāstiet, lūdzu, kāds iespaids jums ir par gājēju tuneli, pa kuru no Vecrīgas var nokļūt uz autoostu? 

Tas izskatās drausmīgi. Man tajā tunelī savulaik bija divi veikali. Tur trepes ir pašvakas un šķībi stāv. Ja ārzemnieki iet uz tirgu, viņiem ir sajūta, ka kāds pienāks klāt un paprasīs naudiņu. Nav drošības sajūtas.

Ko vajadzētu darīt?

Ja atdos privātajam, tad biznesmeņi ar savu naudu sakārtos. Taču tagad viņi maksā nomas maksu, bet par to naudu tur neviens neko nav izdarījis.

Kad šogad tiks svinēti Rīgas svētki?

Mēs nepārtraukti svinam svētkus. Jūlijā pēc Jāņiem notiek Rīgas svētki.

Tie notiek augustā.

Man kā uzņēmējam augustā ir atvaļinājums, un es esmu vasarnīcā.

Cik maksā biļete sabiedriskajā transportā? 

Ja es aizbraucu uz ārzemēm, tad es maksāju eiro 40 centus, ne vairāk kā eiro 50. Taču, ja kāds atbrauc pie mums, tad ir jāmaksā divi eiro. Mums vēl ir e–taloni, mēneškartes.

Kur jūs plānojat būt Līgo vakarā?

Latvijā pie draugiem vai vasarnīcā.

Arī tad, ja būsiet Rīgas mērs?

Tam gan es negribu ticēt. Daugavmalā Rīgas dome organizē tusiņu. Jaskatās, kāda būs programma.

Ar ko jums pašam saistās Rīga?

Esmu dzimis Bauskā, bet jau no bērnības esmu dzīvojis Rīgā, trenējos Dinamo stadionā. Spēlēju futbolu un hokeju. Sāku strādāt Vagonu rūpnīcā. Visu laiku dzīvoju Rīgā.

Intervijas ar citiem Rīgas mēra amata kandidātiem varēs lasīt šajā un turpmākajos laikraksta Diena numuros tādā secībā, kādā tiks kārtotas viņu pārstāvēto partiju vēlēšanu zīmes, kas tika noteikts izlozē. Izņēmums būs saruna ar Rīgas vicemēru Ameriku, kurš pēdējais atbildēs uz partiju jautājumiem.

Top komentāri

hm?
h
Ģimenes āksts? grib tikt par galvaspilsētas ākstu?
Smējējs
S
Kā man "patīk" šī attieksme pret vēlētāju! Vai tiešām mēs izskatāmies pēc tādiem ļaudīm, kuri savā dzīvoklī virtuvi un tualeti atrod tikai ar kaimiņu palīdzību? Nu, tā ir ciniska nekaunība - iedomāties piedāvāt politisku ģimenes klanu (kā viduslaiku Rīgā!) zem "sociāldemokrātiska" deķīša... :) Kur viduslaiku "labdzimtību" klani un kur mūsdienu sociāldemokrātija - vismaz pāris-trīs gadsimtu starpība. Krievijā viens skaļš sprukstiņš arī sevi nez kādā sakarā dēvē par "liberāldemokrātu", kaut arī nav ne "liberāl-", ne "demokrāts" - tik vien, kā mākslīgas specdienestu ietekmes uzturētājs. Žuravļovs iet Žirinovska pēdās? Kam tāds "pUlitiķis" Latvijā vajadzīgs?
vecis
v
nez vai pats neesi bēgļu pēctecis ...ko nosodi Briseli - iedomājies! Latvija nav neatkarīga - ?varbūt bija PSRS sastāvā,kad krievi VISU val;dīja ./..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas