Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Cīņa par Rīgas atslēgām. Baiba Broka: Dotā vara ir jāizmanto saprātīgi un cilvēcīgi

Rīgas mēra amata kandidātus var raksturot arī viņu atbildes uz pavisam vienkāršiem jautājumiem. Un tieši šo veidu Diena šoreiz izvēlējās, lai iepazītu Rīgas domes vēlēšanām pieteikto sarakstu līderus, visiem klātienē uzdodot gandrīz vienādus jautājumus. Uz Dienas jautājumiem atbild Baiba Broka.

Mēs piedāvājām Rīgas vicemēram Andrim Amerikam (GKR) uzdot jautājumu sarakstu līderiem. Viņa jautājums: ja jūs ievēlēs, vai apsolāties tik daudz nekavēt Rīgas domes sēdes, kā tas bija šajā sasaukumā?

Jā, apsolos, jo ir mainījušies mani amati. Agrāk man darbs bija saistīts ar ārvalstu komandējumiem, bet tagad strādāju Latvijas Universitātē, un darbs ir Latvijā.

Kurā Rīgas rajonā jūs dzīvojat? Kā jūs raksturotu šo vietu?

Mežaparkā. Man tur patīk dzīvot. Tur ir skaista, zaļa vide ar daudzām iespējām. Tur var sportot. Bērni var ērti nokļūt uz skolu, jo tramvajs ir precīzs. Es arī bieži braucu ar tramvaju. Taču būtu jāsakopj mazās ieliņas. Tad vēl ir bīstami veci koki, kur zari nav laikā nogriezti. Protams, nekustamā īpašuma nodoklis ir vissāpīgākais jautājums. Tur vēsturiski dzīvo ļoti daudzi cilvēki, kuri mantojuši šo īpašumu un kuriem tas nodoklis ir nepavelkams.

Programmā solāt Pļavnieku un Purvciema apkaimēs izveidot jaunu mūzikas un mākslas skolu. Kā tas notiks?

Pļavniekos un Purvciemā ir ļoti daudz iedzīvotāju. Viņiem ir savas skolas, bet tur skolēnu skaits krities. Skolu reorganizācija varētu būt tāda, ka šīs pašas telpas ļoti labi varētu izmantot, tajās izveidojot mūzikas un mākslas skolu. Centrā ir vispārizglītojošā skola Rīdze, kur pēc stundām var pāriet uz otru koridora galu, un tur ir mūzikas un mākslas skola. No Pļavniekiem pirmklasnieku nevar droši laist uz centru. Ne katram ir ome, kas var aizvest. Pieprasījums mikrorajonā ir pietiekami liels, lai tāda skola būtu arī tur.

Kandidātu sarakstā ar 28. numuru ir Edvīns Ginters (SIA Ūpis līdzīpašnieks, Rīgas nodaļas Daugavas grupas vadītājs – red.). Pastāstiet par šo kandidātu.

Viņš ir ilggadējs partijas biedrs, viņam sieva ir ārste un pasniedzēja. Līdz ar to viņš man asociējas ar pienesumu jautājumos par veselības aprūpes pilnveidošanu Rīgā.

Interesi ir izraisījusi arī kandidāte ar 22. numuru – Anna Krimele (bijusī Lieckalniņa). Vai esat personīgi pazīstamas?

Esam pazīstamas jau ilgāku laiku, bet tas nav saistīts ar to. Viņa vairākkārt ir piedalījusies Nacionālās apvienības akcijās. Es viņu uzrunāju. Viņa par latvisko dzīvesziņu ir uzrakstījusi un tas sasaucas ar mūsu latvisko kultūru. Anna ir pabeigusi Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultāti. 

Cik Rīgas pilsētas pašvaldībai ir kapitālsabiedrību? (Ir 13 – red.)

Trīspadsmit.

Nosauciet kapitālsabiedrību, kurā Rīgas pilsētas pašvaldībai pieder 49% akciju?

Rīgas siltums.

Maija sākumā pēc Rīgas domes opozīcijas ierosinājuma tika sasaukta ārkārtas sēde. Par kādu jautājumu un cikos tā notika?

Par Rīgas namu pārvaldnieka valdes atlaišanu. Es pirmo īsziņu par tās sasaukšanu saņēmu pulksten 17.20 vakarā.

Kāpēc jūs nepiedalījāties šajā sēdē?

Tā bija pirmssvētku saīsinātā darbdiena – 3. maijs. Es biju jau aizbraukusi uz Alūksni, kur dzīvo mana omīte. Viņai ir 89 gadi. Pēc tam bija brīvās dienas, un mēs, visa dzimta, aizbraucām kopā nosvinēt Baltā galdauta svētkus. No Alūksnes nebija iespējams atbraukt uz Rīgu, pat pārkāpjot satiksmes noteikumus. Tas bija nekorekti – šādā veidā izsludināt sēdi.

Ko opozīcija varētu darīt, lai piespiestu koalīciju ar sevi rēķināties?

Es ceru uz to cilvēku emocionālo inteliģenci, pieņemot šādus lēmumus. Arī dotā vara ir jāizmanto loģiski, saprātīgi un cilvēcīgi. Latvieši godus cenšas savās dzimtās svinēt un svētku dienās izbraukt no Rīgas.

Pavasarī bija diskusija, vai Upes ielu pārdēvēt par Invalīdu ielu.

Jā, tā notika Īpašuma komitejā. Mūsu frakcija arī iebilda, jo nebija saprotams, kāpēc to ir nepieciešams pārdēvēt. Mēs ar pietāti izturamies arī pret šo vārdu, jo saka jau "cilvēki ar invaliditāti". Ielu pārdēvēšana iezīmē nopietnu problēmu – jebkura nosaukumu maiņa būtu vispirms apspriežama ar cilvēkiem, kas šajā ielā dzīvo un strādā, jo tā ir daļa no viņu identitātes. 

Kurā maršrutā kursē 10. tramvajs?

Nezinu, nekad neesmu braukusi ar to tramvaju.

Kurā maršrutā kursē 14. trolejbuss?

Uz Biķernieku ielas pusi.

Kurā gadā Rīga bija Eiropas kultūras galvaspilsēta?

Tas bija 2014. gadā.

Kad šogad tiks svinēti Rīgas pilsētas svētki?

Augusta trešās nedēļas nogalē.

Cik maksā biļete sabiedriskajā transportā?

Viens eiro 15, bet, ja pērk pie vadītāja, tad divi eiro. Studentiem maksā 30 eiro centi, mazais dēls man brauc pa brīvu.

Kāds iespaids jums ir par gājēju tuneli, pa kuru no Vecrīgas var nokļūt uz autoostu?

Es eju no universitātes uz veikalu Stockmann, kino. Kad uztaisīja pacelšanas liftu, tas kādā brīdī nestrādāja (tas ir cits tunelis – red.). Taču tur, kur ir dzelzs sliede, manuprāt, uzbraukt – tā ir neiespējamā misija. To var elementāri sakārtot. Pie Kongresu nama ir elektroniskais lifts ar paliktni, kas uzvelk augšā. Nakts un vakara stundās tunelī vajadzētu arī apsardzi, jo vienam varētu būt neomulīga sajūta.

Kur jūs vēlētos šogad pavadīt Līgo vakaru?

Pie radiem Alūksnē.

Arī tad, ja būsiet Rīgas domes priekšsēdētāja?

Tad kopā ar rīdziniekiem. Šajā sasaukumā esmu divus gadus bijusi arī Rīgā. Varētu arī mazajās apkaimēs svinēt šos svētkus. Latviešu kultūrā nav tradicionāli svinēt Līgo svētkus tik pompozā veidā, bet, ja ir pieprasījums, būtu muļķīgi atteikties no labas lietas, kurai ir atbalsts. Es gribētu radīt svētkus arī apkaimēs – Mežaparkā, kur iedzīvotāji var sanākt tuvāk savai vietai.

Ar ko jums saistās Rīga?

Rīga ir pilsēta, kurā esmu kļuvusi laimīga kā mamma. Te ir dzimuši mani bērni. Tas ir vissvarīgākais. Esmu dzimusi Madonā, bet te esmu piepildījusi sevi kā sieviete.

Intervijas ar citiem Rīgas mēra amata kandidātiem varēs lasīt šajā un turpmākajos laikraksta Diena numuros tādā secībā, kādā tiks kārtotas viņu pārstāvēto partiju vēlēšanu zīmes, kas tika noteikts izlozē. Izņēmums būs saruna ar Rīgas vicemēru Ameriku, kurš pēdējais atbildēs uz partiju jautājumiem.

Top komentāri

Inženieris Zorins
I
Vajadzīgs cilvēks... Padomju laikā tādus sauca par nužņikiem...
Valoda
V
Nacionālās Apvienības līdere Rīgā runā latviski ar krievu valodas konstrukcijām - "Dotā vara ir ..." Pēc konstrukcijas tas ir burtiski tulkojums no krievu valodas - "данную власть надо ... "
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas