Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Četru gadu laikā par 70 tūkst. samazinājies deklarēto dzīvesvietu skaits

Šobrīd Latviju kā savu deklarēto dzīvesvietu norādījuši par 70,2 tūkstošiem iedzīvotāju mazāk nekā pirms četriem gadiem, liecina Pilsonības un migrācijas pārvaldes (PMLP) apkopotie dati.

Reālie dati varētu būt vēl bēdīgāki, jo kā sarunā ar Neatkarīgo atzīst Centrālās vēlēšanu komisijas pārstāvji, daudzi aizbraucēji joprojām nav nokārtojuši faktiskās dzīvesvietas reģistrācijas formalitātes, tāpēc Latvijas novados joprojām ir daudz mirušo dvēseļu.

Ķekava, Olaine, Salaspils, Ozolnieki, Stopiņi, Ikšķile, Babīte, Jūrmala, kā arī Garkalne, Ādaži, Carnikava un Saulkrasti – neliela josla apkārt Rīgai, kurā pēdējo četru gadu laikā noticis iedzīvotāju pieaugums.
Tikmēr visi pārējie Latvijas reģioni kļūst arvien neapdzīvotāki, jo darba un iztikas meklējumos cilvēki spiesti pārcelties uz Pierīgu vai doties uz ārzemēm, ziņo Neatkarīgā.

Pozitīvu iedzīvotāju bilanci pēdējos gados ir piedzīvojuši tikai atsevišķi galvaspilsētai tuvi reģioni. Savukārt pašā Rīgā, kā arī citās lielākajās pilsētās, tāpat kā visos citos novados, iedzīvotāju skaits ar katru gadu sarūk.
Vispievilcīgākie reģioni jaunai mājvietai pēdējo gadu laikā izrādījušies tieši Mārupes, Ķekavas un Garkalnes novadi, kuros četru gadu laikā deklarēto iedzīvotāju skaits palielinājies atiecīgi par 2765, 1529 un 1136 iedzīvotājiem. Nedaudz mazāks cilvēku skaits ir pārcēlies uz Ādažu, Babītes, Stopiņu un Ikšķiles novadiem, taču arī katru no šiem reģioniem četru gadu laikā par mājvietām sākuši saukt ap tūkstoti jaunu iemītnieku. Savukārt Siguldas, Carnikavas un Salaspils novados iedzīvotāju skaits kāpis par 616, 614 un 533 jauniem iemītniekiem.
Krīzes gados visvairāk aizbraucēju bijis Latgalē. Arī PMLP dati liecina, ka četru gadu laikā vissāpīgākā situācija izveidojusies Daugavpils un Rēzeknes novados, kas zaudējuši attiecīgi 1944 un 1378 deklarētos iedzīvotājus. Tiesa, ne mazāk bēdīga aina paveras Bauskas novadā, kas gājis mazumā par 1666 iemītniekiem, un Talsu novadā, kas kļuvis par 1546 iedzīvotājiem tukšāks.

Katru gadu Talsu novadā ir teju uz pusi vairāk mirušo nekā dzimušo: 2010. gadā miruši 410 cilvēki, bet dzimuši tikai 184 bērni, 2011. gadā miruši 462, bet dzimuši – 147, savukārt 2012. gadā miruši 443 un dzimuši 213 bērnu.
Tukuma novads četru gadu laikā zaudējis 1260 reģistrēto iedzīvotāju, savukārt Krāslavas novads par 1364 cilvēkiem mazāk. Arī Saldus novads dažu gadu laikā zaudējis 1254 deklarētos iedzīvotājus, un tieši tikpat daudz novadnieku mazumā gājis arī Madonas novadā. Ludzas novadā ir kļuvis aptuveni par tūkstoš iedzīvotājiem mazāk, līdzīgi kā Līvānu, Alūksnes, Limbažu, Gulbenes un Kuldīgas novados.

Neiepriecinoša situācija izveidojusies arī nelielajos novados, kur dzīvo vien daži tūkstoši cilvēku. Vecumnieku novadā iedzīvotāju skaits samazinājies par 520 cilvēkiem, Zilupes novads četru gadu laikā zaudējis 308 iedzīvotājus, bet Riebiņu novada statistika šajā laikā kļuvusi par 436 iemītniekiem nabadzīgāka.

Pašvaldības, kur visvairāk pieaudzis iedzīvotāju skaits
Mārupes novads 2765
Ķekavas novads 1529
Jūrmala 1407
Garkalnes novads 1136
Ādažu novads 939
Babītes novads 924
Stopiņu novads 783
Ikšķiles novads 780
Siguldas novads 616
Carnikavas novads 614

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas