Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Ārlietu ministra Tviterhuligānisms

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) svētdien interneta mikroblogošanas Twitter jau kārtējo reizi sašūpoja ne tikai mediju, bet arī politiķu dienaskārtību. Viņš publicēja divus ierakstus – ar vienu dodot triecienu jau tā trauslajai stabilitātei koalīcijas partiju vidū, ar otru – saceļot zināmu rezonansi Krievijā. 

Ministra prognozes par to, ka lielvalsts beigs savu pastāvēšanu kā Vācijas reihs pēc abiem pasaules kariem, saņēma tūlītēju Krievijas Ārlietu ministrijas un Valsts domes Ārlietu komitejas pārstāvju sašutumu. Komitejas priekšsēdētājs Aleksejs Puškovs par šiem izteikumiem piedraudēja pat ar papildu sankcijām, sakot, ka valstij ir jāuzņemas atbildība par Rinkēviča vārdiem, ja reiz viņš to pārstāv. Savukārt Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova iztika bez draudiem, ironiski ministru nosaucot par diplomātu, "kuram viss ir labāk zināms". Rinkēvičs esot pārņēmis antikrieviskās stafetes kociņu no Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa, kurš iepriekš publiski vairākas Eiropas Savienības (ES) valstis nosauca par "Putinam noderīgiem idiotiem".

Mūsu ārlietu ministrs jau kļūst pazīstams ar to, ka sociālos tīklus izmanto skaļu paziņojumu paušanai. Nerimst runas, ka, iespējams, šādi pārdroši vārdi nākuši, malkojot šampanieti. Tomēr jebkurā gadījumā tas bija ministra personīgais viedoklis, ko viņš nebija saskaņojis ar saviem partijas biedriem. Rinkēvičs Dienai norāda, ka tā bijusi apzināta replika, lai vērstu uzmanību uz procesiem, kas patlaban notiek Krievijā, bet Puškova piesauktās sankcijas viņš dēvē par Krievijas retorikas elementu, kas neesot nekāds pārsteigums. "Pirmkārt, Krievijai būtu jāskatās pašai uz sevi un uz pašu politiķu izteikumiem Krievijā," viņš saka. 

Politologs Kārlis Daukšts uzsver, ka līdzīgi izteikumi sociālajos tīklos parādās teju ik stundu – turklāt Krievijas prezidenta Vladimira Putina politika līdzīgos vārdos tiek raksturota ne tikai Eiropā, bet arī pašā Krievijā. "Neko jaunu vai oriģinālu ministrs pateicis nav. Jautājums ir par to, kāpēc viņš šādi izteicies, atrodoties tik augstā amatā. Pieļauju, ka Rinkēvičs savu personīgo viedokli uztver kā atrautu no Latvijas ārpolitikas, man tas ir nesaprotams gājiens. Ņemot vērā, ka mēs esam prezidējošā valsts un atrodamies uzmanības centrā, zinot, ka jebkurš izteikums var tikt izmantots, lai situāciju saasinātu vēl vairāk, es tiešām nesaprotu," atzīst eksperts.

Daukšts gan aicina arī neuztvert nopietni Puškova draudus. Krievijas domes Ārlietu komitejas vadītājs ir arī televīzijas raidījumu vadītājs, turklāt, pēc politologa teiktā, – ļoti vērsts uz propagandu. "Arī paziņojums par sankcijām pret Latviju bija tikai sauklis, viņam nemaz nebija tiesību ko tādu teikt. Pieļauju, ka Krievija tā to neatstās un Puškovs dabūs trūkties, jo būtībā viņš ir iejaucies prezidenta atbildības sfērā." Tajā pašā laikā Daukšts ir skarbs pret Rinkēviču, sakot, ka šādi izteikumi nav valstsvīra cienīgi, tā "drīkstētu izteikties kāds politologs, nevis ministrs".

Vakar Rinkēvičam nācās pamatīgi trūkties arī koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdē. Premjerministre Laimdota Straujuma (Vienotība) viņu bāra: "Tviterī katram ir personīgais konts, bet mēs nevaram atļauties visu, kas ienāk prātā, rakstīt savā personīgajā kontā. Ir jāizvērtē, ko rakstām." 

Tajā pašā laikā politologs Ivars Ījabs pārliecināts, ka ministrs pārdomājis katru ierakstīto vārdu. Viņaprāt, gan "Rinkēviča tvīti nav baigais notikums" un tas, ka koalīcijas padomes sēdē šim tematam pievērsta tik liela uzmanība, liecina tikai par to, kāda ir šī koalīcija.

Visu Aļonas Zanderes rakstu Ministra pinekļi sociālajos tīklos lasiet trešdienas, 8.aprīļa laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas