Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Advokāti noraida iniciatīvu noteikt limitu advokātu un viņu palīgu skaitam

Advokātu kopsapulce piektdien noraidīja iniciatīvu noteikt advokātu un viņu palīgu kopējā skaita limitu - 1400 personas.

Par šo ierosinājumu nobalsoja 208 advokāti, pret bija 329, bet 56 atturējās, tādējādi limits netika noteikts.

Advokāte Vanda Krasovska, kura advokatūrā nostrādājusi 40 gadus, savu ierosinājumu pamatoja ar advokātu zemo ienākumu līmeni, īpaši reģionos, kur iedzīvotājiem ir grūti samaksāt advokātiem. Kā izņēmumu viņa minēja tos advokātus, kuriem noslēgti līgumi par uzņēmumu apkalpošanu. Viņa sacīja, ka arī medicīnas studiju beidzēju vajadzībām netiek celtas jaunas slimnīcas, tāpēc arī tiem juristiem, kuri vēlēsies būt par advokātiem, nāksies gaidīt rindā.

Debatējot par šo jautājumu, advokāti sacīja, ka šāda sistēma advokatūru padarīs līdzīgu bērnudārzam, uz kuru arī jāgaida rindā, kā arī mudināja celt profesionālo kritēriju latiņu, kas padarītu sarežģītāku iekļūšanu advokātu skaitā. Iepriekš kopējais advokātu un viņu palīgu kopējais skaits bija 1360.

Jau ziņots, ka kopumā 640 juristi šodien pulcējušies Latvijas advokātu kopsapulcē, kurā paredzēts pārvēlēt atbildīgās institūcijas.

Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs Jānis Grīnbergs, atklājot kopsapulci, sacīja, ka nepieciešamais kvorums ir 353 balsis, tādejādi kvorums ir sasniegts. Viņš savā uzrunā akcentēja, ka šogad advokatūra svin savu 90 gadu jubileju, sniedza īsu ieskatu advokatūras izveidošanas vēsturē, kā arī pateicās tiem kolēģiem, kuri piedalījušies ZAP rīkotajā bezmaksas juridiskās palīdzības sniegšanā iedzīvotājiem, kas bija viens no trim pasākumiem, ar kuriem advokāti atzīmēja šo jubileju.

Šodien kopsapulces darba kārtība, kurā bija divi punkti - pārskata ziņojumu uzklausīšana un atbildīgo institūciju vēlēšanas - pēc advokātes Vandas Krasovskas ierosinājuma tika papildināta ar trešo punktu, proti, advokāti lems, vai nosakāms limits advokātu un viņu palīgu skaitam - 1400 personu. Pērn Latvijā bija 1157 advokāti un advokatūrā uzņemti 105 jauni kolēģi.

Uz zvērinātu advokātu kopsapulci šodien ieradies tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (V), kurš savā runā atzīmēja, ka advokatūrai būtu jāstiprina kvalifikācijas kritēriji, kā arī aicināja advokātus un viņu palīgus aktīvāk iesaistīties "pro bono" bezmaksas juridiskās palīdzības sniegšanā mazturīgajiem vai arī finanšu grūtībās nonākušajiem.

Savukārt ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers uzsvēra būtisku advokatūras izaugsmi un vēlēja neapstāties pie sasniegtā.

Advokātu kopsapulcē šodien piedalās arī Latvijas Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkovs un Latvijas Notāru padomes pārstāvji.

Kā ziņots, šodien Rīgas Kongresu namā notiek advokātu kopsapulce, kurā plānots pārvēlēt Latvijas Zvērinātu advokātu padomes (ZAP) priekšsēdētāju, viņa vietnieku, revīzijas komisiju un disciplinārlietu komisiju.

Patlaban ZAP priekšsēdētājs ir advokāts Jānis Grīnbergs, bet viņa vietniece - advokāte Guna Kaminska. Viņa aģentūrai LETA pastāstīja, ka iepriekš padomes priekšsēdētāja amatam kolēģi ir izvirzījuši trīs kandidātus - pašreizējo ZAP priekšsēdētāju Grīnbergu, kā arī advokātus Vilni Krasovski un Linardu Muciņu. Visi minētie pretendenti paši ir piekrituši kandidēt ZAP priekšsēdētāja amatam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas