Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Vienotības draugi apjukuši

Izbaudījuši labumus, ko deva sadarbība ar valdošo partiju Vienotība, tās sadarbības partneri no reģioniem jaunajā situācijā pēc tās popularitātes krituma jūtas apjukuši. Taču tā arī mudinājusi viņus mobilizēties, lai izmantotu vēl atlikušās iespējas. Reģionālās partijas, kurām uz šīs Saeimas pilnvaru laiku ir sadarbības līgumi ar Vienotību, plāno sākt sarunas par iespēju savstarpēji slēgt vienošanos. Pagaidām nav skaidrs, vai mērķis ir nākotnē veidot vēl vienu reģionu partiju apvienību, vai tikai konsolidēt spēkus nolūkā palielināt savu ietekmi Vienotībā
Saeimā jau ir Latvijas Reģionu apvienība (LRA), kuru dibināja pašvaldību vadītāju izveidoti politiskie spēki. Taču tā ir opozīcijā, un tāpēc nākamajā gadā paredzēto pašvaldību vēlēšanu gaidās LRA vietējo līderu situācija ir sliktāka, jo viņiem nav tādas iespējas tikt pie valsts atbalsta, lai attīstītu savu novadu vai pilsētu. Pēc pašvaldību vēlēšanām iespējama arī reģionālo partiju pārgrupēšanās vai pat konsolidēšanās vienā politiskajā spēkā, un tas var ietekmēt spēku samēru nākamajā Saeimā.

Šonedēļ Vienotības valde plāno lemt par ārkārtas kongresa sasaukšanu 4. jūnijā, ko prasa tās biedri nodaļās, kā arī domes sēdē izvērtēt situāciju partijā. Kad pirms 12. Saeimas vēlēšanām septiņas reģionālās partijas ar Vienotību noslēdza sadarbības līgumus, tā bija premjera partija, kuras pārstāvji vadīja arī Finanšu ministriju un Saeimas Budžeta un finanšu komisiju. Minētais tagad ir zaudēts, un ietekme valdībā mazinājusies. Partija ir piedzīvojusi dramatisku reitinga kritumu, kas tuvojas riskantajai 5% robežai.  

Nesen bija ziņa, ka reģionālās partijas no Valmieras, Jēkabpils, Tukuma, kā arī Latgales partija, kuru pārstāvji ievēlēti Saeimā, nolēmušas ciešāk koordinēt savu sadarbību. Jāteic, ka partijai Tukuma pilsētai un novadam jau ir senāk noslēgts līgums ar Vienotību. Pie idejas īstenošanas bija plānots ķerties pēc Lieldienām, bet dažādu iemeslu dēļ tas esot piebremzēts. "Taču jautājums nav noņemts no darba kārtības," Dienai uzsvēra Jēkabpils mērs Leonīds Salcēvičs, kurš guvis traumu un tāpēc kādu laiku nevarēs aktīvi darboties. Saeimā pārstāvniecību neguva abas Kurzemes partijas no Kuldīgas un Talsiem. Kurzemes vēlēšanu apgabalā pat partijas līdere Solvita Āboltiņa saņēma mandātu tikai pēc kolēģa Jāņa Junkura atteikšanās no tā. Vienotībai vēl ir līgums ar partiju Ogres novadam, kura meklē sadarbības iespējas arī ar LRA. 

Kad Vienotība pirms vēlēšanām slēdza vienošanos ar reģionu partijām, tās ģenerālsekretārs Artis Kampars cerēja, ka šādi tiks apvienotas daudzas lokālās partijas, kas ar laiku varētu iekļauties Vienotībā un tā kļūt par spēcīgu politisko spēku. Te bija arī iespēja 12. Saeimas vēlēšanās gūt lielāku atbalstu šo mēru pārstāvētajās pašvaldībās, kā dēļ bija vērts piekāpties prasībām par valsts finansiālo atbalstu dažādiem objektiem. Solīto Vienotība izpildīja, un šā gada budžetā tika atrasta nauda gan futbola stadiona izbūvei Jēkabpilī, gan sporta būvei Cēsīs, kuru vada pašu partijas biedrs Jānis Rozenbergs. Valsts finansējumu valdība atvēlējusi arī jaunā peldbaseina projektam Valmierā. Tie Vienotības partneri, kuriem nav deputātu parlamentā, piemēram, partija Talsu novada attīstībai, gan jūtas apdalīta, jo uz priekšu nevirzoties ne Sabiles tilta rekonstrukcijas projekts, ne Stendes ceļa uzlabošana.

Visu Ināras Egles rakstu Vienotības draugi apjukuši lasiet otrdienas, 29. marta laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas