Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Vienotībā pārmaiņas

Vienotības līderis Andris Piebalgs piektdien informēja valdi, ka partijas kongresā uz tās priekšsēdētāja amatu vairs nekandidēs. Pēdējo nedēļu notikumi prasot partijā veikt radikālas pārmaiņas, tāpēc, viņaprāt, tai ir nepieciešama jauna vadība. Vienotības kongresu nolemts sasaukt jau 19. augustā. Jaunais valdes priekšsēdis būs jāatrod īsā laikā. Piebalgs uzskata, ka vadību varētu pārņemt viņa vietnieks Edvards Smiltēns.

Vienotības valdes sēde ilga gandrīz piecas stundas. Plašajās debatēs izskanēja arī ierosinājums – ja no amata aiziet Piebalgs, tāpat vajadzētu rīkoties arī frakcijas vadītājai Solvitai Āboltiņai. Viņa Dienai sacīja, ka ir uzņēmusies atbildību kolēģu priekšā, šis esot ļoti sarežģīts laiks, kurā Vienotībai ir jāspēj operatīvi reaģēt uz koalīcijas partneru piedāvātajiem lēmumiem. Tāpēc viņa neatkāpsies. Taču frakcijas deputātiem esot tiesības rosināt šāda jautājuma izskatīšanu. Āboltiņa pieļāva, ka viņa, visticamāk, vairs nekandidēs partijas valdes vēlēšanās.

Notikumus pasteidzināja arī žurnālā Ir publicētās "oligarhu lietas" sarunas, kas atklāja politikas veidošanas aizkulises viesnīcā Rīdzene. Tajās spriests arī par to, kā vājināt Vienotību. Pēc šo sarunu nonākšanas atklātībā Vienotībai esot svarīgi parādīt sabiedrībai, ka tā ir vēlētāju uzticības cienīga un "ir pretspars tam, kas kļuva zināms šajās sarunās – ka tā ir par tiesiskumu", žurnālistiem sacīja Piebalgs. Partijas biedri prasot radikālas pārmaiņas, bet viņš piekritis vadīt partiju ar solījumu konsolidēt tajā dažādu uzskatu cilvēkus. Tagad redzams, ka tas nav izdevies, jo vairāki Saeimas deputāti paziņojuši par nodomu aiziet no Vienotības.

Salaspils novada priekšsēdis Raimonds Čudars Dienai apstiprināja, ka valdes sēdē izteicis savas domas, ka līdz ar Piebalgu arī Āboltiņai būtu jāatstāj frakcijas vadība. 

Izkanējušas arī bažas, ka koalīcijas partneri no Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) un Nacionālās apvienības Āboltiņas paiešanu malā vien gaidot. Neviena cita tik spēcīga līdera partijā joprojām neesot, un tad Vienotību varēšot "vieglāk aptīt ap pirkstu".

Vairāki Vienotības politiķi pieļāva, ka Smiltēns, visticamāk, nebūšot vienīgais kandidāts uz priekšsēža amatu. Viņa priekšrocība ir tā, ka jau tagad pārstāvēja partijas vadību koalīcijas sēdēs, kurās Piebalgs reti piedalījās. Taču tajās Smiltēnam līdzās bija arī frakcijas vadītāja. Viņš žurnālistiem apstiprināja, ka ir gatavs kandidēt priekšsēdētāja vēlēšanās. Tajās viņš jau sacentās ar Piebalgu pagājušā gada jūnijā un zaudēja ar visnotaļ cienījamu rezultātu. Smiltēna atbalstītāji pārsvarā bija reģionālajās nodaļās. Uz jautājumu, vai viņš nebaidās riskēt, jo gadījumā, ja viņam neizdosies un partija nespēs pārliecinoši nostartēt nākamajās Saeimas vēlēšanās, tas var negatīvi atsaukties arī uz politiķa karjeru, Smiltēns atbildēja: "Esmu gatavs riskēt ar savu karjeru, jo partijai ir jāmainās." Piebalgs uzskata, ka ir svarīgi, lai Vienotību vada cilvēks, kas to vēlas darīt, nevis ir jāpierunā.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 17.jūlija laikrakstā Diena!

 

Top komentāri

Te kādi 20 ķengā Vienotību.
T
Ar to ir DAUDZ par maz. Vajag TŪKSTOŠUS! Jūsu Aivars.
no Jūrmalas
n
Diemžēl Smiltēns ir censonis bez harizmas. Piebalgs vismaz ir inteliģents cilvēks.
Alekss
A
Lai ka, bet Piebalgs ir glevs, divkosigs, glumjs lupata, kuram nav vietas Latviajs politka, jo vins tacu kalpoja Latvijas izlaupitajiem un latvieus tautas slepkavam Godman un LC zaglu bandai, Skelem un TP zaglu bandai. Ja kas, tad Piebalgs ir jatiesa un jasoda par vina darbibu ka Izglitibas ministris, kad vins sagrava Latvijas Izglitibas sistemu un par vina darbibu ka Finansu ministris. Piebalgs nedriksts sanemt Latvijas valsts pensiju, jo vins ir piedalijies Latvijas valsts izlaupisana un latvieus tautas iznicinasana, genocida pret latviesu tautu kads tiek veikst pedejos 27. gadus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas