Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

VUGD Vidzemes reģiona brigādes komandieris: Šogad plūdu draudu iespējamība Valmierā ir augsta

Šogad plūdu draudu iespējamība Valmierā ir augsta, piektdien Valmieras pašvaldības sasauktajā Civilās aizsardzības komisijas sēdē sacīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Vidzemes reģiona brigādes komandieris Jānis Skrastiņš.

VUGD Vidzemes reģiona brigādes komandieris J.Skrastiņš informēja par izmaiņām Valmieras civilās aizsardzības plānā, atbilstoši normatīvo aktu grozījumiem, institūciju pienākumu precizēšanu, kā arī papildināja komisijas sastāvu vēl ar diviem dalībniekiem - SIA Valmieras namsaimnieks, kuriem ir plaša tehnikas bāze, kā arī ar jaunizveidoto Valmieras pilsētas pašvaldības policiju, portālu Diena.lv informēja Valmieras pilsētas pašvaldības pārstāve Kristīne Melece.

Komisija iepazinās ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informāciju, kas liecina, ka sniega krājumi Vidzemes upju baseinos šogad pārsniedz ilggadēji vidējo lielumu, arī gaidāmā palu notece ir lielāka par ilggadēji vidējo.

"Iepriekšējo gadu pieredze liecina, jo ilgāk pavasara mēnešos ir ziema, jo lielākas iespējas, ka būs straujš pavasaris ar siltu laiku dienā un arī naktīs. Ja naktī ir mīnus grādi, tad vismaz šajā laikā samazinās ūdens pieplūde Gaujai, ļaujot pa dienu upē saplūdušajam ūdenim aizplūst projām," sacīja J.Skrastiņš. Šogad ledus iešanas sākumu Gaujā, Valmierā LVĢMC prognozē no 3.-9.aprīlim. Prognozētais pavasara palu maksimālais ūdens līmenis ir no 380 līdz 480 centimetriem virs novērojumu stacijas 0 atzīmes, kas ir tuvu 2010.gada palu līmenim un Valmierā būs novērojams no 14. līdz 20.aprīlim.

Vislielākās bažas glābējiem šobrīd rada ledus, kas vēl 30.martā bija 55 centimetrus biezs un, ieplūstot palu ūdeņiem Gaujā, var izraisīt ledus lūšanu lielos gabalos, kas savukārt var izraisīt ledus sastrēgumus Gaujas lejtecē un strauju ūdens līmeņa paaugstināšanos. Pamatojoties uz to, ka Gauja cauri Valmierai tek astoņu kilometru garumā, un pilsētas centra daļā tās labais krasts ir izteikti augstāks par kreiso, līdz ar to pavasara pali tiek gaidīti ar bažām.

Komisijas locekļi pārrunāja situācijas novērošanas kārtību, elektroenerģijas atslēgšanas operativitāti applūstošajās teritorijās, iedzīvotāju evakuācijas nodrošināšanu nepieciešamības gadījumā un izmitināšanas iespējas, dzeramā ūdens nodrošināšanu, dienestu savstarpējo komunikāciju, pieejamajiem cilvēku un tehnikas resursiem.

Valmieras pilsētas teritorijas plānojumā ir iekļauta karte, kurā Valmieras iedzīvotāji var iepazīties ar applūstošajām pilsētas teritorijām gandrīz 60 hektāru platībā un kurā norādītas platības ar 1 - 10 % applūšanas iespējamību.

Visaugstākā plūdu iespējamība pilsētā, ūdens līmenim paaugstinoties virs diviem metriem no novērojumu stacijas 0 atzīmes, ir Gaujas upes kreisā krasta apbūvētajās teritorijās - Gaujas tilts - Cēsu iela - Rūpniecības iela - Zvejnieku iela - bijušais šaursliežu dzelzceļa uzbērums un Mazās Stacijas ielas vecupes rajonā.

Valmieras pilsētas Civilās aizsardzības komisijas dalībnieku pārstāvji no VUGD, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Valsts vides dienesta, Zemessardzes, AS Sadales tīkls, SIA VTU Valmiera, SIA Vidzemes Slimnīca, Drošības policijas un Valsts policijas, SIA Latvijas Propāna gāze, lai pārrunātu plūdu iespējamību šajā pavasarī, dienestu atbildību un gatavību, aktualizētu iedzīvotāju apziņošanas kārtību un rīcības plānu iespējamo plūdu gadījumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas