Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Valmierā siltumapgādes tarifs no jūlija varētu paaugstināsies par nepilniem 45%

Kurināmā izmaksu sadārdzinājuma dēļ Valmierā siltumapgādes tarifs no jūlija varētu paaugstināsies par nepilniem 45%, aģentūru LETA informēja Valmieras novada pašvaldības komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste Marija Melngārša.

SIA "Valmieras ūdens" iesniegusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) siltumenerģijas apgādes gala tarifa projektu Valmieras novada Valmieras pilsētai un Valmieras pagasta Viestura laukumam. Tarifa izmaiņas saistītas ar siltumenerģijas piegādātāja AS "Valmieras enerģija" ražošanas cenas palielinājumu.

Apstiprināšanas gadījumā "Valmieras ūdens" iesniegtais tarifs no 1.jūlija paaugstināsies no 58,80 eiro līdz 85,08 eiro par megavatstundu (MWh).

SIA "Valmieras ūdens" valdes priekšsēdētājs Indulis Frišfelds skaidro, ka iepriekšējo gadu laikā ir rekonstruēta un atjaunota siltumapgādes sistēma Valmieras pilsētā un Viestura laukumā, kas ļauj samazināt siltumenerģijas zudumu apjomus. Iedzīvotājiem tas nozīmē, ka tiek maksāts tikai par saņemto, izmantoto siltumenerģiju, tomēr siltumenerģijas apgādes gala tarifa kontekstā jāapzinās, ka to veido trīs komponentes, un lielākā no tām ir siltumenerģijas ražošana. Ja tās izmaksas pieaug, tad tas tieši ietekmē uzņēmuma kā pakalpojuma sniedzēja piemēroto gala tarifu. Frišfelds piebilst, ka tarifs atkārtoti tiks pārskatīts, ja ražotājiem samazināsies izmaksas un uzņēmumam piegādātā siltumenerģija būs lētāka.

AS "Valmieras enerģija" siltumapgādes ražošanas tarifs ir audzis energoresursu cenu pieauguma ietekmē. Salīdzinot ar pagājušo gadu, atjaunojamo energoresursu jeb šķeldas cena ir vairāk nekā dubultojusies, bet dabasgāzes cena ir pieaugusi pat vairāk nekā piecas reizes.

AS "Valmieras enerģija" valdes loceklis Māris Kānītis akcentē, ka lai gan fosilais kurināmais katlumājās Valmierā tiek izmantots tikai kā rezerve vai nosedz tikai ļoti mazu daļu siltumenerģijas ražošanas aukstākajās dienās ziemā. Tomēr arī tad, ja pārsvarā siltumenerģiju ražo no atjaunojamajiem energoresursiem, fosilā kurināmā cenas pieaugums par piecām reizēm rada būtisku ietekmi uz šī izmantotā kurināmā izmaksām.

Gada laikā arī šķeldas cena ir būtiski pieaugusi. Tam par iemeslu kalpo vairāki aspekti - piemēram, Baltkrievijas šķeldas importa apstāšanās, kas galvenokārt nodrošināja Rīgas pieprasījumu, strauja šķeldas un granulu pieprasījuma pieaugums eksporta tirgos, kā arī nepietiekama šķeldas izejmateriāla ražošana pagājušajā vasarā. Uz vietējo šķeldas resursu konkurē gan siltumapgādes, gan granulu ražotāji, kas galvenokārt savu produkciju eksportē uz citām Eiropas Savienības (ES) valstīm.

Lai gan šķeldas cena ir dubultojusies, šo atjaunojamo energoresursu izmantošana vēl aizvien ir izdevīgākais risinājums enerģijas ražošanai.

"Ja raugāmies uz situāciju Valmierā, siltumenerģijas ražošanas tarifa pieaugums ir tiešām liels, taču tarifs būtu krietni augstāks, ja mēs nebūtu veikuši investīcijas katlumājas modernizācijā. Pārdomāti un savlaicīgi veikti ieguldījumi ļauj stabilizēt tarifu un mazināt tā pieaugumu, un pašlaik jau 90% enerģijas ražojam no atjaunojamiem energoresursiem. Bez veiktajām investīcijām, ražojot 70% enerģijas no dabasgāzes, siltumenerģijas tarifs šodien pārsniegtu 130 eiro par vienu MWh," norāda Kānītis.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, 2021.gadā SIA "Valmieras ūdens" apgrozījums bija 7 301 689 eiro, kas, salīdzinot ar gadu iepriekš, ir palielinājies par 10%. Uzņēmums 2021.gadā nopelnīja 258 329 eiro. Uzņēmums pieder Valmieras novada pašvaldībai.

SIA "Valmieras enerģija" apgrozījums bija 7 301 689 eiro, kas, salīdzinot ar gadu iepriekš, ir palielinājies par 10%. Uzņēmums 2021.gadā nopelnīja 258 329 eiro.

Pērn AS "Valmieras enerģijas" apgrozījums bija 3,05 miljoni eiro, bet peļņa - 434 681 eiro.

SIA "Valmieras enerģija" reģistrēta 1999.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2 071 300 eiro. Siltumenerģētikas uzņēmumu grupas "Adven/Varmvarden" kompānijai SIA "Adven Latvia" pieder 52,15% "Valmieras enerģijas" akciju, bet Valmieras pilsētas pašvaldībai - 47,85% akciju.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas