Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tiesa aizliedz rīkot piketu Valkā

Administratīvā rajona tiesa aizliegusi rīt, 19.decembrī, biedrībai Sabiedriskie Satversmes sargi rīkot piketu Valkā, pamatojot to ar citu cilvēku tiesībām uz veselību, aģentūru LETA informēja Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu nama tiesneša palīdze Ieva Neimane.

Kā vēstīts, Valkas novada domes Sapulču, gājienu un piketu komisija 16.decembrī nolēma aizliegt biedrībai Sabiedriskie Satversmes sargi 2020.gada 19.decembrī rīkot publisku pasākumu Valkā - tautas sapulci, kuras mērķis ir vērst uzmanību Covid-19 graujošajai ietekmei uz tautsaimniecību un mājsaimniecībām. Biedrība aizliegumam nepiekrita un ar pieteikumu vērsās Administratīvajā rajona tiesā, lūdzot tiesu uzlikt par pienākumu Valkas novada domes Sapulču, gājienu un piketu komisijai izdot biedrībai labvēlīgu administratīvo aktu, ar kuru biedrībai tiktu atļauts rīkot minēto tautas sapulci.

Tiesas pārstāve Neimane skaidroja, ka tiesa izvērtējusi, vai aizliegums ir atbilstošs un samērīgs Satversmē garantētajām tiesībām uz pulcēšanās brīvību,

tiesa aizliegumu atzina par pamatotu, uzskatot, ka pašlaik lielāka aizsardzība ir piešķirama citu cilvēku tiesībām uz veselību. 

Tiesa ņēma vērā Valkas novada domes un Valsts policijas sniegto informāciju, no kuras iespējams secināt, ka ar ļoti lielu varbūtību tiks pārsniegts ārkārtējās situācijas laikā valstī noteiktais ierobežojums sapulcē piedalīties ne vairāk kā 25 cilvēkiem, sacīja tiesneša palīdze.

Tāpat tiesa norādīja, ka bez ievērības nav atstājama situācija, kāda izveidojās Rīgā 12.decembrī rīkotās tautas sapulces laikā, pēc kā tika ierosinātas vairākas administratīvās lietvedības par dažādiem pārkāpumiem, tostarp, par ārkārtējā situācijā noteikto ierobežojumu neievērošanu un nepakļaušanos policijas darbinieku likumīgajām prasībām pasākuma laikā.

Vienlaikus tiesa neapšaubīja biedrības norādīto tiesību pulcēties un paust viedokli nozīmīgumu, bet tomēr secināja, ka biedrība attiecīgos mērķus pietiekami efektīvi var īstenot sabiedrības veselību neapdraudošā veidā, piemēram, paužot savus uzskatus virtuālajā vidē.

Saskaņā ar likumu Par sapulcēm, gājieniem un piketiem Administratīvās rajona tiesas spriedums ir izpildāms nekavējoties, kas nozīmē, ka aizliegums rīkot sapulci biedrībai ir tūlītēji saistošs, sacīja Neimane.

Administratīvās rajona tiesas spriedumu mēneša laikā no tā sastādīšanas dienas var pārsūdzēt Senāta Administratīvo lietu departamentā, iesniedzot kasācijas sūdzību.

Kā vēstīts, lai arī pašvaldība ir aizliegusi piketu, tā organizatori sociālajos tīklos izplata aicinājumu sestdien pulcēties un doties uz Valku.

Piketu pašvaldība aizliedza, jo tā organizatori Valkas novada domes Sapulču, gājienu un piketu komisijas locekļus nespēja pārliecināt, ka viņi spēs nodrošināt valdības noteiktos Covid-19 ierobežošanas pasākumus, kas paredz, ka ārkārtējā situācijā drīkst notikt organizētās sapulces, piketi un gājieni, bet uz tiem var pulcēties ne vairāk kā 25 cilvēki, ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības - divu metru fizisku distanci un ievērojot organizatora noteiktās prasības.

Sapulču, gājienu un piketu komisija atsaucas uz likumā Par sapulcēm, gājieniem un piketiem noteikto, ka pašvaldība ir tiesīga pieņemt lēmumu aizliegt pasākuma norisi, ja tiek konstatēts, ka tā rīkošana apdraudēs sabiedrības drošību. Šajā gadījumā arī sabiedrības veselība ir uzskatāma par sabiedrības drošību, skaidroja pašvaldībā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas