Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rūjas upē konstatētas beigtas zivis; VVD atklāj vides piesārņošanu ar šķidrmēsliem

Valsts vides dienests (VVD) jūnija beigās Rūjas upē, tagadējā Valmieras novada Naukšēnu pagastā, konstatējis 26 beigtas zivis, informēja VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Daina Vārpiņa. Veicot tūlītēju pārbaudi tuvākajā apkārtnē, vides inspektori konstatēja vides piesārņošanu ar škidrmēsliem no SIA Naukšēni piederošās govju fermas Lejasbolles ferma.

Kā stāstīja Vārpiņa, 28.jūnijā, saņemot iedzīvotāju sniegto informāciju par Rūjas upē slāpstošām zivīm, VVD veica nekavējošu pārbaudi gan Naukšēnos pie centrālā tilta, gan uz aizdomu pamata par piesārņojuma iespējamo izcelsmi apsekoja Naukšēnu lopu novietni un lagūnas kūtsmēslu krātuvi. Pārbaudes laikā vides inspektori Rūjas upes ūdenim novēroja šķidrmēslu vai vircai raksturīgu smaku.

Naukšēni savā paskaidrojumā VVD atzina, ka 27.jūnijā govju fermā Lejasbolles ferma sūkņa bojājuma dēļ no šķidrmēslu kūtsmēslu starpkrātuves meliorācijas grāvī nonācis nezināms daudzums šķidrmēslu. Fermas mēslu starpkrātuvē sabojājies sūknis, tādēļ šķidrmēslus nav bijis iespējams pārsūknēt uz lagūnas tipa kūtsmēslu krātuvi.

Lai arī sūknis saremontēts, uzņēmuma darbinieki nav pārliecinājušies, vai un kā sistēma strādā kopumā, līdz ar to pēc pārplūdes daļa kūtsmēslu krātuves satura nonāca meliorācijas grāvī un, iespējams, Ķires upē. Aptuveni 200 metrus tālāk Ķires upe ietek Rūjas upē, kur arī vēlāk konstatēta škidrmēslu smaka un zivju slāpšana. 

Naukšēni VVD norāda, ka iekšējā pārbaudē identificētas nepilnības darbinieku rīcībā, viņiem izskaidrota iespējamā rīcība avārijas situācijā, lai nākotnē vairs neatkārtotos šāds gadījums. Lai novērstu iespējamo turpmāko piesārņojuma izplatīšanos, Naukšēni 2.jūlijā veica piesārņotā meliorācijas grāvja tīrīšanu, izsūknējot škidrmēslus.

Kā stāstīja Vārpiņa, vides inspektori paņēma paraugus upē un nodeva tos testēšanai BIOR institūtam. Pēc rezultātu saņemšanas tiks lemts par tālākām rīcībām, t.sk. zivju un ūdens resursiem nodarīto zaudējumu aprēķinu. 30.jūnijā VVD inspektori atkārtoti apsekoja Ķires upes ietekas posmu Rūjas upē un Rūjas upi Naukšēnos, nekonstatēja beigtas zivis, un vizuāli piesārņojums nebija novērojams, piebilda VVD pārstāve.

VVD atgādina, ka uzņēmumiem VVD ir nekavējoties jāziņo par jebkuru avārijas gadījumu, kas šajā gadījumā nenotika, arī pārbaudes laikā VVD inspektoram tūlītēji neizdevās sazināties ar Naukšēni.

VVD sācis administratīvā pārkāpuma procesu par vides piesārņošanu un informācijas par avārijas situāciju nesniegšanu. Sods juridiskai personai par vides piesārņošanu var sasniegt 2900 eiro, bet par avārijas situācijas neziņošanu - līdz 700 eiro.

Naukšēnu pašvaldība, balstoties uz ūdens paraugu analīzēm no Rūjas upes pie Naukšēnu novada vidusskolas, informējusi, ka zilaļģes, citas fitoplanktonās aļģes, naftas produkti, peldošie un citi atkritumi pašlaik upes ūdenī nav konstatēti. Pašvaldība aicinājusi katru personīgi izvērtēt ūdens piemērotību, lai peldētos Rūjas upē.

Kā liecina Firmas.lv informācija, SIA Naukšēni apgrozījums pērn sasniedza 2 053 197 eiro, savukārt peļņa bija 129 284 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas