Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rēzeknes slimnīca: Atteikšanās no normālā pagarinātā darba laika var radīt cilvēkresursu problēmas

Satversmes tiesas (ST) lēmums par pagarinātā normālā darba laika atalgojuma neatbilstību Satversmei Rēzeknes slimnīcā var radīt problēmas ar cilvēkresursiem, aģentūrai LETA pieļāva slimnīcas pārstāvji.

Kā prognozēja slimnīcā, speciālistiem būs jāmeklē iespējas piepelnīties citās medicīnas iestādēs, viņiem būs vairāk jāpārvietojas, kā rezultātā viņi arī būs vairāk noguruši. Minēto apstākļu kopums var negatīvi ietekmēt arī pacientu apkalpošanu, norādīja ārstniecības iestādē.

Vienlaikus slimnīcā vēl tiekot rēķināts, cik lieli līdzekļi būs nepieciešami virsstundu apmaksai atbilstoši ST spriedumam.

LETA jau ziņoja, ka Veselības ministrija (VM) uzdevusi slimnīcām sniegt informāciju par to, cik daudz mediķu tajās strādā virsstundas un, kādas ir iespējas ar esošajiem cilvēkresursiem nodrošināt pakalpojumus normālā darba laika ietvaros, otrdien pēc tikšanās ar slimnīcu pārstāvjiem teica veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Pēc Latvijas Slimnīcu biedrības (LSB) priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs teiktā, ST lēmuma ietekmē slimnīcām varētu nākties ierobežot piedāvāto pakalpojumu apjomu vai veicināt ārstu migrāciju no vienas darba vietas uz otru, lai kompensētu pašreizējo ārstniecības personāla iztrūkumu. "Vairāk speciālistu mēs nevaram Latvijā saražot. Mēs varam [piesaistīt] tikai tos, kas ir šeit pat (..) no viena kantora uz otru," sacīja Kalējs.

Viņš uzsvēra, ka valsts apņemšanās medicīnas personālam apmaksāt virsstundu darbu neatrisinās cilvēkresursu pieejamību, jo Darba likums nosaka, ka virsstundu apmērs nevar pārsniegt 40 stundas mēnesī.

ST atzinusi par Satversmei neatbilstošām normas, kas nosaka mediķu pagarinātā normālā darba laika atalgojumu. ST norādījusi, ka samaksai par šo darba laiku joprojām ir zemāka likme nekā samaksai par virsstundu darbu Darba likuma izpratnē. Likuma norma atzīta par spēkā neesošu no 2019.gada 1.janvāra.

Top komentāri

Valsts cūcība
V
Valsts Darba likumā ir noteikusi, ka uzņēmējiem saviem darbiniekiem par virsstundām ir jāmaksā divkāršā apmērā. Savukārt, kad valstij pašai ir jāmaksā mediķiem par virsstundām divkāršā apmērā, tad valsts nosaka viņiem pusotru reizi ilgāku "normālo" darba laiku.
sabiedrisks fui
s
Kurš dabas likums aizliedz turēt pietiekamu darbinieku skaitu, lai nebūtu jāverdzina esošie?
Tā jābūt.
T
Kas tas par termi u “normāli pagarināts darba laiks”To tikai slīpētad komunistu cūkas var izgudrot. Tā nevar būt Eiropā. Ir normāls darba laiks-40stundas nedēłā.Var būt 45 stundas. Un viss kas oa birsu-virsstundas,kuras jāspmaksā vsi nu pusotru reizi vai divas reizes vairāk.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas