Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pabeigti no dūņu laukiem Križi noplūdušā piesārņojuma operatīvie savākšanas darbi

Likvidējot novembra beigās Augšdaugavas novadā dūņu laukos Križi notikušās avārijas sekas, pabeigti neatliekamie darbi pie vidē noplūdušo dūņu savākšanas. Laika posmā no 27. novembra līdz 22. decembrim savākti un uz drošu novietni nogādāti vairāk kā 13 000 kubikmetru dūņu grunts maisījuma. Lai uzraudzītu turpmāko situāciju, tiks turpināts virszemes ūdeņu monitorings Stropes upē, informē Valsts Vides dienests.

SIA “Daugavpils ūdens” kopš avārijas dienas veicis neatliekamos pasākumus - vidē nonākušā piesārņojuma ierobežošanu un savākšanu.

Lai izdarītu secinājumus par avārijas rezultātā radītā kaitējuma ietekmi uz zivju resursiem un virszemes ūdensobjektu (Stropes un Līksnas upes) ekoloģisko kvalitāti, tiks veikta zivsaimnieciskā ekspertīze. Zivju bojāeja piesārņojuma skartajās teritorijās nav konstatēta. Vienlaikus jāņem vērā, ka avārijas radīto seku ietekme uz virszemes ūdeņu ekosistēmu vērtējama ilgstošākā laika periodā, paaugstinoties gaisa temperatūrai un iestājoties veģetācijas periodam.

Kā ziņots iepriekš, šī gada 25. novembrī dūņu laukos “Križi”, Augšdaugavas novada Naujenes pagastā, nobrūkot piektās dūņu krātuves apvaļņojuma posmam, notekūdeņu dūņas (t.sk. ar lietus ūdeņiem sajauktas dūņas) izplūda vidē. Avārijas rezultātā radītais vides piesārņojums vērtējams kā lokāla līmeņa – gan no skartās teritorijas, gan piesārņojuma ietekmes uz vidi.

Būtiskākā notekūdeņu dūņu daļa lokalizējās esošajā reljefa pazeminājumā, meža zemē. Kopumā ar notekūdeņu dūņām un dūņu – ūdens sajaukumu piesārņoti pieci zemes īpašumi aptuveni 5 ha platībā (sauszemes teritorija). Ar notekūdeņu dūņām un dūņu – ūdens sajaukumu tika piesārņota Stropicas (Stropes) upe 3,3 km garumā, kurā piesārņojums nonāca pa meliorācijas grāvi, kā arī ir piesārņota Līksnas upe no Stropicas (Stropes) ieplūdes vietas līdz tās ietekai Daugavā (26,81 km garumā).

Pēc SIA “Daugavpils ūdens” izpildīto neatliekamo darbu izvērtēšanas un visu veikto analīžu rezultātiem, ņemot vērā ūdensobjektu ķīmisko kvalitāti, Valsts vides dienests novērtēs videi nodarīto kaitējumu, kā arī izvērtēs nepieciešamību veikt turpmākus sanācijas darbus avārijas skartajā teritorijā. Nepieciešamo sanācijas darbu apjoms un izpildes laiks vēl tiks vērtēts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas