Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns
Talsu novada domes priekšsēdis Aivars Lācarus jau ir samierinājies, ka varu pārņems citi

Nogāzīs mēru un tad domās

Vismaz trijos reģionālās attīstības centros – Talsu, Saldus un Ludzas novadā – jaunās koalīcijas veido, lai atstātu opozīcijā tagadējos pašvaldību vadītājus, lai gan visās šajās pašvaldībās viņu pārstāvētās partijas ieguvušas lielāko vēlētāju atbalstu. Savukārt Madonas novadā līdzšinējā domes priekšsēdētāja Andreja Ceļapītera (Vienotība) sarakstam ir otrs labākais rezultāts – te jauno koalīciju veido vēlēšanās uzvarējusī Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), bet arī tās plānos nav tagadējā mēra iesaistīšana vairākumā.

Politiskā loģika prasītu koalīcijas kodolu veidot partijām ar lielāko vēlētāju atbalstu. Pēc komplicētām sarunām pagājušās nedēļas nogalē par šādu sadarbību vienojās Liepājas mēra Ulda Seska vadītā Liepājas partija un tās līdzšinējie oponenti no Latvijas Reģionu apvienības, kuras vietējais līderis ir Jānis Vilnītis. Pēc gada Sesks viņam ir gatavs atdot mēra krēslu, tas, visticamāk, saistīts ar Liepājas partijas līdera varbūtējo kandidēšanu Saeimas vēlēšanās un, iespējams, vēl tālejošākiem plāniem – kļūt par valdības vadītāju.

Veidot koalīciju nozīmē dalīties ne tikai atbildībā, bet arī varā un iespējās, kādas reģionālās attīstības centros tagad būs, jo daudzviet tiks īstenoti iepriekšējo domnieku sarūpētie Eiropas Savienības fondu daudzmiljonu projekti. Tas ir jāpatur prātā, vērojot cīņu par ietekmi lielajos novados, lai gan visu Dienas uzrunāto potenciālo varas pārņēmēju nolūks esot tikai viens – panākt, lai pašvaldības dzīvē sāktos pozitīvas pārmaiņas. Šī mērķa vārdā vairākumā tiek apvienoti teju visi pārējie ievēlētie politiskie spēki, no kuriem daļai ir tikai viena vai divas vietas. To, kādu politisko nestabilitāti tas rada, varēja vērot šajā sasaukumā mazākos novados, kur vairākkārt mainījās vara. Daļēji arī tāpēc, ka sākotnēji domāja tikai, kā nogāzt esošo mēru, nevis kā jaunajā koalīcijā, kurai nereti bija tikai vienas balss pārsvars, saskaņos intereses un vēlāk kopā strādās.

Talsu novadā jauno koalīciju veido februārī dibinātā partija Mēs – Talsiem un novadam, kurai ir trīs mandāti. Tās līderis, zvērināts advokāts Edgars Zelderis, visticamāk, būs mēra amata kandidāts. Viņš Dienai apstiprināja, ka vairākumā vēl varētu strādāt viens no Jaunās konservatīvās partijas ievēlētais deputāts, kā arī Vienotība, Latvijas Zaļā partija (LZP), Latvijas Zemnieku savienība (LZS) un Nacionālā apvienība Visu Latvijai!–TB/LNNK (NA) – katrai no tām ir pa diviem mandātiem. Saldus novadā ir neparastāka situācija. Tur arī koalīcijā būtu sešas partijas, ieskaitot KPV LV, taču četri no LZS ievēlētie deputāti ir sadalījušies divās grupās – Ilze Kļava un vēl viens deputāts uzskata, ka dome arī turpmāk būtu jāvada Indrai Rassai (LRA), bet no LZS saraksta ievēlētais Reinis Doniņš ir par to, ka LZS pati uzņemas vadību. To, ka viņš būs mēra amata kandidāts, liecina jau publiski pieejamā minēto partiju vienošanās. Tiesa, Centrālās vēlēšanu komisijas informācija parāda, ka Doniņam ir tikai vidējā izglītība.

Visās minētajās pašvaldībās liela loma vairākuma veidošanā ir Zaļo un Zemnieku savienībai un tās dalīborganizācijām. Vairākās vietās tās tuvākā sabiedrotā ir Nacionālā apvienība, ar kuru ZZS labi sastrādājas arī valdībā. Nedaudz citādi ir Ludzas novadā, kur ZZS līdz šim bija koalīcijā ar domes priekšsēdi Alīnu Gendeli (Latgales partija). Viņas saraksts ieguva sešas vietas, bet tagad ar pieciem mandātiem pārstāvētā ZZS plāno veidot vairākumu ar Saskaņu.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 12.jūnija laikrakstā Diena!

Top komentāri

Ha
H
Tā seja, kas raksta virspusē, patiesa kampēja mīmika.
Briedis
B
Tas tajā bildē tiešām izskatās kā rūdīts noziedznieks ar šlipsi! ?
Suņi plēšas,
S
jo nevar kaulu sadalīt. Nekas virs zemes nav tik derdzīgs, riebīgs un baigs, kā šī MIROŅU raušanās pēc varas. Tā taču mirāža, ko nevienam nav izdevies notvert jau kopš Nerona laikiem. Lūk, vecā nāve Sesks sen jau kā nāvei parādā, bet vēl joprojām SAPŅO par stikla kalnu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas