Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Lielvārdes pasta ēkas iegāde domes īpašumā varētu būt iepriekš izplānota

Lielvārdē dome šonedēļ pieņēma pilsētas budžetu. Tajā iekļauts kāds interesants pirkums. Pasta ēku, ko kāda privātfirma nesen ieguva savā īpašumā, nu par jau divreiz augstāku cenu pārpirks pilsēta. Domnieki no opozīcijas uzskata, ka šis darījums jau iepriekš izplānots, svētdien ziņo TV3 raidījums Nekā personīga.

Lielvārdes domē spēku samērs starp opozīciju, un pozīciju ir niecīgs – astoņi pret septiņiem. Tāpēc salīdzinoši mazajā pašvaldībā emocijas par katru lēmumu sit augstu vilni. Trešdien dome balsoja par budžetu. Vadošās partijas deputātus opozīcija gribēja sagaidīt ar piketu. Vējā un salā protesta akcija gan sanāca gandrīz nemanāma.

Opozīcija uzskata, ka dome lobē kādas intereses nepiekāpīgi no vienas privātfirmas vēloties pirkt sliktā stāvoklī esošu ēku. Ēka atrodas dažu minūšu gājiena attālumā no domes. Tās kādreizējais īpašnieks bija Lattelecom. Krīzes laikā uzņēmums nolēma iztirgot vairākus īpašumus. Arī šo. Vairāk kā divus gadus pircēju atrast neizdevās. Tad pirms gada pēkšņi pieteicās firma no Ogres E-Credit Latvia. Darījumu formēšana sakrita ar pašvaldību vēlēšanu laiku. Māju par 19 tūkstošiem latu firma pārpirka 2012.gada pašās beigās. Zemi zem tās par 10 tūkstošiem – pagājušā gada septembrī, kad domē jau saimniekoja pašreizējā sasaukuma deputāti ar ilggadējo mēru Aivaru Trosku (Reģionu alianse) priekšgalā.

Laikā, kad vēl firma formēja zemes iegādes dokumentus, tās piedāvājums uzradies mēram uz galda. Kā tas noticis – Troska neatceras. Bet uzreiz aktīvi dibinājis darba grupu, kam jāpēta, vai māju pirkt. Lai nebūtu pašam par darījumu jāuzņemas atbildība.

Uzņēmēju piedāvātā sākuma cena bijuši 70 tūkstoši latu. Vēlāk tā sarukusi uz 50 tūkstošiem. Atzinums prasīts arī būvvaldei. Tās secinājusi - inženiertīkli jāpārbūvē, ēkas plānojums – nepiemērots, ēka nav energoefektīva, nesošās konstrukcijas apmierinošā stāvoklī. Ēkai saglabājams tikai nesošais karkass. Pērējais jātaisa no jauna. Opozīcija uzskata, ja darījums notiks - tā būs tikai naudas izšķiešana.

"Šī ēka ir ļoti ļoti sliktā un kritiskā stāvoklī. Un vajadzētu objektīvi izvērtēt cik nepieciešams šīs ēkas savešanai kārtībai. Un bez tādiem aplinkiem un meliem skaidri un gaiši pateikt – ka vismaz ņemot vērā vēl šī brīža sastāvu un iepriekšējo pieredzi, kad dienas centru uzbūvēja pa 400 tūkstošiem tad šī ēka kā minimums kādi 500 600 tūkstoši izmaksās. Šīs ēkas savešana kārtībā," saka Lielvārdes novada domes deputāts Imants Balodis (Vienotība).

Tomēr domē jautājums aktīvi virzījies uz priekšu. Darba grupā darbojies arī domnieks, kuram pieder vietējais būvniecības veikals Māris & CO un kurš aktīvi iesaistās būvdarbos Lielvārdē. Viņš arī raidījumam atzīst, ka pazīst Ogres uzņēmuma īpašniekus. 

E-Credit Latvia pēdējā gada pārskatā redzams, ka deputāta saistība ar pasta ēkas pircēju ir krietni ciešāka – Māra Mālmeistara būvmateriālu tirgošanas uzņēmums firmai E-Credit Latvia izsniedzis aizdevumu – 5000 latu apmērā. Tas nozīmē – strādājot darba grupā, kas pētīja ēkas nepieciešamību un balsojot par to domes sēdē, deputāts varētu būt nonācis interešu konfliktā. 

E-Credit Latvia reģistrēta Ogrē kādā kabinetā daudzstāvu mājas pirmajā stāvā. Kaimiņi apgalvo - tur sen neviens neesot redzēts. Firmas 95% akciju pieder kādam Sanktpeterburgā dzīvojošam Aleksejam Fedosimovam. Valdes priekšsēdis Artūrs Vjakse. Viņš par darījumu ar Lielvārdes domi runāt atsakās.

Lielvārdē dome vēl nav izlēmusi, ko nenopirktajā mājā darīs. Bet visticamāk – darījums notiks. Mērs vairākkārt atgādina – viņš neko nevienam neuzspiežot. Lēmēji esot deputāti. Un kā viņi nobalsos tā būs.

"Lai deputāti paši spriež un lemj. Viņiem būs spēks un vara rokās pēc... nezinu... kaut kad... nākošajās sēdēs, kad šis jautājums aizies tālāk jau kā tīri jautājums par iegādāšanos. Tā kā tad varēs diskutēt vēl. Ilgi, gari...plaši par šo tematu," piebilst Troska. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas