Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

FOTO: Prezentēti Valmieras jaunie elektroautobusi

Trešdien, 16. augustā, prezentēti divi Valmieras jaunie elektroautobusi. Tas ir nozīmīgs jaunums Valmieras sabiedriskā transporta nodrošinājumā – SIA VTU Valmiera pirmo reizi sāks pasažieru pārvadāšanu ar elektroautobusiem.

Simboliski aplaistot autobusus ar Valmieras minerālūdeni – veselību veicinošo sāļūdeni, kas nācis no Valmieras zemes dzīlēm, jaunajiem elektroautobusiem vēlēts drošs ceļš. Kopā ar jau esošajiem Gaujas zelta smilšu krāsas hibrīdautobusiem tie brauks Valmieras pilsētas maršrutos, pasažierus uzņemt sākot jau 17. augustā.

“Klusi, ērti un videi vēl draudzīgāki autobusi ir liels nākamais solis sabiedriskā transporta pakalpojuma kvalitātes celšanā. Domāju, ka ikvienam Valmieras iedzīvotājam un ciemiņam pārvietoties ar jaunajiem elektroautobusiem un jau esošajiem hibrīdautobusiem ir prieks, tas savukārt rosina biežāk kā pārvietošanās veidu izvēlēties autobusu, nevis savu automašīnu, un atvieglo arī kopējo transporta plūsmu pilsētā, jo īpaši tas ir redzams laikā, kad sākušās skolas gaitas. Tā kā skolēniem braucieni autobusos Valmierā ir bez maksas, tas ir pieprasīts pakalpojums, ko bērni labprāt izmanto. Ar skatu nākotnē, ilgtermiņā domājot par zaļu vidi. Lai labi ripo!” vēl Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

“Pirmo reizi Valmierā sākam pasažieru pārvadāšanu arī ar elektroautobusiem. Tas ir nozīmīgs lēmums dzīves kvalitātes uzlabošanā Valmierā un turpinājums 2020. gadā sāktajām pārmaiņām Valmieras sabiedriskā transporta tīklā, kad kursēt sāka desmit jauni dīzeļa – elektriskie hibrīdautobusi. Turpinot rūpēties par CO2 izmešu daudzuma samazināšanu, Valmieras pilsētas maršrutu autobusu parku papildina divi jauni Gaujas zelta smilšu krāsas elektroautobusi. Turklāt esam noslēguši līgumu par sešu jaunu elektrisko mikroautobusu iegādi. Plānots, ka pasažierus ar tiem reģionālās nozīmes maršrutos pārvadāt sāks nākamā gada vasarā. Tādējādi, sākot pārvadāt pasažierus ar jaunajiem elektroautobusiem Valmieras pilsētas nozīmes maršrutos, tas ir nozīmīgs pavērsiens uzņēmuma vēsturē,” stāsta SIA “VTU Valmiera” valdes priekšsēdētājs Aigars Vītols.

“Jaunie autobusi ir arī lielāks komforts autobusu vadītājiem, kas ir ļoti svarīgi pakalpojuma kvalitātes nodrošinājumā. Autobusiem, kas ir aprīkoti ar 420 kW baterijām, ir arī videonovērošanas sistēma gan iekšpusē, gan ārpusē, tāpat arī atpakaļgaitas kamera un sensori. Tādējādi drošības sistēma ir svarīga ne tikai autobusa vadītājam, bet arī gājējiem, velosipēdistiem un citiem satiksmes dalībniekiem. "MobilEye", kas ir autonomas braukšanas tehnoloģija un palīgs vadītājam, brīdina potenciālas bīstamības gadījumā. Autobusi papildus ir aprīkoti ar digitāliem spoguļiem, kas nodrošina skaidru attēlu dažādos laikapstākļos. Turklāt zem sliekšņa ir apgaismojums, kas ir noderīgi diennakts tumšajā laikā, iekāpjot autobusā vai izkāpjot, jo tiek izgaismots ceļš pie iekāpšanas sliekšņa,” stāsta SIA “Solaris Bus & Coach Latvia” vadītājs Baltijas valstīs Rolands Katkevičs.

Vizuāli elektroautobusi neatšķiras no jau ierastajiem hibrīdautobusiem – arī šie autobusi ir Gaujas zelta smilšu krāsā.

Valmieras pilsētas maršrutu tīklā elektroautobusi līdz šim nav kursējuši, izņemot testa braucienus, kad tika iepazīta elektroautobusa specifika un piemērotība pilsētas maršrutu tīklam.

Autobusu ražotājs – “Solaris Bus & Coach” – tika noteikts atklātā konkursā.

Autobusa iegāde īstenota Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētā projektā “Elektroautobusa iegāde Valmieras pilsētai” (vienošanās Nr.4.5.1.2/21/I/002), iegādes summa ir 550 500 EUR. Otra autobusa iegāde īstenota Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētā projektā “Papildu elektroautobusa iegāde Valmieras pilsētai” (vienošanās Nr. 4.5.1.2/22/I/001), iegādes summa ir 550 500 EUR. Projekti veikti darbības programmas 4.5.1. specifiskā atbalsta mērķa “Attīstīt videi draudzīgu sabiedriskā transporta infrastruktūru” 4.5.1.2. pasākuma “Attīstīt videi draudzīgu sabiedriskā transporta infrastruktūru (autobusi)” ietvaros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas