Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Civilās aizsardzības mācības Valmierā parādījušas, ka dienestiem nepieciešama vienota saziņas sistēma

Civilās aizsardzības mācības Valmierā parādījušas, ka dienestiem nepieciešama vienota saziņas sistēma, lai savstarpējā komunikācija būtu veiksmīgāka, pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Vidzemes reģiona vadītājs Jānis Skrastiņš.

Joprojām turpinās 27.oktobrī notikušo Civilās aizsardzības mācību izvērtēšana. Mācībās tika imitēta ķīmiskā avārija. Izvērtēšanā piedalās visi dienesti, kas piedalījās mācībās. Arī nākamā gada janvārī vai februārī notiks kopīga dienestu tikšanās, kurā tiks sniegti ierosinājumi situācijas uzlabošanai.

Katram dienestam ir sava saziņas sistēma. Kopīga tā ir policijai un VUGD, tomēr visu dienestu pārstāvji atzinuši, ka būtu nepieciešama vienota sistēma. Kā informēja Skrastiņš, dienesta atzina, ka mācības bijušas labas un bijuši negaidīti pavērsieni.

Mācību laikā palielinājies arī iepriekš plānotais cietušo skaits. Par cietušajiem kļuvuši arī tie operatīvo dienestu darbinieki, kuri iegājuši kādā zonā, kur viņi nav varējuši atrasties, reālā avārijas gadījumā tas apdraudētu viņu dzīvību. Kā pastāstīja Skrastiņš, mācību laikā par cietušiem varēja uzskatīt padsmit cilvēkus.

Daļai operatīvo dienestu mācību laikā bijis grūti izsekot tam, kurš konkrētajā brīdī vada glābšanas darbus. Notikuma vietā pakāpeniski ieradās jauni glābšanas spēki un augstāka ranga vadība. Darbu vadītājs bijis pēc dienesta pakāpes un ieņemamā amata augstākstāvošais, bet citām institūcijām ne vienmēr bija skaidrs, kurš konkrētajā brīdī darbus vada.

Mācību laikā skanējusi arī trauksmes sirēna, taču informācija plašsaziņas līdzekļos izplatīta ar 12 līdz 13 minūšu novēlošanos. Šī situācija bijusi līdzīga situācijai pēc 2005.gadā notikušā gāzes vada sprādziena Valmierā, kad iedzīvotāji informāciju no plašsaziņas līdzekļiem saņēma pēc ilgāka laika. Kā pastāstīja Skrastiņš, dienesti strādājot arī pie priekšlikumiem, kā šo nepilnību novērst.

Kā atzina Skrastiņš, vienota saziņas sistēmas radīšana operatīvajiem dienestiem ir projekts, kas prasa finansiālu segumu, tomēr ir organizatoriskas lietas, kuras var uzlabot bez lieliem finansiāliem ieguldījumiem.

Par pēc mācībām izdarītajiem secinājumiem informācija tiks sagatavota un nosūtīta arī visām ministrijām. "Svarīgi, lai apkopotā informācija iet tālāk, lai nepieciešamības gadījumā visi ir gatavi un uzlabojumus var ieviest dzīvē," pastāstīja Skrastiņš.

Jāatgādina, ka, imitējot ķīmisko avāriju, 27. oktobrī Valmierā, uz dzelzceļa pārbrauktuves Cempu ielā, notika civilās aizsardzības mācības, kuru laikā iedarbināja arī iedzīvotāju apziņošanas trauksmes sirēnu.

Mācībās piedalījās Valmieras pilsētas Civilās aizsardzības komisija, VUGD, Valsts policija, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, Zemessardzes 22.kājinieku bataljons un SIA "Latvijas propāna gāze" Valmieras gāzes uzpildes stacijas darbinieki.

Mācībās klāt bija daudz novērotāju no citām institūcijām. Šāda apjoma mācības Latvijā notika pirmo reizi, un tajās klāt bija arī kolēģi no Rīgas un Igaunijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas