Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Balvu novadā plāno "strukturālas reformas" trūkstošo miljonu kompensēšanai budžetā

Balvu novada pašvaldībā tiek plānotas "strukturālas reformas" budžeta sabalansēšanai, kurā trūkst vairāku miljonu eiro, aģentūrai LETA atzina pašvaldības vadītājs Sergejs Maksimovs (Latgales partija).

Pagājušās nedēļas beigās Balvu pašvaldības deputāti no Latvijas Zaļās partijas Sandra Kindzule un Jānis Trupovnieks paziņoja, ka Balvu novada pašvaldības pamatfunkciju nodrošināšanai trūkstot 4,8 miljoni eiro. Trupovnieks pats iepriekš bijis Balvu novada priekšsēdētājs, bet pēdējās pašvaldību vēlēšanās ievērojami piekāpās Maksimova vadītajam sarakstam.

Zaļās partijas deputāti apgalvo, ka viņu ieteikumi domes vadībai divu gadu garumā neesot ņemti vērā, tāpēc viņi "neuzņemas nekādu atbildību par izveidojušos situāciju un atbalstīs tikai un vienīgi tādas reformas, kas būs rūpīgi izsvērtas, kā arī skaitļos un faktos balstītas". Zaļās partijas deputātu ieskatā, ka pašvaldību "pie šīs neapskaužamās situācijas" ir novedusi "neprofesionāla rīcība finanšu un personālresursu vadībā, kā arī attīstības plānošanas jautājumos".

Maksimovs atzina, ka novada finanšu situācija ir smaga - viņš par strukturālu reformu nepieciešamību ar deputātiem esot runājis, taču "neesot sadzirdēts". Tagad, izdzirdot skaitli - 4,8 miljoni eiro, kuru budžetā pietrūks, esot iestājies šoks, kas varbūt "domes deputātus pamodinās".

Domes priekšsēdētājs lēš, ka "strukturālās reformas" nozīmēs plašus taupības pasākumus - sākot ar skolu reformu un beidzot ar pagasta pārvalžu vadītājiem. Ar tiem līdzekļiem, kas pašvaldībai ir pieejami, tā nespēj uzturēt līdzšinējo struktūru un pārvaldības principus. "Ja gribam turpināt dzīvot kā līdz šim, tad papildus nepieciešami 4,8 miljoni eiro," kolēģiem piekrita Maksimovs.

Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonds pie pašreiz lietotās metodikas paredzot dažādos novados ieņēmumus no 850 līdz 1400 eiro uz cilvēku, un šis modelis nedarbojas, domā Maksimovs. Metodika nosakot, ka pašvaldības, kurās ir daudz vecāka gadagājuma cilvēku, no izlīdzināšanas fonda saņem mazāk.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi, kas veido pašvaldības ienākumu lielāko daļu, ir samazinājušies, jo palielināts ar nodokļiem neapliekamais algas minimums, kas pašlaik ir 500 eiro, klāstīja Maksimovs. Tas īpaši jūtams tajās pašvaldībās, kurās algas ir zemas, pauda Balvu pašvaldības vadītājs.

Pašvaldībā esot aizvērtas divas skolas un būs vajadzīgs aizvērt vēl, jo "turēt mazās skolas ir ekonomiski neizdevīgi". Pieņemts lēmums slēgt Medņevas bērnudārzu, kur ir "pieci bērni un seši darbinieki". Tāpat Viduču pamatskolu nolemts likvidēt ar 31.jūliju. Tiekot apsvērta arī mūzikas un mākslas skolas apvienošana.

Zaļās partijas deputāti esot bijuši pret mazo skolu slēgšanu, ko Maksimovs sauc par populismu. "Drīz būs vēlēšanas, un visiem gribas būt labiem," kolēģu aktivitātes raksturoja domes priekšsēdētājs.

Pašvaldībā esot nepieciešams izvērtēt cilvēkresursu lietderīgu izmantošanu, jo budžetā ļoti lielu daļu aizņem atalgojums. Tādēļ tiek apsvērta pagasta pārvalžu apvienošana un daļas vadītāju amata vietu likvidēšana. Taču ietaupījumu no amata vietu likvidēšanas var panākt tikai vairākus mēnešus pēc tās, jo mēnesi iepriekš darbinieks ir jābrīdina, pēc tam ir jāizmaksā arī atbrīvošanas pabalsts, turpināja Maksimovs.

Pēc Maksimova vārdiem, pat tiekot runāts par iespēju pašvaldībā ieviest četru darba dienu nedēļu, kas faktiski nozīmētu, ka darba apjoms nesamazinās, bet tas jāpaveic četrās dienās, savukārt alga samazinātos par 20%. Divu līdz trīs mēnešu laikā tā varam izlīdzināt finanšu plūsmu, izteicās domes vadītājs.

Pašvaldība apsver arī vērsties pēc aizņēmuma no valsts, jo pašlaik šādas iespējas esot - pašvaldības saistības esot 7,7% no pamatbudžeta ieņēmumiem, kas ir zem Finanšu ministrijas noteiktā limita.

Pārrunas par pašvaldības budžetu un nepieciešamajām reformām Finanšu komitejā sākās pagājušās nedēļas ceturtdienā un turpinās arī šonedēļ. Finanšu komitejā ir visi 15 domes deputāti.

Domes sēdē, kas paredzēta ceturtdien, 25.janvārī, plkst.9, starp 43 izskatāmajiem jautājumiem ir arī lēmums par šī gada budžeta apstiprināšanu.

Kā ziņots, Balvu novadam no Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda šogad plānota dotācija 6,07 miljoni eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas