Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Covid-19 dēļ atceļ vairākus Ventspils skolnieku braucienus uz ārzemēm

Ventspils pilsētas dome izdevusi rīkojumu pašvaldības izglītības iestādēm par preventīvajiem pasākumiem koronovīrusa izraisītās slimības Covid-19 dēļ, piemēram, izglītības iestāžu audzēkņi nedosies vairākos ārzemju braucienos, aģentūru LETA informēja domes mārketinga nodaļas vadītāja pienākumu izpildītāja Linda Rudzroga.

Viņa stāstīja, ka Ventspils pilsētas dome, ņemot vērā Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) vēstuli, nolūkā veikt preventīvus pasākumus infekcijas izplatīšanās novēršanai pilsētas izglītības iestādēs, ceturtdien izdeva rīkojumu, kurā noteikts, ka Izglītības pārvaldei ir jākoordinē preventīvie pasākumi infekcijas izplatīšanās novēršanai.

Viņa norādīja, ka Ventspils pilsētas Izglītības pārvaldei sadarbībā ar izglītības iestādēm ir jāatceļ visi plānotie skolēnu un darbinieku braucieni uz infekcijas skartajām teritorijām līdz apstākļu maiņai.

Piemēram, ir atcelti vairāku skolu ārzemju braucieni - Ventspils 4.vidusskolas un Ventspils 2.pamatskolas skolēnu Erasmus + braucieni uz Itāliju, kā arī Sporta skolas Spars šorttrekistu dalība Pasaules čempionātā Dienvidkorejā, piebilda pašvaldības pārstāve. 

Pašvaldība arī norādījusi, ka gadījumā, ja skolēns pēdējo 14 dienu laikā ir bijis ceļojumā kādā no infekcijas skartajām teritorijām, nedrīkst pieļaut, ka izglītojamais apmeklē izglītības iestādi. Šādiem skolēniem ir jānodrošina iespēja apgūt mācību procesu neklātienē. Tāpat ir jāinformē vecākus par nepieciešamību sazināties ar bērna ģimenes ārstu, sadarbībā ar kuru novērot bērna veselību 14 dienas pēc ceļojuma. Ja pēc 14 dienām skolēnam nav bijuši akūtas augšējo elpceļu infekcijas slimības simptomi, proti, paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, apgrūtināta elpošana, viņam var atļaut apmeklēt izglītības iestādi ar ģimenes ārsta izziņu.

Savukārt, ja ir parādījušies šie simptomi, nekavējoties jāzvana 113 un jāinformē ārstniecības personu par simptomiem un ceļojumu uz skarto teritoriju;.

Izglītības iestāžu vadībai arī uzdots regulāri iepazīties ar SPKC tīmekļa vietnē norādīto informāciju par Covid-19 infekcijas skartajām teritorijām, ja rodas jautājumi, jāsazinās ar SPKC speciālistiem pa tālruni 67387661. 

Preventīvajos pasākumos infekcijas izplatīšanās novēršanai ir jāiesaista izglītības iestādēs nodarbinātās ārstniecības personas, uzsvēra Rudzroga.

Viņa stāstīja, ka Ventspils bibliotēkā jau līdz šim regulāri veic preventīvus pasākumus vīrusu saslimšanu izplatības ierobežošanai un novēršanai. Piemēram, tiek regulāri vēdinātas bibliotēkas telpas, kā arī, izmantojot sadzīves mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļus, telpas tiek regulāri mazgātas un tīrītas. Ar dezinfekcijas līdzekli regulāri tiek apstrādātas gan grāmatas un kompaktdisku vāciņi, gan arī citas virsmas un inventārs, īpašu uzmanību pievēršot durvju rokturiem, ūdensvadu krāniem, kāpņu margām, datoru klaviatūrām un citām virsmām, kurām bieži pieskaras bibliotēkas darbinieki un apmeklētāji. Visās tualetēs tiek nodrošinātas šķidrās ziepes, kā arī vienreizlietojamie dvieļi vai roku žāvējamās iekārtas. 

"Apzinoties gan jaunā koronavīrusa Covid-19 izplatības risku, gan ņemot vērā gripas un augšējo elpceļu saslimšanu sezonu, ir informēti darbinieki, ir iegādāti papildu roku dezinfekcijas līdzekļi. Tie tiks izvietoti bibliotēkas struktūrvienībās, nodrošinot apmeklētājiem iespēju dezinficēt rokas bibliotēkas apmeklējuma laikā," jau par paveikto stāstīja Rudzroga. 

27.februārī visām Ventspils bibliotēkas struktūrvienībām, kā arī Ventspils novada bibliotēkām ir nosūtīta informācija par veicamajiem preventīvajiem pasākumiem. Visās bibliotēkas struktūrvienībās redzamās vietās izvietoti informatīvi plakāti par personīgajiem profilakses pasākumiem, bet tualetēs tik izvietoti informatīvi plakāti par pareizu roku mazgāšanu.

PSIA Ventspils reiss saistībā ar koronovīrusa izplatību autobusu vadītājiem izsniedz individuālos roku dezinfekcijas līdzekļus, kā arī, veicot ik rīta medicīnisko pārbaudi, medmāsai ieteikts mērīt autobusu vadītājiem ķermeņa temperatūru. Ja vīrusa draudi palielināsies, tiks izdalīti respiratori, norādīja pašvaldībā. Tāpat autoostā redzamā vietā pie informācijas dēļa izvietotas Neatliekamā medicīniskā palīdzības dienesta (NMPD) rekomendācijas, skaidroja pašvaldības pārstāve.

Rudzroga uzsvēra, ka Ventspils pilsētas dome strādā pie detalizēta rīcības plāna izstrādes, ko tuvākajā laikā plānots izskatīt arī  domes sēdē, kuras konkrēts laiks vēl nav zināms.

Arī Ventspils pilsētas pašvaldības medicīnas iestādēs veikti nepieciešamie sagatavošanās pasākumi gadījumam, ja būtu nepieciešams uzņemt, izolēt un ārstēt slimniekus ar Covid-19, apliecināja vietvarā.

Iedzīvotāji tiek aicināti sekot līdzi aktualitātēm un ievērot piesardzības pasākumus atbilstoši SPKC rekomendācijām. 

Jau ziņots, ka līdz šim Latvijā nav apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19. Tomēr Igaunijā tas konstatēts Irānas pilsonim, kurš šajā valstī ieceļoja ar autobusu no Rīgas, pirms tam atlidojot no Turcijas. Latvijas atbildīgie dienesti sadarbībā ar kaimiņvalsts kolēģiem kopš pacienta identificēšanas veic darbu, lai apzinātu personas, ar kurām viņš bijis saskarē.

Veselības ministrija (VM) un speciālisti nolēmuši, ka no 28.februāra savādāk tiks organizēts darbs analīžu veikšanai cilvēkiem, kuri ir bijuši vīrusa skartajās teritorijās. Minētais nozīmē, ka iedzīvotāji, sajūtot saslimšanas pazīmes, nedodas pie ģimenes ārsta, bet zvana uz tālruni 113, sagaidot speciālistu ierašanos uz mājām.

Pie pacienta atbrauks speciāli aprīkota brigāde, kura no mājām savāks nepieciešamo analīžu paraugu un konkrētā persona varēs palikt mājās, kamēr tiek iegūti analīžu rezultāti. Rezultāti būs zināmi diennakts laikā. Gadījumā, ja konstatēs inficēšanos ar minēto vīrusu, tad pacientu stacionēs.

Patlaban minētā kārtība darbosies Rīgas reģiona tuvumā - Rīgā, Jelgavā, Ogrē, Jūrmalā un citās Pierīgas pilsētās, taču VM risinot sarunas ar laboratorijām un reģionālajām slimnīcām par to, lai šādas analīzes varētu paņemt arī citos Latvijas reģionos.

VM par koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām, uz kurām attiecināti īpaši pasākumi bija noteikusi Japānu, Singapūru, Ķīnu, Dienvidkoreju, Irānu, kā arī Itālijas Lombardijas, Veneto, Emīlijas-Romanjas un Pjemontas apgabalus.

Ceļotājiem, kuri atgriežas no šīm vietām, jānovēro sava veselība turpmākās 14 dienas. Parādoties saslimšanas simptomiem - paaugstinātai ķermeņa temperatūrai, klepum, rīkles iekaisumam vai apgrūtinātai elpošanai, nekavējoties jāzvana 113, jāinformē ārstniecības personas par simptomiem un ceļojumu uz koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām.

Līdzšinējā kārtība paredzēja, ka šādos gadījumos pacients tiek nogādāts Latvijas Infektoloģijas centrā, kur viņam tiks veiktas nepieciešamās analīzes, lai noskaidrotu, vai cilvēks ir vai nav inficējies. Šajā gadījumā šīs analīzes apmaksā valsts.

Jaunais koronavīruss pirmo reizi konstatēts 2019.gada 31.decembrī Ķīnā. Kopš tā laika tas reģistrēts vēl vairākos desmitos valstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas