Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Organizēta grupa mēģinājusi iegūt 3,7 miljonus eiro vērtu īpašumu Saulkrastos, sagrābjot un nogalinot ķīlnieci

Prokuratūra Rīgas rajona tiesai ir nodevusi krimināllietu pret organizētu grupa, kura, sagrābjot ķīlnieci, mēģināja savā īpašumā iegūt dzīvokļu kompleksu Saulkrastos 3,7 miljonu eiro vērtībā, aģentūru LETA informēja prokuratūrā.

Krimināllietā divi vīrieši apsūdzēti par to, ka viņi organizētā grupā ar vēl trim noskaidrotām personām, pret kurām kriminālprocess izdalīts atsevišķā lietvedībā, sagrābuši ķīlnieku un mēģinājuši "piespiest šo personu izdarīt kādu darbību, izvirzot to par noteikumu viņa atbrīvošanai". Nepanākot cerēto, ķīlnieks noslepkavots. Abiem vīriešiem apsūdzība uzrādīta arī par gatavošanos iegūt tiesības uz ķīlnieka mantu ar viltu, izmantojot uzticēšanos.

Abus 1956. un 1984.gadā dzimušus vīriešus policija aizturēja 2022.gada septembrī. Viņi ir Krievijas pilsoņi, kuriem bijis bēgļu statuss Latvijā. Pārējie trīs šīs lietas figuranti ir Ukrainas pilsoņi.

Pirmstiesas kriminālprocesā noskaidrots, ka 2019.gada vasarā apsūdzētajiem radās nodoms iegūt savā īpašumā dzīvokļu kompleksa daļu Saulkrastu novadā par kopējo vērtību 3,7 miljoni eiro. Īstenojot noziedzīgo nodomu, apsūdzētie nolaupīja dzīvokļu kompleksa daļas īpašnieci un lika viņai parakstīt dāvinājuma līgumu, ar kuru viņa dāvinātu minēto dzīvokļu kompleksu kādai biedrībai, kas reģistrēta uz viena no apsūdzētā vīrieša vārda, solot atbrīvot ķīlnieci, ja tas būs izdarīts.

Sieviete pēdējo reizi bija manīta Saulkrastos, dzīvokļu kompleksa "SunRepublic" teritorijā, savulaik informēja policija. Sieviete bija 1979.gadā dzimusi Baltkrievijas pilsone.

Saprotot, ka ķīlniece apsūdzēto vīriešu izvirzītās prasības neizpildīs, apsūdzētie, lai slēptu ķīlnieces sagrābšanu, nolēma viņu noslepkavot. Apsūdzētie aizveda ķīlnieci uz pirmstiesas kriminālprocesā precīzi nenoskaidrotu vietu, izraka bedri un sāka viņu žņaugt. Kad iestājās ķīlnieces nāve, apsūdzētie viņu iemeta izraktajā bedrē, kur līķi apraka.

Apsūdzētie, izmatojot to, ka viņu rīcībā ir noslepkavotās ķīlnieces autovadītāja apliecība un pase, nolēma, ka tiesības uz viņas mantu mēģinās izkrāpt - atradīs notāru, kurš izdos viltotu pilnvaru, un tādējādi viņi iegūtu tiesības uz izkrāpto mantu. Apsūdzētie vienojās ar kādu Ukrainas pilsoni par viltotās pilnvaras izgatavošanu, kas pēc tās izgatavošanas ar starptautiskā loģistikas uzņēmuma "DHL" starpniecību tika sūtīta uz Latviju, kur Valsts policija pilnvaru izņēma.

Apsūdzētie savu vainu noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā neatzīst un apgalvo, ka apsūdzība ir "pasūtīta", politizēta un aicinoša nodarīt būtisku kaitējumu Latvijas un Ukrainas attiecībām.

Portāls "Jauns.lv" martā vēstīja, ka nogalinātā ir 1979.gadā dzimusī Baltkrievijas pilsone Irina Minvaļejeva, bet apcietinātie - 1956.gadā dzimušais Krievijas pilsonis Sergejs Aleksejevs un viņa dēls 1984.gadā dzimušais Mihails Aleksejevs. 

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Minvaļejeva ir 2010.gadā reģistrētās SIA "Resort Investments" vienīgā īpašniece. Uzņēmums nodarbojas ar nekustamā īpašuma pirkšanu un pārdošanu, kā arī starpniecību darījumos ar nekustamo īpašumu. Uzņēmums reģistrēts Saulkrastos, Ainažu ielā 23, kur atrodas dzīvojamais komplekss "Sun Republic". 

"Sun Republic" kompleksā ietilpst 2,5 hektārus plaša teritorija, kurā ir izvietotas septiņas četrstāvu mājas ar 123 dzīvokļiem.

Savukārt Zemesgrāmatas informācija liecina, ka sākotnēji dzīvojamais kompleksa "Sun Republic" ēkas Ainažu ielā 23 piederējušas SIA "Ainažu 23 un 25", kura likvidēta 2016.gadā. Savukārt "Resort Investments" 2016.gadā iegādājās 6367/14902 domājamās daļas kompleksā par 225 404 eiro un turpināja dzīvokļu tirdzniecību. 2022.gada augustā "Resort Investments" īpašumā bija 3215/14902 domājamās daļas.

Arī ēkas Ainažu ielā 25 piederējusi "Ainažu 23 un 25", Minvaļejeva kopš 2015.gada pirkusi vairākus dzīvokļus šajās ēkās, bet "Resort Investments" 2016.gadā par 294 596 eiro iegādājās 41393/95080 domājamās daļas īpašumā. 2021.gada nogalē "Resort Investments" īpašumā bija 20898/95080 domājamās daļas.

Savukārt Mihails Aleksejevs ir 2013.gadā reģistrētās biedrības "Latvijas atjaunošanas biedrība" viens no vadītājiem, liecina "Firmas.lv" informācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas