Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kriminālvajāšanai nodotas trīs personas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas vairāk nekā 2,5 miljonu eiro apmērā

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde Saldus rajona prokuratūrai šī gada jūlijā kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu pret trīs fiziskām personām par izvairīšanos no nodokļu nomaksas vairāk nekā 2,5 miljonu eiro apmērā, portālu Diena informēja VID.

Pret divām no šīm personām kriminālvajāšanu tika lūgts uzsākt jau 2013.gadā par līdzīga rakstura noziegumiem. Toreiz tiesa par vainīgu atzina vienu no tām un piesprieda naudas sodu - 9600 eiro apmērā.

Šī gada jūlijā kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtītais kriminālprocess tika uzsākts 2018.gadā. Izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka fiziskās personas par savu uzņēmumu saimniecisko darbību laika periodā no 2008. gada decembra līdz 2018. gada novembrim VID iesniedza deklarācijas un pārskatus, aprēķināja valsts budžetā maksājamās nodokļu summas, taču neveica aprēķinātos maksājumus likumā noteiktajā kārtībā un termiņā, vēstīja VID.

Tādējādi personas izvairījās no nodokļu nomaksas valsts budžetā lielā apmērā. Izmeklēšanas laikā arī tika noskaidrots, ka uzņēmumu rīcībā bija pietiekoši naudas līdzekļu, tomēr, neraugoties uz to, nodokļu nomaksa pilnā apmērā netika veikta. 

Kā informē VID, visi trīs uzņēmumi darbojās gaļas pārstrādes un gaļas produkcijas mazumtirdzniecības jomā. Uzņēmumi pilnā apmērā nemaksāja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, iedzīvotāju ienākuma nodokli, pievienotās vērtības nodokli un uzņēmumu ienākuma nodokli.

Aprēķinot, deklarējot, bet ļaunprātīgi neveicot nodokļu maksājumus valsts budžetā pilnā apmērā - budžetam tika nodarīti zaudējumi vairāk nekā 2,5 miljoni eiro apmērā.

Mantisko jautājumu nodrošināšanai ir uzlikts arests vienai no trim personām piederošajam nekustamajam īpašumam – dzīvojamajai mājai, kura tirgus vērtība ir aptuveni 70 000 eiro.

Jau 2013. gadā toreiz vēl VID Finanšu policijas pārvalde Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai nosūtīja kriminālvajāšanas uzsākšanai kriminālprocesu par divu uzņēmumu izvairīšanos no nodokļu nomaksas, valstij nodarot zaudējumus lielā apmērā. Kriminālvajāšana tika lūgta pret piecām fiziskām personām, divas no kurām ir tās pašas, pret kurām šobrīd atkārtoti ir lūgts uzsākt kriminālvajāšanu.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas