Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ja Okupācijas muzeja dedzināšanai apstiprināsies saikne ar ārvalstu dienestiem, izmeklēšanu varētu pārņemt VDD

Ja apstiprināsies, ka Latvijas Okupācijas muzeja dedzināšanas krimināllietā aizturētās personas ir saistījušās ar Latvijai nedraudzīgo ārvalstu dienestiem un darbojušās to interesēs, tad šīs lietas izmeklēšanu varētu pārņemt Valsts drošības dienests (VDD), intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam Rīta panorāma sacīja dienesta priekšnieks Normunds Mežviets.

Viņš norādīja, ka konkrētā kriminālprocesa virzītājs patlaban ir Valsts policija, bet VDD tai sniedz atbalstu.

Tomēr, ja izmeklēšanas gaitā tiks iegūta būtiska papildu informācija, kas, piemēram, liecinās par aizdomās turēto personu vadīšanu no ārvalstīm, tad procesa virzītājs un arī kvalifikācija var mainīties, pieļāva Mežviets, norādot arī uz iespēju izdalīt no pamata lietas kādu atsevišķu daļu.

Kā ziņots, naktī uz 27.februāri Latvijas Okupācijas muzejā tika iemests degmaisījums, kā rezultātā liesmas izpostīja muzeja direktores kabinetu.

Pēc notikušā Valsts policija sāka kriminālprocesu par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, ja tā izdarīta ar dedzināšanu vai citādā vispārbīstamā veidā. Par šādu nodarījumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem.

Vēlāk šajā krimināllietā tika aizturētas trīs personas - Latvijas pilsonis, kurš iepriekš nonācis policijas redzeslokā saistībā ar narkotikām, Olaines iedzīvotājs, kurš agrāk tiesāts par mantiskiem noziegumiem, un Olaines iedzīvotāja, kura arī iepriekš bijusi policijas redzeslokā.

Saskaņā ar TV3 raidījuma "Nekā personīga" vēstīto, aizturētie ir Valentīns Razmerica no Jelgavas, kā arī Vitālijs Lukjanovičs un Marija Dzene no Olaines novada Plakanciema. Noprotams, ka degmaisījuma pudeli varētu būt metis Razmerica.

No Lukjanoviča sociālajos tīklos ievietotajiem ierakstiem un materiāliem redzams, ka viņš atbalsta Krievijas diktatora Vladimira Putina sākto karu Ukrainā un neieredz Latviju. Viņš tīmeklī izplata Kremļa tiražētos naratīvus un dalās ar Latviju nicinošiem apgalvojumiem, kā arī pauž nostaļģiju pēc Padomju Savienības, vēstīja "Nekā personīga".

Tiesa marta sākumā visiem trim aizturētajiem kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks pagājušajā nedēļā LTV atklāja, ka Okupācijas muzejā degmaisījumu iemetušais vīrietis nebija individuāli motivēts, bet tika stimulēts, lai to izdarītu.

Ruks uzsvēra, ka sīkākas detaļas par šo stimulēšanu pagaidām publiski neatklās, bet nevienam vairs neesot noslēpums, ka Latvija savā ziņā ir ģeopolitiski diezgan apdraudēta un visu laiku piedzīvo dažādus hibrīduzbrukumus no ārpuses.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas