Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

FOTO: VID muitas amatpersonas novērš medikamentu kontrabandu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes amatpersonas, veicot kontroli uz Latvijas – Krievijas robežas, novērsa mēģinājumu nelegāli ievest ievērojamu daudzumu dažādu medikamentu. Gandrīz divdesmit veidu zāles blisteros, tūbiņās un pudelītēs bija paslēptas starp kravas transportlīdzekļa vadītāja personīgajām mantām.

2022.gada 10.oktobrī Terehovas muitas kontroles punkta amatpersonas, veicot no Krievijas iebraukušā kravas transportlīdzekļa vizuālo kontroli, konstatēja vairākas tukšas dažādu veidu medikamentu paciņas. Turpinot pārbaudi, transportlīdzekļa vadītāja personīgajās mantās un automobiļa ledusskapī tika atrasti medikamenti lielā daudzumā un plašā sortimentā.

Kontroles rezultātā tika izņemti iepakojumi ar 1500 kapsulām Omeprazola un 5580 tabletēm dažādu citu medikamentu – Pankreatīna, Tetraciklīna, Amoksicilīna, Citramona, Furadonīna, Dimedrola, Donormila, Erinīta u.c., kā arī 13 tūbiņas ar Dimeksīda un Ortofēna ziedēm. Par zāļu nelikumīgu ievešanu uzsākts administratīvā pārkāpuma process.

Papildus tam izņemtas arī 29 pudelītes ar Korvalola pilieniem. To sastāvā ir fenobarbitāls, kas iekļauts Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru III sarakstā – bīstamās psihotropās vielas, kuras var tikt izmantotas ļaunprātīgos nolūkos.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 190.1 panta otrās daļas pret vienu personu par, iespējams, narkotiskas vai psihotropas vielas saturoša izstrādājuma, kura aprite ir aizliegta vai ierobežota, pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai nelikumīgā veidā.

VID atgādina!

Fiziskai personai ir tiesības ievest Latvijā no valstīm, kas nav Eiropas Savienības dalībvalstis, zāles, kas nesatur narkotiskās vai psihotropās vielas, personīgai lietošanai daudzumā, kas paredzēts ārstniecības kursam līdz 6 mēnešiem. Zālēm ir jābūt oriģinālā iepakojumā, uz kura ir norādīts to ražotājs un ražotājvalsts.

Ja zāļu daudzums pārsniedz trīs iepakojuma vienības (par katrām zālēm), to lietošanu pamato personas rakstisks apliecinājums, kas satur norādi par zāļu lietošanu personiskām vajadzībām, apliecinājumu, ka zāles nav narkotiskie analgētiķi, jaunās psihoaktīvās vielas, aktīvās vielas, un informāciju par atbildības uzņemšanos par šo zāļu lietošanu.

Narkotiskās un psihotropās vielas ir uzskaitītas likuma "Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību" 2. pielikumā – I, II un III sarakstā.

Uzrādot ārsta recepti vai ārstniecības iestādes izdotu dokumentu, bez speciālas atļaujas personiskai lietošanai fiziska persona drīkst ievest narkotiskās vai psihotropās vielas saturošas zāles, kas paredzētas līdz 14 dienām ilgam ārstniecības kursam, ja tās satur II sarakstā iekļautās vielas, vai līdz 30 dienām ilgam ārstniecības kursam, ja zāles satur III sarakstā iekļautās vielas.

Fiziskai personai ir aizliegts ievest narkotiskos analgētiķus, jaunas psihoaktīvās vielas, zāļu aktīvās vielas un zāles, kas satur I sarakstā iekļautas narkotiskās vai psihotropās vielas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas