Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

FOTO: Latvijas pilsonis centies iebraukt valstī, pirms tam norijot 306 gramus kokaīna

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policija 2022. gada decembrī Daudznozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu pret četrām personām par narkotisko vielu kontrabandu, izplatīšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu

2022. gada maijā tika saņemta informācija, ka organizētās noziedzīgās grupas dalībnieki, šķērsojot Latvijas robežu, iespējams, gatavojas ievest Latvijā narkotiskās vielas lielā apjomā. Pārbaudot saņemto informāciju, muitas kontrolei tika novirzīta automašīna, kurā atradās 1976. gadā dzimis Latvijas Republikas pilsonis, par kuru radās aizdomas, ka persona savā ķermenī varētu pārvadāt apritē aizliegtās vielas.

Personu nogādāja medicīnas iestādē, kur tika noskaidrots, ka tās ķermenī atrodas norītas 43 polimēra materiāla kapsulas, kurās atradās narkotiskā viela kokaīns ar kopējo daudzumu 306 grami.

Izmeklēšanas laikā iegūta informācija, ka aizdomās turētie nodarbojas ar narkotisko vielu kontrabandu no Dienvidamerikas uz Latviju un citām Eiropas Savienības valstīm, kapsulas norijot. 

Turpinot izmeklēšanas darbības, 2022. gada jūnijā VID Nodokļu un muitas policijas darbinieki kriminālprocesa ietvaros Rīgā un Rīgas reģionā veica vairākas kratīšanas. To laikā no nelikumīgas aprites izņēma lielu daudzumu narkotiskās vielas - kokaīnu, kas bija safasēts īpašās kapsulās, ko personas bija pārvietojušas pāri Eiropas valstu robežām, tās norijot. 

Kratīšanu laikā kopumā tika izņemts kokaīns vairāk nekā 1,5 kg (aptuvenā “tirgus” cena 159 000 eiro),  skaidra nauda 29  985 eiro, digitālie svari, personu apliecinošie dokumenti, piecas vieglās automašīnas, kā arī mobilie telefoni un datori. Kriminālprocesa ietvaros izņemtajiem transportlīdzekļiem un skaidrajai naudai uzlikti aresti.

Kriminālprocesā notika sadarbība ar ārvalstu tiesībaizsardzības iestādēm, kuras no nelikumīgās aprites izņēma 1,8 kg kokaīna.

Tiesa organizētās noziedzīgās grupas organizatoram - 1995. gadā dzimušai personai, piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu, savukārt pārējās personas ir atzītas par aizdomās turētajām un tām piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma 190.1 panta trešās daļas, 195.panta trešās daļas,  253.1 panta trešās daļas un 281.panta otrās daļas.

Kriminālprocesa ietvaros tika iegūta informācija par citu noziedzīgu nodarījumu, kas nav saistīts ar izmeklējamo noziedzīgo nodarījumu, proti, kratīšanas gaitā personas  dzīvesvietā tika izņemtas 101,465 grami izžāvētas, halucinogēnas sēnes, 1,539 grami izžāvēts kanabiss (marihuāna) un sēņu micēlijs ar kopējo masu 97,04 grami.

Tika pieņemts lēmums par kriminālprocesa uzsākšanu. Kriminālprocesā aizdomās turētā persona atzina savu vainu par narkotisko vielu neatļautu glabāšanu bez nolūka tās realizēt un psihotropās vielas saturošu augu neatļautu audzēšanu.

Kriminālprocess 2022. gada decembrī nosūtīts Daudznozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc Krimināllikuma 253.panta otrajā daļā un 256.panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas