Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Cilvēka – orķestra lomā ilgi neizturēs, jāņem palīgā darbinieki

Reti kuram mazajam uzņēmējam izdodas ilgstoši atrasties cilvēka – orķestra lomā, pašam veicot daudzu darbinieku pienākumus. Citam agrāk, bet citam vēlāk nākas pieņemt darbā vienu vai vairākus darbiniekus, jo tas ļauj sadalīt pienākumus un arī samazināt atbildības slogu. Šoreiz par to, kā ar darbinieku nepieciešamības problēmu tiek galā projekta Dienas starts dalībnieki.

Virtuvē roku nekad nav par daudz

Restorāns, ja vien tas nav nomaļš ļoti vienkāršu uzkodu kiosks, bez pavāru un oficiantu komandas nav iedomājams. Valtera Zirdziņa restorānā bez paša saimnieka rosās vēl astoņi cilvēki. Uzņēmējs stāsta, ka patlaban viesus apkalpo četri viesmīļi, bet virtuvē bez viņa cep, šmorē un vāra vēl trīs pavāri.

«Savukārt ar restorāna vadības un administrēšanas lietām nodarbojas restorāna menedžeris. Viņš arī kārto izbraukuma banketu lietas, organizē šiem pasākumiem darbiniekus, galdus un traukus, arī izmaksas. Es šajos gadījumos piedalos tikai ēdienkartes sastādīšanā,» stāsta V. Zirdziņš.

Jautāts, vai darbinieku ir pietiekami, Valters Zirdziņš atzīst, ka vēl viens pavārs noderētu: «Tad darbs veiktos vēl raitāk. Bet tā – šobrīd esam ar personālu pilnībā nokomplektēti. No sākotnējās komandas, ko biju savācis jau divus mēnešus pirms atklāšanas, pašlaik palikušas divas trešdaļas darbinieku.»

Jautāts, kādēļ daļa komandas nomainījusies, V. Zirdziņš atzīst, ka daži saņēmuši kārdinošākus darba piedāvājumus ārzemēs, bet ar citiem nācies šķirties atšķirīgu gastronomisko un viesmīlības uzskatu dēļ.

Optimālais skaits

Nedaudz mazāk darbinieku ir Andra Lazdāna uzņēmumā VIP Color. «Kopā nodarbinām četrus cilvēkus. Mums ir strūklošanas speciālists, kas skrotēšanas kamerā tīra metāla detaļas, ir divi pulverkrāsotāji. Ar vienu krāsotāju būtu par maz, jo, ja gadās lielāks pasūtījums, vienatnē nevar tikt galā. Un tad ir viens palīgstrādnieks, kas sagatavo detaļas krāsošanai, kaut ko paceļ, noliek, aiznes. Ja darba daudz, viņam palīgā nāk kāds no krāsotājiem. Partneris, ar ko kopā nodibinājām uzņēmumu, šobrīd nodarbojas ar klientu piesaisti, savukārt es – ar uzņēmuma grāmatvedību, jo pēc izglītības esmu ekonomists,» ar metāla detaļu krāsošanas firmas rutīnu iepazīstina A. Lazdāns.

Šogad jaunus darbiniekus uzņēmējs negrasās meklēt, bet nākamgad, pieaugot apjomiem, noteikti vajadzēšot klāt kādu palīgu darbos.

Darbinieki ir jānopelna

Līga Auziņa, modes līnijas MoshMosh izveidotāja, stāsta, ka viņas vienīgā darbiniece, kas nodarbojas ar šūšanu, drīzāk ir partnera statusā.

«Mēs abas esam pašnodarbinātas personas, un es viņai maksāju par paveikto. Algot kādu darbinieku klasiskā izpratnē es nevaru atļauties, jo tam jānopelna nauda un nepieciešama lielāka stabilitāte,» izklāsta Līga.

Uzņēmēja stāsta, ka pašreiz atradusi arī kādu mākslinieku, kas būtu gatavs sadarboties jaunu zīmējumu izveidē: «Atradu viņu ar draugu draugu palīdzību. Gribētos, lai apdruku zīmējumi būtu izteiksmīgāki, ar dziļāku domu. Cerams, ka šīs sadarbības rezultātā tas izdosies.»

Līga Auziņa atzīst, ka pašlaik tiešām trūkstot laika un spēka, lai paveiktu visu iecerēto tikai un vienīgi saviem spēkiem. Tomēr optimisms liek domāt par rudeni, kad, pēc viņas domām, radīsies laiks jaunu ideju realizācijai.

Efektīvā partnerība

Ar darbinieku pieņemšanu darbā nesteidzas arī klaviermeistars Aivars Tomiņš no Vidzemes.

«Šobrīd man ir viens māceklis, ar kuru sadarbību vēlos virzīt savstarpējas partnerības sliedēs. Sākumā zellis palīdzēja pārvietot instrumentus, pēc tam jau uzticēju veikt sarežģītākus darbiņus. Tāpat arī krāsošanas un galdniecības darbus veic sadarbības partneri – patlaban tas, no visiem viedokļiem raugoties, ir vienkāršākais un kvalitatīvākais risinājums. Mani darba apjomi nav tādi, lai varētu atļauties kādam pastāvīgi maksāt algu, līdz ar to izdevīgāk ir maksāt par gabaldarbiem katram partnerim atsevišķi un saņemt nevainojamu rezultātu, neraizējoties par dīkstāvi vai atbilstoša aprīkojuma iegādi krāsošanai vai finierēšanas darbiem,» situāciju raksturo A. Tomiņš.

Talkā nāks praktikanti

Eļļas spiestuves īpašnieks Reinis Balodis stāsta, ka viņa topošajā spiestuvē paredzēts viens darbinieks, tomēr pagaidām Daugavmalas rapsī strādā tikai uzņēmējs pats. «Būvniecības darbos «paverdzinu» radus un ģimenes locekļus, tiesa gan – šobrīd sācies ražas laiks un vairāk sanāk ņemties pa ražas novākšanas darbiem nekā darboties savā uzņēmumā.»

Uzņēmējs Kristiāns Līcis, kura darbības joma ir dažādu inovatīvu gadžetu izstrāde, stāsta, ka plāno tuvākajā laikā sameklēt praktikantus, kuri vēlētos iemācīties ko jaunu un paralēli tam mazliet arī nopelnīt: «Viens no praktikantiem būtu pārdošanas speciālists, ko es pats varētu apmācīt. Man ir laba pārdevēja pieredze, kurā es esmu gatavs dalīties. Tāpat gribētu atrast dažus studentus no kādas tehniskās koledžas, kas varētu komplektēt apgaismojuma moduļus gaismas baloniem.»

Savukārt topošā suņu higiēnas salona Tīrās ķepas līdzīpašniece Iveta Preisa-Imaka pagaidām grasās iztikt vispār bez darbiniekiem: «Uzņēmumu nodibinājām divatā ar draudzeni un iesākumā pašas arī darbojamies. Vēlāk atkarībā no pieprasījuma varbūt meklēsim arī suņu frizieri, bet pagaidām darām visu pašas.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara citi

Aivars Tomiņš, SIA DoReMiDoReDo, www.klaviercentrs.lv

Uzņēmējs jau pāris dienu stīgo stīgas restaurējamam flīģelim. Neraugoties uz vasaras vidu, darba daudz – gan ar koriem, gan ar instrumentu skaņošanu citiem klientiem. Parasta darbīga klaviermeistara rutīna, saka pats A. Tomiņš. Tikai mājaslapas tapšanas process gan pagaidām uz priekšu īpaši raiti neejot.

Reinis Balodis, SIA Daugavmalas rapsis

Rapša un citu kultūraugu ražas laiks ir mobilizējis ražas novākšanas darbos visu Baložu ģimeni, tāpēc spiestuves ēkas būvniecība ir uz brīdi apstājusies. Tomēr plāns līdz rudenim dabūt māju zem jumta joprojām ir spēkā.

Valters Zirdziņš, SIA Dilles un loki, www.valterarestorans.lv

Valtera Zirdziņa restorāns atkal piedalās Rīgas restorānu nedēļā. Aktuālais Valtera restorāna piedāvājums – trīs Rīgai raksturīgi ēdieni par 15 eiro. Tāpat tuvākajā laikā ieplānots kāds interesants izbraukuma pasākums.

Iveta Preisa-Imaka, biedrība Sniega suņi, www.sniegasuni.lv

Joprojām turpinās remonts jaunveidojamā suņu higiēnas centrā Tīrās ķepas. Ieilgusī problēma ar santehniķiem teju, teju tikšot atrisināta. Attiecībā uz zemes gabala meklējumiem suņu dienas centram – situācija bez izmaiņām. Nekādu jaunumu.

Kristiāns Līcis, inovāciju projekts Greynut, www.greynut.com

Pienākušas gatavās detaļas lielo gaismas balonu elektronikai. Ja vēlies prakses ietvaros palīdzēt jaunajam uzņēmumam pārdot viņu radītos gadžetus vai arī piedalīties elektronisko komponentu komplektēšanas procesā, kontakti ir uzņēmuma mājaslapā.

Andris Lazdāns, SIA VIP Color

Straujos tempos tiek aprīkots un remontēts uzņēmuma birojs. Tas, kas agrāk bija kravas automašīnas saldējamā kamera, ir pārvērties līdz nepazīšanai – paveikta gan sienu, gan grīdu apdare, drīzumā būs ielikti arī logi un durvis.

Līga Auziņa, apģērbu līnija MoshMosh, facebook.com/moshmosh.lv

Tikko sadrukāti pēdējie 150 krekli festivālam Laba daba, un nu jāpošas uz Līgatnes apkaimē notiekošo pasākumu. Tur, starp citu, varēs sastapt arī uzņēmēju Kristiānu Līci, kura baloni tiks izmantoti dažādās dekorācijās.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi