Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Čeku un pavadzīmju drudzis jeb kā jaunie uzņēmēji tiek galā ar grāmatvedību

Liela daļa uzņēmēju noteikti atzīs, ka grāmatvedība ir viena kaitinoša padarīšana, turklāt vienīgais ieinteresētais institūts tās pastāvēšanai ir Valsts ieņēmumu dienests. Tomēr tā gluži nav. Lai gan grāmatvedība tik tiešām ir radīta, lai valsts varētu no uzņēmējiem iekasēt nodokļus, tā ir arī uzņēmuma naudas plūsmu pulsa mērītājs, turklāt ar spēju noteikt, kas īsti uzņēmuma dzīslās cirkulē - peļņa vai zaudējumi.

Divas uzskaites

Klaviermeistars Aivars Tomiņš ir gan pašnodarbināta persona, gan arī SIA īpašnieks un vadītājs. Turklāt kā pašnodarbināta persona viņš no šīgada janvāra ir arī mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs. Izklausās sarežģīti, bet nav tik traki. «Pašnodarbinātajiem ir jāveic vienkāršā izdevumu un ieņēmumu uzskaite, un kā mikrouzņēmuma nodokļa maksātājam man ir jāmaksā tikai 9% nodoklis no apgrozījuma. Faktiski tas nozīmē, ka izdevumus uzskaitīt nav nekādas jēgas, reizi ceturksnī elektroniskās deklarēšanas sistēmā vien jāiesniedz pārskats par ieņēmumiem. Ar SIA gan ir sarežģītāk, tomēr tur šobrīd ir maz darījumu, tāpēc uzņēmuma grāmatvedību uzticu sievai, viņa ir arī grāmatvede pēc profesijas,» Aivars stāsta. Uzskaitei tiek izmantota grāmatvedības programma, savukārt savus pašnodarbinātā ieņēmumus Aivars uzskaita Excel tabulā.

Grāmatvežu dinastijas

«Mēs esam grāmatveži trešajā paaudzē,» smejas krāsotavas VIP Color līdzīpašnieks Andris Lazdāns. Uzņēmuma grāmatvedību kārto viņš pats ar nelielu sievasmātes, kas arī ir grāmatvede, un sievas palīdzību, kas strādā par finanšu auditoru. «Mums tā ir dziļa ģimenes tradīcija, tā ka paši arī tiekam galā. Vēlāk, kad pieaugs apgrozījums, varbūt slēgsim līgumu ar kādu firmu, bet šobrīd savu resursu ir gana, lai to paveiktu,» skaidro Andris, kurš atklāj, ka uzskaites veikšanai speciāli iegādāta grāmatvedības programma Zalktis.

Arī Kristiāna Līča inovāciju uzņēmuma Greynut grāmatvedība ir ģimenes pasākums. «Pamatā visu cenšos darīt pats, bet palīdz arī tēvs - viņam ir licencēta grāmatvedības programma, un viņš lieliski orientējas šajā sfērā.» Kristiāns stāsta, ka patlaban dokumentu nav daudz, tāpēc nekādas lielas problēmas pašrocīgi iesniegt laikā pārskatus neesot. «Cītīgi vācu čekus, sekoju līdzi pārskatu iesniegšanas termiņiem.»

Zalktis vai kurmis

Sniega suņu entuziaste Iveta Preisa-Imaka ir gan biedrības Sniega suņi valdes locekle, gan arī uzņēmuma Tīrās ķepas līdzīpašniece. Viņa stāsta, ka biedrības grāmatvedību līdz šim kārtojusi pati: «Tikai gada beigās, kad jāiesniedz pārskati, piesaistīju profesionāli. Man ir arī kaut kāda maza grāmatvedības programmiņa - neatceros gan, kā precīzi saucās - Zalktis vai Kurmis. Ja es vispār neko nesaprastu, būtu grūti, bet pirms pāris gadiem apmeklēju grāmatvedības kursus, tāpēc ar visu to tikt galā ir mazliet vieglāk.» Profesionāla grāmatvede tiek piesaistīta biežo likumu izmaiņu dēļ, atklāj uzņēmēja. «Tad man tāda drošāka sajūta, ka neuzliks uzrēķinu tikai tāpēc, ka notikušas kādas izmaiņas nodokļu likumdošanā. Man pašai nav laika sekot šādām lietām līdzi.»

Baltas lapiņas kurpju kastē

Eļļas spiestuves īpašnieks Reinis Balodis izmanto iespēju, ko sniedz Lauku konsultāciju centrs. «Pirmajā gadā viņi apmaksā 80% no grāmatvedības pakalpojumu rēķina. Līdz ar to man grāmatvede izmaksā tikai Ls 9 mēnesī,» Reinis stāsta. Lielāko daļu SIA Daugavmalas rapsis grāmatvedības dokumentu pašreiz veido izdevumi par celtniecības materiāliem, tomēr ir arī pirmās ieņēmumu pavadzīmes par izspiedu un tehniskās eļļas pārdošanu.

Arī Līga Auziņa, Moshmosh apģērbu zīmola īpašniece, grāmatvedības kārtošanā piesaista profesionāli: «Lai gan es esmu pašnodarbinātā, kam jāveic vienkāršā uzskaite, turklāt esmu izgājusi grāmatvedības kursus, es pārskatu iesniegšanu uzticu mammas ieteiktai grāmatvedei. Man pašai tam vienkārši nepietiek laika.» Līga atzīst, ka lielākā problēma esot čeki, kas ar laiku izbalo: «Tad gada beigās tev ir pilna kurpju kaste ar baltām lapiņām, kurām vienā pusē ir uzspiests zīmogs. Tad nu tiešām nav skaidrs, ko ar to visu iesākt.»

Čeku karuselis

Visvairāk grāmatvedības pakalpojumus izmanto Valtera Zirdziņa restorāns. Grāmatvede viesojas uzņēmumā reizi nedēļā un bez grāmatvedības risina arī personālvadības jautājumus. Uzņēmējs stāsta, ka restorāna grāmatvedība ir sarežģīta: «Ir liels čeku un pavadzīmju daudzums, liela apmaksājamo rēķinu plūsma. Esam vienojušies, ka grāmatvede ieliek interneta bankā arī maksājumus, kurus man vajag tikai apstiprināt, un regulāri informē par situāciju ar PVN un citiem nodokļu maksājumiem, kopā arī plānojam naudas plūsmas.» Uzņēmējs stāsta, ka ikmēneša rēķins par grāmatvedības pakalpojumiem atkarīgs no veicamā darba apjoma. «Cenšos jau, lai visi tēriņi būtu nosegti ar smukām pavadzīmēm, tomēr ļoti bieži gadās arī čeki, piemēram, iepērkoties tirgū, un tie nu atkal jāvada iekšā ar roku,» Valters teic.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara citi

Aivars Tomiņš, SIA DoReMiDoReDo, www.klaviercentrs.lv

«Stīgas ir, mehānika ir, vienīgais, kas atlicis, - flīģeli līdz galam nokrāsot,» par šīsnedēļas veikumu stāsta Aivars. Nu jā, bez tā visa, protams, atlicis arī tāds nieks kā instrumenta skaņošana.

Reinis Balodis, SIA Daugavmalas rapsis

Reinis divas dienas pavadījis izstādē Riga Food 2013: «Pirmā diena bija ļoti interesanta, tā bija tāda kā biznesa diena. Iepazinos ar kādas lielveikalu ķēdes pārstāvi, kas ir ļoti ieinteresēts manā produkcijā.»

Valters Zirdziņš, SIA Dilles un loki, www.valterarestorans.lv

Klientu nemanīti, restorānā notiek remontdarbi. Jaunajā zālē tiek demontēti griesti, un Valteram jāizdomā, ko iesākt ar grīdām - slīpēt un atjaunot vai arī plēst nost un taisīt pa jaunam. Drīz arī braukšot galdnieks skatīties, ko darīt ar letēm.

Iveta Preisa-Imaka, biedrība Sniega suņi, www.sniegasuni.lv

20. septembris ir datums, kad četrkājaiņu tīrības servisa iestādē Tīrās ķepas tiks vannots pirmais četrkājainis. Iveta stāsta, ka viss jau esot pierakstīts un sarunāts. Vēl tik jāpabeidz remonts. Cerams, ka izdosies.

Kristiāns Līcis, inovāciju projekts Greynut, www.greynut.com

Salīgtais uzņēmuma Greynut investors ir iedevis līdzekļus gaismas balonu detaļu iegādei, kas nu jau ir pasūtītas no Ķīnas. Tāpat firma ir uzaicināta prezentēt savus balonus kādas pasākumu aģentūras atklāšanas ballē: «Sapazināmies kādā festivālā, un viņi mūs uzaicināja,» stāsta Kristiāns.

Andris Lazdāns, SIA VIP Color, www.colorvip.lv

Uzņēmējs ir devies klientu medībās - tiek apbraukāti apkārtnes uzņēmumi un ražotnes un meklēti sadarbības partneri. «Cenšamies uzrunāt arī ārvalstu pasūtītājus, liekam sludinājumus, lūk, arī mājaslapa ir palaista.»

Līga Auziņa, apģērbu līnija Moshmosh, facebook.com/moshmosh.lv

Kļūst auksts, nāk ziema, un īsos krekliņus vairs tik labi nepirks. «Jāsāk ražot kaut kas ar garākām piedurknēm,» Līga spriež. Tāpat tiek papildināti veikaliem iedoto preču krājumi, jo pircēji Moshmosh ir ļoti iecienījuši.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi