Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
  • 20. novembris, 2020, 13:05

Melu tvertne: Balso miruši cilvēki

Novembra sākumā ASV notika vēlēšanās, kurās spēkojās Republikāņu partijas kandidāts Donalds Tramps un Demokrātu partijas virzītais Džo Baidens. Vēlēšanas noritēja ļoti saspringtā gaisotnē, jo jau pirms vēlēšanām prezidents D. Tramps bija sācis apgalvot, ka vēlēšanas būt negodīgas, ka balsis par viņu tiks izmestas miskastē un ka valstī notiks līdz šim nepieredzēta mēroga krāpšanās. Nav pārsteigums, ka pēc vēlēšanām, kurās D. Tramps zaudēja, šie mīti tik atkārtoti un tos pārņēma arī citas ārvalstu dezinformācijas izplatīšanas vietnes.

Balso miroņi (Rossia 1)

Rossia 1 TV kanālā trīs dienas pēc vēlēšanām sarunu raidījumā 60 минут по горячим следам tika izteikts apgalvojums, ka ASV vēlēšanās vairāk nekā miljons balsu tika iesniegtas no personām, kuras ir mirušas. 

Šī ideja, ko izmanto ne tikai šis raidījums, bet vikrne dažādu dezinformācijas izplatīšanas kanālu, ir aizgūta no ASV domnīcas Judicial Watch. Taču domnīca nevienā brīdī nav norādījusi, ka vēlēšanās ir piedalījušies miruši cilvēki. Patiesībā konkrētais raksts, ko nepilnīgi citē gan raidījums, gan citi avoti runā par to, ka vikrnē ASV štatu nav sakārtota vēlētāju reģistrācijas sistēma. Domnīca neuzskata, ka tie nelikumīgi vēlētāji vai miruši vēlētāji, tieši pretēji, tiek norādīts, ka štati pārkāpj likumu, jo netiek sakārtota vēlēšanu sistēma. 

Iespējams, ka ideju krievijas raidījumam teikt, ka balsojuši "zombiji" nejauši deva pati domnīca, nosaucot šos vēlētājus par "spokiem." Domnīca norāda, ka nesakārtoti vēlētāju saraksti štatos noved pie apjukuma un potenciāliem pārkāpumiem.

Raidījuma vadītāji Olga Skabejeva un Jevgēnijs Popovs apgalvo, ka vēlēšanās ir notikusi plaša mēroga krāpšanās. Attiecīgi tiek norādīts, ka Džo Baidens vēlēšanās uzvaru ieguvis negodīgi. 

Šim apgalvojumam nav pamatojuma. Vikrne dažādu neatkarīgu vēlēšanu novērotāju, tajā skaitā EDSO pārstāvji norādījuši, ka nav pamata uzskatīt, ka vēlēšanās notika masveida krāpšanās. Tā vietā EDSO norāda, ka ASV politiķi un amatpersonas radīja apjukumu un nevajadzīgi palielināja saspringumu vēlētāju vidū. 

{{banner}}

Raidījums arī pārmeta ASV medijiem, kuri pārtrauca prezidenta runas tiešraidi, kurš viņš apgalvoja, ka ir uzvarējis vēlēšanas vēl pirms tika saskaitīts vairums balsu. Krievijas medijs pārmet, ka kāds ASV žurnālists prezidentam D. Trampam uzdeva jautājumu: "Vai jūs neprotat zaudēt ar godu?" ("Are you sore a loser?"

Savukārt studijā uzaicinātie eksperti izmantoja situāciju, lai pievērstu uzmanību Krievijas iekšpolitikas notikumiem. Viņi ironizēja, ka Krievijā ir virkne "vēlēšanu falsifikācijas eksperti." Proti, notika atsaukšanās uz Krievijas nevalstiskajām organizācijām, kuras iepriekš ir cēlušas trauksmi par iespējamiem vēlēšanu pārkāpumiem prezidenta un pašvaldību vēlēšanu laikā. Šajā brīdī raidījuma vadītājs J. Popovs iestarpina, ka šīs organizācijas vēlas, lai Krievijā lietas notiktu kā ASV un tajā brīdī tiek palaisti video materiāli ar protestiem ASV. Video attēlos redzami grautiņi un sadursmes ar likumsargiem, kas notika laikā, kad virknē ASV pilsētu iedzīvotāji protestēja pret rasu nevienlīdzību. 

Studijā bija pulcēti Krievijas prezidentam un Kremlim lojāli eksperti, kas izmantoja šo situāciju, lai Krievijas iedzīvotājiem censtos radīt kontrastu starp haosu ASV un mierīgo situāciju valstī. Protams, komentētāji nepiemin, ka neatkarīgi vēlēšanu novērotāji šogad vasarā konstatēja "līdz šim nepieredzēta mēroga krāpšanos" tautas nobalsošanā par konstitūcijas grozījumiem, kas ļauj V. Putinam vēl divas reizes ieņemt prezidenta krēslu. 

Raidījuma vadītāja arī pajoko, ka "pagājušajā reizē vēlēšanās iejaucāmies mēs, bet šoreiz nē," taču D. Tramps "it kā" zaudē. 

Tāpat raidījumā izskan, ka ASV vadīs nevis Dž. Baidens, bet gan finansists Džordžs Soross. Tikmēr citi, ka valsti patiesībā vadīs Kamala Herisa. 

Klasiska sazvērestības teorija, kas tiek izplatīta visā pasaulē, bet it sevišķi Krievijā un Austrumeiropas valstīs. Tiek apgalvots, ka finansists un filantrops Džordžs Soross izmanto savus finansu līdzekļus, lai ietekmētu virkni pasaules valstu valdības un sabiedrības. 

--

Baidens ASV ieviesīs diktatūru (www.geopolitica.ru)

Itāļu valodā, bet Krievijā reģistrēts portāls apgalvo,ka, ja demokrātiem izdosies nozagt ASV prezidenta vēlēšanas, viņi izmantos globālo pandēmiju, lai uzbruktu pilsoniskajām brīvībām un izveidotu totalitāru diktatūru ASV.

Šajā rakstā kopā tiek savītas vairākas sazvērestības teorijas, tādējādi, iespējams, piesaitot plašākas auditorijas un pievēršot tās aizvien vairāk dezinformācijai.

Kā jau iepriekš minēts, nav nekādu pierādījumu, ka vēlēšanās būtu notikusi būtis krāpšanās

Tāpat arī nav nekāda pamata uzskatīt, ka Džo Baidens - politiķis ar teju piecdesmit gadu ilgu pieredzi ASV Senātā - grasās mainīt valsts pārvaldes sistēmu un ieviest totalitārismu. 

Vietnē tiek skaidrots, ka jau šobrīd daudzas valdības ir izmantojušas jaunā kornavīrusa izraisīto slimību Covid-19 kā ieganstu, lai veiktu vēsturē lielāko cilvēku eksperimentu, izmantojot terorismu un propagandu. Valdības, nevis vīruss, cilvēkus ir pārveidojušas par aitām un liellopiem: miljardiem cilvēku ir spiesti dzīvot mājas arestā, apgalvot portāls. 

Šādi apgalvojumi izskanējuši, gan Krievijas dezinformācijas kanālos, gan arī citviet pasaulē. Daudzās pasaules valstīs ir notikuši plaši protesti, kas iebilst pret ierobežojumiem, kas ieviesti, lai apturētu bīstamā vīrusa izplatību. Šis raksts tikai atražo jau iepriekš paustos melus. 

Raksts tālāk apgalvo, ka amatpersonas visā pasaulē ir pielietojušas slepenas psiholoģiskās manipulācijas metodes, kuras tiek izmantotas militārajā jomā, lai masām liktu pieņemt totalitārismu kā risinājumu. 

--

REDAKCIJAS KOMENTĀRS:

Raivis Vilūns, laikraksta Diena.lv žurnālists

Šeit ir redzams klasisks veids kā tiek sagrozīti dažādi fakti un dažādi "eksperti" manipulē ar informāciju, lai sasniegtu sev tīkamus mērķus. Proti, lai gan Krievijas TV materiāli runā par ASV notiekošo, patiesībā tas lielā mērā ir paredzēts, lai krieviem demonstrētu, cik ASV, kas mēdz pārmest Krievijai par dažādiem pārkāpumiem, ir slikti. V. Putina ieviestā "kārtība" tiek pretnostatīta D. Trampa un Dž. Baidena "haosam."


 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta Melu Tvertne saturu atbild SIA Izdevniecība Dienas Mediji. Projekta redaktors Raivis Vilūns.

 



Ziņo par meliem

Informē mūs par ziņām, kuras tev šķiet nepatiesas - mēs noskaidrosim, kā ir patiesībā!

Jaunākie meli