Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
  • 31. oktobris, 2020, 12:52

Sazvērestības ieskauj pasauli

Aizvadīto gadu laikā gan ASV, gan citviet pasaulē strauji izplatījusies sazvērestības teorija par starptautisku bērnu asinis dzerošu pedofilu sātana pielūdzēju kultu, kas kontrolē visus pasaules notikumus, un tā vienīgais pretinieks ir tagadējais amerikāņu prezidents Donalds Tramps. Šo teoriju saīsinājumā sauc par QAnon. Lai arī šīs idejas apraksts izklausās absurds, strauji pieaugošā popularitāte dezinformācijas pētniekiem ir likusi sist trauksmes zvanus.

Sazvērestības teorijas pirmsākumi meklējami anonīmā interneta forumā 4chan, kur kāds lietotājs 2017. gada oktobrī, izmantojot segvārdu "Q", apgalvoja ka ir augstu stāvoša amatpersona ASV valdībā ar pieeju ārkārtīgi slepenai un klasificētai informācijai. NBC News raksta, ka vēlāk teoriju aktīvi pārņēmuši D. Trampa atbalstītāji.

Īpašu vērību rada straujais izplatīšanās ātrums un ticībai tai dažādos sabiedrības līmeņos. Piemēram, ASV viceprezidenta Maika Pensa Twitter profilā 2018. gadā parādījās attēls, kur viņš sarunājas ar policijas specvienības pārstāvi, uz kura ekipējuma ir redzama ar QAnon saistīta simbolika. The Washington Post raksta, ka par šo teoriju pozitīvi vai neitrāli izteikušies arī vairāki ASV Republikāņu partijas politiķi. Lai gan D. Tramps nav tai paudis tiešu atbalstu, viņš vairākkārt ir atteicies to nosodīt un sacījis: "Es nezinu daudz par šo kustību, izņemot to, ka es viņiem ļoti patīku. Un es to novērtēju."

CNN vēsta, ka ASV Federālās izmeklēšanas birojs šo kustību ir raksturojis kā "iekšzemes terorisma draudu". The Washington Post raksta par gadījumu, kad viens teorijas sekotājs nobloķējis satiksmi, pieprasot valdībai atklāt sazvērestību, kamēr kāds cits Ņujorkā nogalinājis ar mafiju saistītu personu. Slepkavība, kā liecina izmeklēšana, bijusi saistīta nevis ar organizēto noziedzību, bet ar slepkavas ticību, ka mafijas pārstāvis kalpo sātanistiem. Iepriekš šis pats cilvēks centies arestēt Ņujorkas mēru Bilu de Blazio. QAnon "pretinieku""\ vidū pārsvarā ir Demokrātu partijas politiķi. "Katru reizi, kad kāds tiek identificēts kā mērķis, palielinās iespēja, ka pret viņu varētu tikt veikts uzbrukums," komentējusi psiholoģe Šerila Paradisa.

{{banner}}

Vācijā, kā liecina The New York Times, ir apmēram 200 tūkstoši cilvēku, kas vismaz daļēji tic šai teorijai. Protestos, kas vērsti pret valdību un Covid-19 ierobežojumiem, regulāri parādās arī QAnon plakāti. Datu analītiķis Jozefs Holnburgers secinājis, ka teorijai izplatīties apzināti palīdzējušas dažādas radikāli labējo kustības. "Es biju šokēts, ka teorija šeit ir ieguvusi šādu inerci," komentējis parlamenta deputāts Patriks Zēnsburgs. Arī radikālā politiskā partija AfD savos sociālo mediju kontos ir izmantojusi ar QAnon saistītus saukļus. Vācu izlūkošanas dienesta pārstāvis Stefans Krāmers skaidrojis, ka QAnon netieši atbalso fašistiskās idejas, bet labējā ekstrēmisma pētnieks Miro Dītrihs sacījis, ka šīs stāsts ir ļoti līdzīgs tiem, kuri apgalvoja, ka ebreji dzerot kristiešu bērnu asinis. Tas pārņemts no romiešiem, kas to apgalvoja par kristiešiem.


Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta Melu Tvertne saturu atbild SIA Izdevniecība Dienas Mediji. Projekta redaktors Raivis Vilūns.



Ziņo par meliem

Informē mūs par ziņām, kuras tev šķiet nepatiesas - mēs noskaidrosim, kā ir patiesībā!

Jaunākie meli