Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
  • 18. septembris, 2020, 14:23

Melu tvertne: Navaļnija indēšana - uzbrukums Krievijai

Aizvadīto nedēļu laikā dažādos ar Kremli tieši vai netieši saistītos medijos parādījušies materiāli, kas vēsta, ka apgalvojumi par Krievijas saistību ar Vladimiram Putinam netīkamā opozicionāra Alekseja Navaļnija saindēšanu ir Rietumu centieni kaitēt Krievijai. Citviet izskanējušas versijas, ka patiesībā Navaļniju saindēja britu izlūkdienesta darbinieki.

 

Avots specdienestos: Navaļnija saindēšanā varētu būt vainojama MI6 aģente (avots: nk.org.ua)

Portālā publicēta intervija ar polittehnologu Vladislavu Rogimovu, kurš apgalvo, ka viņam uzticami avoti Vācijas izlūkdienestā ir pavēstījuši, ka Kremļa opozicionāru, iespējams, ir saindējuši britu izlūkdienesta MI6 aģenti. Pie tā tiek vainota sieviete vārdā Marija Pevčiha, kas, kā apgalvo krievu mediji strādājusi britu parlamentā un draudzējusies ar Mihailu Hodorkovski

Ziņā tiek izmantots klasisks viltus ziņu paņēmiens, kas nevilšus atbrīvo no atbildības gan teksta autoru, gan intervējamo, proti, notiek atsaukšanās uz trešo personu, kura, protams, paliek anonīma. Tādējādi faktiski apgalvojumi nav pierādāmi, bet vienlaikus tie ir iepludināti informācijas telpā, kur tos var pārpublicēt un pavairot citas vietnes, tādējādi jau atkal dodot papildu uzticamību, paviršas informācijas pārbaudes gadījumā. 

Tāpat vienlaikus notiek centieni novirzīt vainu par Navaļnija, kurš ir Krievijā populārākais prezidenta Vladimira Putina kritiķis, saindēšanu uz Rietumu valstu aģentiem. 

Viņš apgalvo, ka Navaļnijam iedotas vielas, kuras ātri pamet organismu un tādēļ nav konstatējamas. Savukārt atbildot uz jautājumu, kuram Navaļnijs tik ļoti traucēja, ka viņu nolēma saindēt, Rogimovs saka: "Nevienam." Proti, viņaprāt tie ir tikai kārtējie Rietumu valstu centieni "traucēt Krievijai."  Šādas operācijas esot uzsāktas jau kopš 2000. gadu sākuma. 

{{banner}}

Sākotnēji Krievijas medijos tika izplatītas versijas, ka Navaļnijs, iespējams, pats ir lietojis kādas vielas, kas izraisījušas šādu reakciju. Tomēr pierādījumiem augot, tiek virzītas teorijas, ka saindēšana notikusi, bet par to nav atbildīga Krievija. 

Jāatgādina, ka nervu paralizējošās grupas Novičok vielas paliekas opozicionāra ķermenī par spītu krievu ārstu apgalvojumiem, jau pirmajās dienās, kad Navaļnijs bija pārvests uz Berlīni, konstatēja vācu ārsti. Savukārt šonedēļ to apstiprināja arī laboratorijas Francijā un Zviedrijā.

Svarīgi zināt, ka šīs pašas grupas vielas tika izmantotas 2018. gadā, kad divi Krievijas aģenti Lielbritānijā centās nogalinās bijušo Krievijas aģentu Sergeju Skripaļu un viņa meitu. Tolaik mediji ziņoja, ka "Novičok" ražots kādā bāzē Krievijas Saratovas apgabalā.

 

Kam izdevīga Navaļnija sāga? (avots: rt.com)

Kremļa atbalstītā kanāla RT angļu valodā skanošajā raidījumā apgalvots, ka Navaļnija saindēšanas pārmetumi nav nekas cits kā vien kārtējais Rietumu uzbrukums Krievijas varenībai. 

Krievijas medijos brīžos, kad ārvalstu mediji vai arī vietējie opozicionāri norāda un Kremļa pastrādātajām nelikumībām, regulāri izskan apgalvojums, ka tas ir saistīts nevis ar reālām problēmām, bet gan ar Rietumos valdošo rusofobiju. Tādējādi prezidents Putins un viņa līdzgaitnieki ilgtermiņā Krievijas sabiedrībā rada sajūtu, ka rietumnieki krieviem un Krievijai vēl tikai sliktu. 

"Tas, ko mēs redzam ir daļa no ilgtermiņa kampaņas pret Krieviju, jo Krievija ir supervara un tas ir tas, ko amerikāņi un briti ienīst," diskusiju raidījumā Bullhorn apgalvo britu publicists Markuss Papadopuls

Jānorāda, ka šis autors ir biežs RT viesis un iepriekš ir noliedzis Serebreņicas slaktiņu, kura laikā 1995. gadā tika nogalināti vismaz astoņi tūkstoši cilvēku, kā arī ir atbalstījis Ķīnas centienus pilnībā pakļaut Honkongu. 

Tāpat raidījumā izskanējis viedoklis, ka patiesībā tas viss ir "gambīts", lai panāktu, ka Vācieši atsakās no saviem plāniem pabeigt Nord Stream 2 izbūvi. 

Tā ir taisnība, ka gan ASV, gan Baltijas valstis ir ilgstoši iebildušas pret Nord Stream 2 izbūvi, norādot, ka tas palielinās Eiropas Savienības valstu atkarību no Krievijas. 

Vienlaikus Vācijas kanclere Angela Merkele ir paziņojusi, ka, neskatoties uz Navaļnija saindēšanu, valsts plāno pabeigt Nord Stream 2 projektu

 

REDAKCIJAS KOMENTĀRS:

Raivis Vilūns, laikraksta Diena žurnālists

Šeit ir redzamas tipiskas propagandas viltus ziņas, kuru mērķis ir izplatīt pēc iespējas vairāk dažādu teoriju un māņu, lai "apslāpētu" patiesās informācijas izplatību.

Vienlaikus var redzēt arī Kremļa vēstījumos ierastos centienus novelt vainu uz citiem un visus pārmetumus reducēt līdz - "Rietumu valstis ir rusofobiskas". 


 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta Melu Tvertne saturu atbild SIA Izdevniecība Dienas Mediji. Projekta redaktors Raivis Vilūns.



Ziņo par meliem

Informē mūs par ziņām, kuras tev šķiet nepatiesas - mēs noskaidrosim, kā ir patiesībā!

Jaunākie meli