Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
  • Avots: vesti.bb.lv, sputniknewslv.com
  • 29. janvāris, 2019, 20:07

Melu tvertne: Tev nebūs ēst

Janvāra vidū Latvijas sociālajos medijos izraisījās diskusija par to, vai Krimuldas novada pašvaldības lēmums - piešķirt labākās sekmes saņēmušajiem skolēniem brīvpusdienas, ir labākais veids kā motivēt jauniešus uz mācībām. Šo gadījumu nekavējās savā labā izmantot arī dažādas "klikšķu mednieku" un "Latvijā viss ir slikti" vietnes, lai kārtējo reizi parādītu, cik "traģiska" situācija ir Latvijā.

Ziņas latviešu valodā pārpublicētas saglabājot oriģinālo avota rakstību un izteiksmes veidu - netiek labota gramatika. 

Absurds: deputāti nolēmuši, ka pusdienu pieejamība skolās būs atkarīga no atzīmēm (vesti.bb.lv)

Teicamnieki Krimuldas vidusskolās un Garlība Merķeļa sākumskolā saņems bezmaksas pusdienas, lēmumus Krimuldas novada domes deputāti. 

Ziņa tulkota no krievu valodas. Oriģinālais teksts lasāms šeit - Абсурд:депутаты решили, что доступность обедов в школах будет зависеть от оценок

Deputāti nolēmu no pašvaldības līdzekļiem pusdienām piešķirt 1,90 eiro dienā, bet tikai tiem skolēniem, kuri vidējā balle par 2018/2019 mācību gadu nebūs zemāka par 7,5. 

Sākumskolā ir noteikta tāda pati vidējā ballē, bet piešķirts nedaudz mazāk naudas - 1,28 eiro teicamniekam.  

Ziņā izmantots maldinošs virsraksts, kas izvēlēts, lai piesaistītu lasītāju uzmanību un kārtējo reizi pasvītrotu "Latvijas valsts pagrimumu". Proti, teksta autors netieši paziņo, ka ēst dabūs tikai gudrākie bērni, lai gan tā ir nepatiesība. Krimuldas pašvaldība, kā portālam Diena.lv skaidroja pašvaldības vadītājs, piedāvā bezmaksas pusdienas arī maznodrošinātajiem. 

--

Krimuldā ierosina skolēnus ēdināt bez maksas par labām sekmēm (sputniknewslv.com)

Pašvaldības galva Linards Kumskis paziņojis, ka valstij jāizdod vairāk naudas par tiem, kuri labāk mācās, jo no teicamniekiem, pēc viņa domām, vēlāk būs vairāk labuma.

{{banner}}

Krimuldas pilsētas domes deputāti ierosinājuši nodrošināt bezmaksas pusdienas vietējo skolu audzēkņiem ar labām sekmēm, vēsta Rossijskaja gazeta.

Deputāti iesaka attiecināt priekšrocību uz skolēniem, kuru vidējās sekmes 2018./19. mācību gadā – 7,5 balles. Katrām pusdienām piedāvāts piešķirt no budžeta 1,90 eiro. Veselības ministrija un Izglītības kvalitātes valsts dienests iniciatīvu neatbalstīja – ierēdņi uzsvēra, ka mācību procesu nav iespējams saistīt ar bērnu vajadzību pēc ēdiena.

Taču pašvaldības galva Linards Kumskis uzstāj uz sava. Piemēram, viņš paziņoja, ka valstij vajagot tērēt vairāk naudas par tiem, kuri labāk mācās, jo no teicamniekiem, viņaprāt, nākotnē būs vairāk labuma.

Vecāki sociālajos tīklos uzbruka politiķiem – izskanēja ierosinājums barot tikai tos, kuri pieņem sabiedriski lietderīgus likumus. "Nelaime ir bērnu dalīšanā. Ja jums ģimenē viens bērns uzrakstīs kontroldarbu teicami, bet otrs saņems neapmierinošu atzīmi, jūs otro arī nebarosiet?", "Bezmaksas pusdienas jāpiedāvā trūcīgo ģimenēm, citu variantu nav" – iedzīvotāji pauda sašutumu un piezīmēja, ka tādas idejas būtu iedzīvojušās senajā Spartā, kur "nesekmīgos bērnus nometa no klints".

Tāpat kā iepriekšējā ziņā arī šeit nav pateikts, ka pašvaldība palīdz arī mazāk turīgo ģimeņu bērniem. Tiek uzsvērts konflikts.

Iepriekš vēstīts, ka valsts katra skolēna pusdienām piešķir 1,42 eiro. Paši uzņēmumi, kuri piegādā produktus skolēniem, jau kuro gadu norāda, ka ir nereāli pagatavot garšīgas pusdienas par 1,42 eiro. Atgādināsim, ka bezmaksas pusdienas 1.-4. klašu skolēniem finansē valsts.

Daži vecāki iesaka pusdienām piešķirto naudu ieskaitīt e-talonos, lai bērni ar to palīdzību varētu skolā apmaksāt iepatikušos ēdienu.

Taču, piemēram, pērn Rīgas dome piešķīra 1,3 miljonus eiro bezmaksas pusdienām 10.-12. klašu skolēniem pirmajā pusgadā (13 806 bērni). Tāpat kā agrāk, uz pašvaldības rēķina šogad pusdieno 5.-9. klašu skolēni. Siltas pusdienas saņems 27 tūkstoši bērnu, un pilsētas kasei tas izmaksās 7,6 milj. eiro.

Aizvadītajā gadā Latvijas Ministru kabinets apstiprināja Veselības ministrijas ierosinātos skolēnu uztura normu grozījumus. Tie paredz skolu un bērnudārzu piedāvāto ēdienu enerģētiskās vērtības samazināšanu. Vienlaikus būtiski jāpieaug dārzeņu un augļu, piena un tā produktu daudzumam. Turklāt mācību iestādēm ļauts ieviest veģetāro ēdienkarti pēc vienošanās ar vecākiem un dietologiem.

 


Redakcijas komentārs

Raivis Vilūns, portāla Diena.lv žurnālists

Šāda veida ziņas tiek izmantotas, lai demonstrētu Latvijas politiķu nekompetenci un cietsirdību. Turpinot ierasto stāstu, ka "Latvijā viss ir slikti". Lai gan ziņu tekstos formāli nav melots, informāciju var uzskatīt par tendenciozi pasniegtu. Netiek norādīts, ka palīdzība tiek dota arī maznodrošinātājiem bērniem.

Šeit gan jānorāda, ka Krimuldas pašvaldības lēmumu portālam Diena.lv kritizēja arī Izglītības kvalitātes valsts dienesta uzraudzības departamenta direktors Uģis Zīvarts, norādot, ka skolēnus varētu motivēt citādos veidos, jo šāda bonusu sistēma uzliek papildu spriedzi pedagogiem. Diena.lv rakstu lasiet šeit: <a href="https://diena.lv/raksts/latvija/zinas/brivpusdienas-par-atzimem-un-lidzigi-bonusi-var-palielinat-spriedzi-skola-14212584&quot;&gt;Brīvpusdienas par atzīmēm un līdzīgi bonusi var palielināt spriedzi skolā</a>

Šīs ziņas atbilst kategorijai - "Viss ir slikti".


Ziņo par meliem

Informē mūs par ziņām, kuras tev šķiet nepatiesas - mēs noskaidrosim, kā ir patiesībā!

Jaunākie meli