Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
  • Avots: Manaoga.lv, Abiem.lv
  • 8. janvāris, 2019, 20:32

Melu tvertne: Kardiologi par sieru un taukiem

Portālos Manaoga.lv un Abiem.lv publicēti ārzemju kardiologu uztura ieteikumi. Manaoga.lv rakstā apgalvots, ka kardiologi rekomendē katram, kurš vēlas rūpēties par savu sirds veselību, dienā apēst 40 gramus siera, savukārt portāla Abiem.lv rakstā teikts, ka britu kardiologs Asims Malhotra saviem pacientiem iesaka lietot uzturā produktus ar bagātīgu tauku saturu un turēties tālāk no visiem holesterīnu pazeminošiem produktiem. Tāpat britu kardiologs uzsver, ka "tieši cukurs ir ļaunākais cilvēka organisma ienaidnieks". Aicinājām uztura speciālisti Evu Kataju komentēt kardiologu ieteikumus.

Ziņas pārpublicētas saglabājot oriģinālo avota rakstību un izteiksmes veidu - netiek labota gramatika. 

IZCILA KARDIOLOĢE: "VISIEM SAVIEM PACIENTIEM IESAKU SIERU. LIETA TĀDA, KA TAS…" (Manaoga.lv)

Mūsdienu pasaulē cilvēki, kas cieš no sirds un asinsvadu slimībām, diemžēl, kļūst arvien vairāk. Sasteigtais dzīves ritms praktiski neatstāj mums laiku, lai pagatavotu veselīgu pārtiku, un lielākā daļa planētas strādājošo iedzīvotāju lielāko daļu laika pavada pie datoriem.

Šiem un daudziem citiem faktoriem ir ļoti negatīva ietekme uz sirdsdarbību. Lai „motors” nesalūztu, jums jāieklausās pieredzējušas kardioloģes padoms un jācenšas savā ikdienā izkopt veselīgs dzīvesveids. Tas, ka alkohols un nikotīns kaitē veselībai vairs nevienam nav pārsteiguma. Mēs dzirdam par dažāda veida aizliegumiem, bet par to kā saglabāt sirds veselību aizvien retāk.

Rakstā netiek minēts kardioloģes vārds. 

Kā uzlabot sirdsdarbības sistēmu

Šajā rakstā mēs vēlamies pastāstīt par interesantu pētījumu, ko veica Somijas zinātnieki. 25 gadus pētnieki ir novērojuši vairāk nekā 2000 dalībnieku, kuri tika sadalīti grupās atkarībā no tā, cik daudz piena produktu viņi patērē, kādu dzīvi dzīvo un ko lieto ikdienas uzturā.

Eksperimenta rezultāti satrieca visu pasauli:

  • dalībnieki, kuri savā uzturā regulāri iekļāva fermentētus piena produktus, bija mazāk pakļauti sirds slimībām;
  • cilvēkiem, kuri bieži ēda saldējumu un sviestu, bija lielāks risks saslimt ar koronāro sirds slimību.

Tad pētījumus turpināja zinātnieki no Ķīnas un Nīderlandes. Viņi analizēja medicīniskās kartes un aptuveno uzturu 200 000 cilvēku un pamanīja pārsteidzošu modeli: cilvēkiem, kas ēda sieru, bieži samazinājās koronāro sirds slimību saslimšanas risks par 14% un insulta risks par 10% (salīdzinot ar tiem, kuri sieru nelietoja).

{{banner}}

Kardiologs Andris Skride (A/P) skaidro: "Jā, patiešām konkrētajā pētījumā tika novērota sakarība starp maza siera daudzuma uzņemšanu uzturā un mazāku risku kardiovaskulārajām saslimšanām. Lieku uzsvaru uz "mazu" daudzumu, jo 40 grami ir sērkociņa kastītes izmēra porcija, un pētījumā risks atkal pieauga siera daudzumam palielinoties. Šeit jāatzīmē tas, ka šī pētījuma dizains neizslēdz varbūtību, ka cilvēki, kas lietoja sieru, vienkārši dzīvoja veselīgāk, vairāk nodarbojās ar sportu utt., jo nenotika dalībnieku atlase."

Šī iemesla dēļ kardiologi rekomendē uzturā iekļaut 40 g siera dienā katram, kurš vēlas rūpēties par savu sirdsveselību.

Uztura speciāliste Eva Kataja skaidro: "Siers ir brīnišķīgs produkts, kas cilvēka organismu apgādā gan ar olbaltumvielām un taukiem, gan arī vitamīniem un minerālvielām, kā, piemēram, kalciju, tāpēc to ir vērts iekļaut savā uzturā. 40 grami atbilst vienai piena produktu porcijai, bet tikpat labi var lietot uzturā biezpienu, nesaldinātu jogurtu, kefīru vai kādu citu piena produktu. Tikai siera ēšana vien noteikti nepasargā no sirds slimībām, turklāt, bez tā var arī iztikt."

Tāpat Kataja piebilst, ka "pēc viena pētījuma mēs nevaram izdarīt tik kategoriskus secinājumus, ka visi kardiologi tagad iesaka uzturā lietot sieru."

--

Britu kardiologs pārsteidz pasauli! Lūk kas ir iemesls liekajam svaram un sirds un asinsvadu slimībām! To pierāda vairākkārtējie pētījumi! (Abiem.lv)

Daudzās veselības problēmās, tādās kā asinsvadu aizkaļķošanās, sirds un asinsvadu  slimību riska paaugstināšanās un aptaukošanās, vaino taukus.

Taču Asims Malhotra, britu kardiologs apgalvo pretējo. Un viņš nav vienīgais profesionālis, kas problēmu skata no šīs puses.

Pēdējie pētījumi pierādījuši, ka tieši cukurs ir ļaunākais cilvēka organisma ienaidnieks.

"Tas, ka cukurs mūsu uzturā ir stipri vairāk kā vajadzētu, ir fakts, un tas nudien veicina daudzu veselības problēmu rašanos. Bet lielai daļai sabiedrības arī tauki uzturā ir krietni par daudz. Rezultātā rodas aptaukošanās, kas ļoti tiešā veidā veicina sirds slimības," norāda uztura speciāliste Eva Kataja.

Doktors Malhotra piebilst, ka produkti ar augstu tauku saturu ir pat labvēlīgi vispārējam veselības stāvoklim, un ir pietiekoši pierādījumu tam, ka tauki neizraisa sirds un asinsvadu problēmas.

Kataja uzsver, ka ne jau tauki ir vienīgie vaininieki pie sirds slimībām, un svarīgi ir arī kādus taukus mēs lietojam, jo trans tauki pavisam noteikti veicina sirds slimību rašanos.

Viņš uzskata, ka diētas, kurās ietverti tauki, pat aizsargā no sirds - asinsvadu slimībām un 2.tipa cukura diabēta.

Doktors Asims Malhotra saviem pacientiem rekomendē ēst vairāk taukus un izvairīties no beztauku produktiem. "Mani pacienti ir šokā, kad es viņiem piedāvāju produktus ar bagātīgu tauku saturu un iesaku turēties tālāk no visiem it kā
holesterīnu pazeminošiem produktiem,"paskaidro kardiologs.

"Neieteiktu vieglprātīgi attiekties pret taukus saturošu produktu lietošanu uzturā, jo visam ir jābūt ar mēru un jāatbilst ikdienas fiziskajām aktivitātēm," piebilst Kataja.

Dr. Malhotra paskaidroja, ka tieši beztauku produkti paaugstina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām un piebilda, ka tauki nav aptaukošanās iemesls. 

Kardiologs Andris Skride norāda, ka šajā rakstā  ir ļoti daudz nepamatotu apgalvojumu. 

"Protams, tauki pēdējo gadu laikā ir savā ziņā tikuši reabilitēti, un ir zināms, ka tauku metabolismā liela nozīmē ir uzņemtajiem ogļhidrātiem un glikēmiskajam indeksam. Tomēr konkrētu pierādījumu tam, ka ar taukiem bagātas diētas, kā, piemēram, keto diēta samazinātu sirds un asinsvadu slimību risku, nav," uzsver Skride.

"Būtībā kā veselībai draudzīgākajai un universālākajai pirmā vieta arvien pieder vidusjūras diētai, kas ir bagāta ar tā sauktajiem labajiem jeb nepiesātinātajiem taukiem, ko satur olīveļļa, zivis, rieksti. Ir dzirdēti labi rezultāti par keto diētas pielietošanu svara zaudēšanas nolūkos, tomēr jebkādas krasas diētas maiņas vajadzētu veikt piesardzīgi un saskaņojot ar uztura speciālistu, jo katrs cilvēks ir atšķirīgs," skaidro Skride.

"Es pats biju atteicies no produktiem, kas satur taukus, taču uz maniem vēdera taukiem tas neatstāja nekādu iespaidu. 
Tieši šai momentā, kad es sāku pētīt tauku ietekmi uz vispārējo veselības stāvokli,"skaidro ārsts.

Ārsts Malhotra apgalvo, ka tieši cukurs ir pats lielākais drauds cilvēka veselībai un dr. pediatrs Roberts Ljustigs 
ir tādās pat domās. 

Viņš pētīja tauku un cukura ietekmi uz bērnu aptaukošanos un atklāja, ka tieši cukurs veicina liekā svara uzkrāšanos, sirds - asinsvadu slimību un cukura diabēta attīstību.

Viņš apgalvo, ka uz produktiem, kas satur cukuru būtu jābūt marķējumam ar  brīdinājumu, tāpat kā tas ir cigaretēm un alkoholam. 

Aizvien vairāk ekspertu piekrīt tam, ka cukurs ir iemesls aptaukošanās un citu slimību riskam.

To pierāda fakts, ka vairāk kā 23 procenti Zviedrijas iedzīvotāju ievēro tādu ēšanas režīmu, kurš sevī ietver pietiekamu tauku daudzumu un minimālu ogļhidrātu daudzumu.

Dr. Andreass Enfalds, zviedru speciālists, kurš izstrādājis šo diētas programmu ar augstu tauku saturu un zemu cukura saturu, paskaidro, ka citi eksperti to uzskatot par "bumbu ar laika degli". Taču, visā pasaulē cilvēku ar lieko svaru skaits palielinās, bet Zviedrijā nē. 

Zviedrijas veselības aizsardzības speciālisti pierādījuši, ka šis ir ideāls veselības saglabāšanas un normāla ķermeņa svara uzturēšanai.

Šī diēta ne tikai palīdz izvairīties no lielā svara, bet arī pazemina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām cilvēkiem ar lieko svaru.

gadā tika veikti divi pētījumi Kembridžā, kuros atklājās, lietojot piena produktus ar vidēju tauku saturu, samazinās risks saslimt ar 2.tipa diabētu un sirds - asinsvadu slimībām. 


Redakcijas komentārs

Anita Mihaeļjana, Diena.lv žurnāliste

Ne Manaoga.lv, ne Abiem.lv rakstos nav minēti informācijas avoti, tāpēc grūti pārbaudīt, cik uzticami tie ir. Tāpat, piemēram, portāla Manaoga.lv rakstā piesaukta izcila kardioloģe, bet nekur netiek minēts viņas vārds. Savukārt Abiem.lv raksta beigās ir pievienots dietologa Alekseja Kovaļkova Youtube video, lai gan rakstā viņš nevienu reizi netiek nosaukts, kā arī netiek iekļauts Kovaļkova sacītais.

Kardiologs Andris Skride aicina sabiedrību vienmēr kritiski izvērtēt jebkāda veida sensacionālus virsrakstus, un rakstos, kuros minēti pētījumi, nedaudz iedziļināties tajā, kas ir pētīts, kā pētīts, kur pētīts, un vai rezultāti ir ticami.


Ziņo par meliem

Informē mūs par ziņām, kuras tev šķiet nepatiesas - mēs noskaidrosim, kā ir patiesībā!

Jaunākie meli