Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
  • Avots: jauns.lv, idealavalsts.lv
  • 11. decembris, 2018, 14:49

Melu tvertne: Vecā dziesma par vakcīnām un autismu

Tik, cik senas ir vakcīnas, seni ir arī dažādas vakcinācijas pretinieku kustības. Atsevišķos portālos reizi pa reizei par šo tēmu parādās raksti, kas virsrakstā bieži iekļauj vārdus "patiesība" un "vakcīnas", un, lai piešķirtu dramatismu, nereti arī vārdu "šokējoši", liekot domāt, ka lasītājs pēc šī raksta atvēršanas varēs uzzināt visu, ko ārsts viņam nav pastāstījis par vakcināciju. Portālu jauns.lv un idealavalsts.lv rakstos tiek vītas sazvērestības teorijas par to, ka ārsti un pētnieki slēpj no sabiedrības patieso vakcīnu ietekmi. Raksts atbilst kategorijai - "Māņi par veseību."

Ziņas pārpublicētas saglabājot oriģinālo avota rakstību un izteiksmes veidu - netiek labota gramatika. 

ASV CDC zinātnieks - mums notika tikšanās, lai iznīcinātu vakcīnas-autisma pētījuma dokumentus (Idealavalsts.lv)

Nebijušu publisku atklājumu 2014 gadā veica ASV Centers for Disease Control (CDC) veica šī centra darbinieks - Dr. William Thompson. Viņš apgalvo, ka tikšanās laikā tika iznīcināti dokumenti, kas attiecās uz pētījumu. Četri, šī pētījuma līdzautori, ienesa telpā lielu miskasti un dokumentus, kas tiem nepatika izmeta tajā.

Par Viljamu Tomsonu internetā ir atrodams daudz, tomēr šis konkrētais raksts izskatās pēc vairāku avotu teksta apkopojuma, iztulkots sliktā latviešu valodā. Tekstā salikti vairāki linki ar atsaucēm par šo tēmu, tomēr links, kur būtu jābūt paša Viljama Tomasa paziņojumam, nav vairs aktīvs. Jāmin arī, ka idealavalsts.lv šo ziņu publicējusi četrus gadus pēc aprakstītajiem notikumiem.

ASV un citās attīstītās valstīs ir speciāls likums, kas nosaka, ka cilvēks, kas saskāries ar nelikumīgu rīcību var nākt klajā un Valsts to pasargās. Šādus cilvēkus sauc Whistleblower. Latviešu valodā šim vārdam tulkojuma nav. Savu liecību Dr. William Thompson sniedza Republikāņu senatoram Rep. Bill Posey un par to tika ziņots kongresā. Video ņemts no kongresmeņa oficiālā kanāla.

Neskatoties uz lietas nopietnumu, diezin vai, ka notiks šīs lietas turpmāka izmeklēšana. Turpinājumā, kad tiks atvērta sadaļa par Vakcīnas disidentiem, būs speciāli veltīts materiāls par šo notikumu ar plašāku informāciju.

{{banner}}

Bet īsumā 2004 gadā, ASV CDC veica pātījumu par MMR un autisma saistību. Pētījumā noskaidroja, ka viss ir OK. Atsauce uz šo pētījumu ir pieejama CDC mājas lapas sadaļā - Vaccines Do Not Cause Autism - pieejams TE. Oriģinālpētījums pieejams TE. Tomēr 2014 gadā šī paša centra pētnieks, privātās sarunās ar dakteri, kura bērns ir slims ar autismu un kas liek tam pētīt un meklēt iemeslus, lai varētu palīdzēt savam dēlam, slepeni ierakstīja sarunas ar zinātnieku un tās publicēja.

Cilvēks, ar kuru sazinājās V. Tomsons, bija Braens Hukers (Brian Hooker) – izsenis zināms kā viens no idejas par to, ka vakcīnas izraisa autismu, popularizētājiem. V. Tomsons pie viņa vērsās, nebūdams apmierināts ar ASV Slimību kontroles centra veiktā pētījuma par vakcīnu un autisma sasaisti iekļautajiem bērniem. B. Hukers vēlāk veica datu atkārtotu analīzi, kurā secināja, ka afroamerikāņu puišiem, kuri saņem MMR (masalu, masaliņu un cūciņ) vakcīnu līdz 24 mēnešu vecumam, iespēja saslimt ar autismu palielinās par 340%. Tātad – dati par 340% nav nākuši no ASV Slimību kontroles centra, bet no B. Hukera pētījuma. Par pašu B. Hukera pētījumu, savukārt, bijusi daudz publiskas kritikas no medicīnas nozares speciālistiem visā ASV. Piemēram, B. Hukera datu analīzē nav minēts pat cilvēku skaits, uz kuriem viņš balstījis sava pētījuma rezultātus.

Pats stāsts par to, ka šādus datus itkā slēpis ASV Slimību kontroles centrs, interneta dzīlēs nemaz vairs nav atrodams.

Dr Thomsons vērsās pie Juristiem un palika par whistlebloveru, nāca klajā oficiāli ar paziņojumu, ka dati ir sagrozīti un pēc pētījuma sākumdatiem izrādījās, ka ĀfroAmerikāņu zēnu vidū, kas saņēmuši vakcīnu līdz 36 mēnešiem risks saslimt ar autismu bija par 340% lielāks. Tas ir viņi slimoja biežāk un vairāk. Dr William centrā strādāja kopš 1998 gada. Zinātnieks apgalvoja, ka pētījums uzrādīja, ka AfroAmerikāņi, kas potēti līdz 36 mēnešiem sasirga ar autismu biežāk. Dr William priekšniece, kas lika izmest datus pēc tam pievienojās Merk Vakcīnu divīzijai un pēc skandāla sākšanās tika pārvietota uz citu amatu. Ar vienu no daudzajiem Dr William paziņojumu var iepazīties Juristu mājas lapā TE. Oficiālā CDC atbilde par šo gadījumu pieejama TE. Forbes par to ziņoja TE. Video CBS telekanālā zemāk. 

Patiesībā šis stāsts ir komplicētāks, informatīvi un notikumu bagātāks.

ASV un daudzviet pasaulē darbojās nelielas kopienas, kas uzskata, ka vakcīnas izraisa autismu un citas veselības problēmas. Bažas par vakcīnu ietekmi uz veselību dažādās valstīs ir sastopamas jau ilgstoši, taču lielāko uzplaukumu pieredzēja 20. gadsimta beigās un 21. gadsimta sākumā, kad britu mediķis Endrū Veikfīlds, kuram par krāpniecību un ētiskiem pārkāpumiem jau kopš 2010. gada ir atņemta ārsta licence, publicēja gadījuma pētījumu par divpadsmit bērniem, kas šķietami norādīja uz saikni starp autismu un masalu, masaliņu un cūciņu vakcīnām.

Par spīti tam, ka pētniekam tika atņemta licence un tika pierādīts, ka viņš pētījumā apzināti viltoja datus un sagrozīja rezultātus, lai sasniegtu sev vēlamo rezultātu, daļa ASV un citu valstu iedzīvotāju atsakās vakcinēt savus bērnus, tādējādi radot potenciālu slimību uzliesmojumu draudus. 

Portāls IFLScience atgādina, ka saikni starp autismu un vakcīnām neizdevās atrast pat "pretvakcīnu" grupas SafeMinds finansētā, sešus galdus ilgušā pētījumā. Tiesa gan, grupa pati pēc tam apšaubīja sava pētījuma rezultātus. 

--

Zemāk publicēta ziņas saīsinātā versija:

Vecākiem tas nav jāzina! Ko valdības nestāsta par bērnu vakcināciju? (jauns.lv)

Šis ir Lielbritānijas piemērs, kā valsts iestādes slēpa satraucošu informāciju par vakcīnu drošumu. Sabiedrības rīcībā nonāca slepenu komitejas sanāksmju protokoli, kuros fiksēti svarīgi lēmumi. Mums, protams, gribētos domāt, ka tā notiek visur citur, tikai ne Latvijā. Šī ir viela pārdomām.

Klasisks veids kā rakstu autoriem novelt no sevis atbildību par nepatiesas, maldinošas vai sagrozītas informācijas izplatīšanu.

Lielbritānijas valsts iestāžu ierēdņi jau 30 gadus ir maldinājuši vecākus par riskiem, kas saistīti ar bērnu vakcinēšanas programmu, slēpjot un ignorējot pētījumus, kas pierāda, ka vakcīnas, piemēram, pret masalām, cūciņām, masaliņām (MMR), var izraisīt paliekošus bojājumus vai pat nāvi.

Lielbritānijas valdības Apvienotās vakcinācijas un imunizācijas komitejas (JCVI) slēgto sēžu protokoli liecina, ka tās locekļi jau pirms 10 gadiem tikuši informēti par iespējamo saikni starp MMR vakcīnu un autismu, tātad – pirms tika publicēts pretrunīgais Endrjū Veikfīlda pētījums, kura dēļ viņš tika izsvītrots no Lielbritānijas ārstu reģistra. Šajos protokolos, kas iegūti, pamatojoties uz likumu par informācijas pieejamību, redzams, ka, sākot no 1983. gada līdz mūsdienām, sabiedrībai nav atklāta svarīga informācija par vakcīnām. Tā pilnīgi noteikti būtu ietekmējusi kolektīvās imunitātes sasniegšanai nepieciešamos vakcinācijas rādītājus.

Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Bērnu vakcinācijas centra vadītāja, infektoloģe Dace Zavadska portālam Diena.lv atzīst, ka jebkura šāda veida publikācija, kurā tiek runāts par vakcīnu itkā slikto ietekmi, viņu sadusmo, jo tie parasti tiek balstīti uz “viena tante teica” stāstiem.

Viņa uzsver, ka mūsdienās vakcīnas, kuras tiek izmantotas attīstītajās valstīs, tostarp Latvijā, principā ir viens no visdrošākajiem medikamentiem Latvijā. Zavadska norāda, ka par jebkurām aizdomām par vakcīnu izraisītiem blaknēm iespējams ziņot un to pat vajag darīt. “Katrs šāds gadījums – vai tā būtu paaugstināta temperatūra, kas patiesībā būtu normāla reakcija pie vakcinācijas, vai kas cits, ko mēs uzskatām par vakcīnu reakciju, tas viss tiek izmeklēts, ja par to ziņo,” saka Zavadska.

Viņa arī norāda, ka stāstos, kuri tiek izplatīti arī sociālajos tīklos, par vakcīnu slikto ietekmi nav pierādītas cēloņsakarības. “Tas, kas ir sociālajos tīklos, ir tā – tantes apsēdās un soliņa un parunāja par to, kas viņām liekas. Tās nav pierādītas cēloņsakarības, bet vajag atrast kādu vainīgo, uz ko norakstīt kaut kādas neveiksmes un slimības,” stāsta Zavadska.


Redakcijas komentārs

Laikrasta Diena žurnāliste Baiba Krastiņa

Arī man ir maza meita, tomēr man nekad nav nācis prātā apšaubīt vakcināciju nepieciešamību. Esmu vienmēr paļāvusies uz ārstiem un zinu, ka varu viņiem uzticēties. Vakcinēšanas pretinieki bieži vien sociālajos tīklos dalās ar šāda veida rakstiem, paužot, ka tā ir vienīgā taisnība, jo kāds ir pateicis to, ko viņi grib - kaut kā taču ir jāizskaidro bērna kolikas, galvassāpes un autisms. Ārsti liekas kā naudu rausuši nelieši, kuri par visām varēm uzspiedīs vakcīnas, jo vakcīnu ražotāji viņiem par to maksājot. Tomēr dažreiz varbūt vajag pieņemt, ka dzīvē notiek lietas, kuras nevaram ietekmēt, neatkarīgi no tā, vai vakcīnas ir vai nav saņemtas.

Abas ziņas ir balstītas nezinātniskos argumentos, sazvērestības teorijās un klajos, sabiedrībai bīstamos melos.


Ziņo par meliem

Informē mūs par ziņām, kuras tev šķiet nepatiesas - mēs noskaidrosim, kā ir patiesībā!

Jaunākie meli