Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 11. janvāris
Smaida, Franciska

Receptes

Sārtvīns pie grila © DIENA(2)

Ar pirmajiem saules stariem velkam ārā apputējušos grilus un garāžas stūrī noglabāto ogļu maisu, lai brīvdienas pavadītu kopā ar draugiem. Kur draugi, tur cienasts. Kur cienasts, tur vīns. Kā izvēlēties vīnu, kurš derētu pie pikantiem, grilētiem, viegliem vai neitrāliem ēdieniem? Pie gaļas, dārzeņiem, pastām, augļiem? Izvēlieties sārtvīnu!

Gardas pusdienas pēc talkošanas © DIENA(3)

Pavasaru talkošanas skaistums ir gan labajā sajūtā, ka satīrīts kāds pleķītis pasaules, gan kopīgajā maltītē pēc tam, kad lāpstas un grābekļi nolikti malā. Blaumaņielas restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss lielajai ugunskura zupai iesaka izmēģināt mazliet eksotisko, bet ļoti gardo un vienkāršo kokosriekstu piena zupas recepti.

Elzasas nots vīna buķetē © DIENA

Francijas ziemeļos pie Vācijas robežas atrodas vīna reģions Elzasa. Tur saražo tikai 1,5% no visiem Francijas vīniem, taču demokrātiskā cena un labā kvalitāte padarījusi Elzasas vīnus pieprasītus daudzās pasaules zemēs. Arī Latvijas tirgū pārstāvēti neproporcionāli daudz šī reģiona ražotāju.

Sparģeļos apslēptais spēks © DIENA

Sparģeļi nav pārāk pazīstami un populāri, bet ļoti garšīgi un iederas pavasara ēdienkartē. Lielveikalos nopērkamie ceļojuši tālu un to audzēšanas metodes nezināmas, tādēļ labāk izvēlēties no mazajās ekobodītēs pieejamajiem. Galvenais, lai tie nav pārāk resni un cieti, jo būs negaršīgi. Kātiņa sausā daļa jānogriež. Sparģeļus pagatavot viegli - atliek novārīt aptuveni piecas minūtes vai blanšēt un apcept. Sparģeļi satur vitamīnus A, B, C un reti sastopamo K, olbaltumvielas, dzelzi, fosforu, selēnu - buķeti, kas lieliski palīdzēs cīņā ar pavasara sagurumu.